15 Haziran 2015 Pazartesi

İkinci el araçta kilometre düşürmeye 1 yıldan 7 yıla kadar hapis


http://www.milliyet.com.tr/ikinci-el-aracta-kilometre--gundem-2073584/


KEMAL GÖKTAŞ

Yargıtay 23. Ceza Dairesi, ikinci el araç satarken kilometre düşürmenin dolandırıcılık suçunu oluşturduğuna karar verdi. Yargıtay'ın önceki kararlarında dolandırıcılık olarak görülmeyen kilometre düşürme, artık 1 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suç haline geldi.

130 binden 100 bine düşürdü

İstanbul'da yaşanan olayda Sanık A, kendisine ait 2006 model ve yaklaşık 125 bin kilometredeki aracını, göstergesinde oynama yaparak 100 bin kilometrenin altına indirdi ve değerinin üzerinde bir bedelle sattı. Aracı satkın alan R. de aracı 3 ay sonra diğer alıcı M.'ye sattı. M., aracı satın almadan önce tanıdığı oto tamircilerine götürerek yüzeysel olarak kontrol ettirdi ve herhangi bir sorun olmadığını söyledikleri için aracı satın aldı. Ancak aracı kullanmaya başladıktan bir süre sonra aracın arıza yapması üzerine özel bir servise götürdü. Burada aracın gerçek kilometresinin 130 bin civarında olduğunu öğrendi. M'nin şikayetçi olması üzerine aracın kilometresini düşüren A hakkında dava açıldı. A hakkında İstanbul Anadolu 24. Asliye Ceza Mahkemesi açılan davada ortaya çıkan belgelerle aracın kilometresinin düşürüldüğü ispatlandı. Mahkeme de A'yı dolandırıcılık suçundan mahkum etti. Sanık A. ve Cumhuriyet Savcısı bu kararı temyiz etti.

Daire cezayı onadı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararın bozulmasını talep etti ancak Yargıtay 23. Ceza Dairesi sanığın temyiz talebini reddetti ve mahkeme kararını yerinde bularak kararı onadı.

Böylece kilometresini düşürerek araç satmak Türk Ceza Kanunu'nun 157. maddesine göre dolandırıcılık suçu sayılacak. bu suçtan mahkum olanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile adli para cezası verilecek. Bu suçu galericilerin ya da ikinci el satış yapan diğer şirketler tarafından işlenmesi halinde verilecek cesa 2 yıldan 7 yıla kadar hapis olacak.

Yargıtay daha önce kilometre düşürerek araç satmayı dolandırıcılık değil, iki kişi arasındaki özel hukuk ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlık olarak görüyordu. Buna göre düşük kilometre ile araç satan sadece satış fiyatından elde ettiği haksız kazancı tazminat olarak ödeyerek kurtuluyordu. Ancak Yargıtay 23. Ceza Dairesi'nin bu kararından sonra kilometre düşürerek ikinci el araç satmak yüz kızartıcı suçlar arasında sayılan dolandırıcılık suçundan cezalandırılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder