11 Haziran 2015 Perşembe

AYM'nin imam nikahı kararının ardında kadına karşı şiddet çıktı


İmam nikahına cezayı kadın hakim iptal ettirmiş

KEMAL GÖKTAŞ

Anayasa Mahkemesi'nin resmi nikah kıymadan imam nikahı kıydıran çiftlere ve imam nikahını kıyan din adamlarına verilen ceza verilmesine ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 230. maddesinin 5. ve 6. fıkralarını iptal etmesine neden olan davanın "kadına karyı şiddet olayına" dayandığı ortaya çıktı. Üstelik, AYM'ye başvurarak söz konusu iptal kararının çıkmasını sağlayan Pasinler Sulh Ceza Mahkemesi'nin hakiminin de kadın oldugu anlaşıldı.

Eşini dövdü, imam nitahı ortaya çıktı

Erzurum'un Pasinler ilçesine bağlı Uzunark köyünde yaşayan H.E isimli kadın ile M.S 28 Haziran 2013 tarihinde imam nikahı kıyarak evlendiler. Ancak evlenmelerinden kısa süre sonra M.S, eşi H.E'yi dövmeye başladı. Aile içi şiddetin sürmesi üzerine H.E 29 Ekim 2013'de jandarmayı arayarak şikayetçi oldu. Eve gelen jandarma evli olduklarını söyleyen şikayetçi ve zanlının kimliklerinde soyadlarının farklı olduğunu ve bekar göründüklerini fark etti. Jandarmanın sorusu üzerine çiftin imam nikahı ile evlendiklerini ve resmi nikah kıymadıkları ortaya çıktı.

Şiddet ve imam nikahı davası

Bunun üzerine jandarma, H.E ve M.S'nin yanı sıra imam nikahlarını kıydıklarını söyledikleri, Diyanet'e bağlı olmayan ancak köyde imam olarak bilinen N.S hakkında Pasinler Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine savcılık, imam nikahı ile evlenen H.E ve M.S hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 230. maddesinde düzenlenen "resmi evlenme olmaksızın evlenmenin dinsel törenini yaptırma" suçundan, imam N.S hakkında ise imam nikahı kıyma suçundan dava açtı. Savcılık ayrıca koca M.S hakkında da imam nikahlı eşine yönelik şiddet fiilleri için "yaralama" suçundan dava açtı. Davada savunma yapan imam N.S, çiftin nikahını kıymadığını, sadece "dua okuduğunu" ileri sürdü. Koca M.S de imamın bu savunmasını doğrulayarak "N.S sadece evlendiğimiz için bize dau okudu. İmamm nikahını ise tanımadığım başka bir imam kıydı" dedi.

Kadın hakim başvurdu

Davaya bakan Pasinler Sulh Ceza Mahkemesi'nin kadın hakimi Pınar Demir Yılmazel, sanık avukatlarının TCK'nın 230. maddesinin resmi nikahtan önce imam nikahı kıyılmasını suç olarak düzenleyen 5 ve 6. fıkralarının Anayasa'ya aykırı olduğu iddialarını "ciddi" bularak bu maddelerin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi de 27 Mayıs 2015 tarihinde bu başvuruyu görüştü ve tartışa yaratacak iptal kararını verdi.

Dava ertelendi

AYM'nin iptal kararının gerekçesi de yazılırken Pasinler Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki dava, sulh ceza mahkemelerinin hakimliklere dönüştürülmesinin ardından Pasinler Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Bu mahkemede üç sanığın yargılandığı davaya dün devam edildi. Ancak dosyanın henüz Anayasa Mahkemesi'nden dönmemesi nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder