12 Nisan 2015 Pazar

Kobani eylemlerinde sokakta yürüyen adamı öldürdü, IŞİD'e katıldı

Eşine bağıran adamı "Sen niye Allah'a küfrediyorsun" diye öldürdüler

KEMAL GÖKTAŞ

Kobani eylemleri sırasında Adana'da öldürülen Yusuf Güldiren'in olaylarla hiçbir ilgisi olmadığı halde, yolda yürürken IŞİD militanları tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı. Adana Başsavcılığı'nın iddianamesinde Güldiren'i öldürenlerin PKK'lıların saldıracağı duyumunu aldıkları işyerlerini korumak için plakasız bir araçta maskeli olarak oturdukları ve önlerinden geçen Yusuf Güldiren'i eşine kızdığı için bağırarak "Allah'a küfrettiği" iddiasıyla öldürdükleri ileri sürüldü. Başsavcılığın sanıkların IŞİD bağlantısı ile ilgili iddianamade hiçbir bilgi yer almadı. Oysa rağmen hakkında dava açılan sanığın herkese açık Facebook profilinde Suriye'de IŞİD saflarında savaştığı görülüyor.

Yolda yürüyen vatandaşı öldürdüler

Adana Cumhuriyet Savcısı Mehmet Gündüz tarafından hazırlanan iddianamede, olay şöyle anlatıldı:

Adana'da Kobani eylemlerinin sürdüğü 10 Ekim 2014 tarihinde Fevzipaşa Mahallesi'ndeki işyerlerine zarar verileceği konusunda duyum aldıklarını öne süren ve maktül avukatlarının IŞİD taraftarı olduklarını belirttikleri Taner Güler ve yakınları Servet Koç, Barış Tekçe, Coşkun Yalçın ve Selahattin Serin, işyerlerine yakın bir noktada plakasını süktükleri bir arabanın içinde yüzlerinde maske ile beklemeye başladılar.

O sırada İstanbul'da işçi olarak çalışan 46 yaşındaki Yusuf Güldiren ise otogara gitmek üzere eşi ve kızı ile birlikte olay yerinde geçiyordu. Yusuf Güldiren, eşinin geride kalması üzerine geri dönerek "Yürüsenize Allah'ını ....." diyerek bağırdı. Araçta bulunan ve tanınmamak için yüzünde maske bulunan Servet Koç (31) ise araçtan inerek "Sen niye Allah'a küfür ediyorsun?" dedi ve elindeki av tüfeğinin dipçiği ile Güldiren'in yüzüne vurdu. Arkasından da sendeleyen adamın ayağına ateş etti. Servet Koç, "Benim eşimi neden vurdunuz? O size birşey yapmadı" diyen karısı Hatice Güldiren'e av tüfeğini doğrultarak "Seni de vururum ha" diyerek, babasına ateş edildiğini görünce bağıran kızı Dilber Nur Güldiren'i de "Sus yoksa seni de vururum" diyerek tehdit etti. Yusuf Güldiren, "büyük damar yaralanmasına bağlı dış kanama" sonucu hayatını kaybetti.

IŞİD'e katıldı

Olaydan sonra kaçan zanlılar önce suçu işledikleri arabanın satışını yaptı ardından kayıplara karışan Servet Koç, Facebook profiline göre halen Suriye'de Humus'ta yaşadığıı belirtilor ve IŞİD saflarında savaşıyor. Koç, paylaştığı bazı fotoğrafların ise Ayn El Arab'da (Kobani) çekildiğini söylüyor.

Kasten öldürme

Savcı Gündüz, sanık Servet Koç hakkında "kasten öldürme" suçundan müebbet ve iki kez tehdit suçunu işlemekten de 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Gündüz, olay sırasında araçta bulunan ve daha sonra da sanık Koç'un kaçmasına yardım eden Taner Güler'in ise "suçluyu kayırma" suçundan 6 aydan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Savcının sanıklarla ilglii "yasadışı örgüt" suçlamasında bulunmaması ise dikkat çekti.

Bağdu cinayeti ile bağlantılı mı?

Yusuf Güldiren’in öldürülmesinden 2 gün sonra, 14 Ekim’de, Kürtçe gazete dağıtımcısı Kadri Bağdu'nun öldürülmesi ile Güldiren davasının sanıklarından Taner Güler'in kardeşi Talip Güler arasında ilginç bir bağlantı ortaya çıktı. Polis tutanağına göre, Güldiren cinayeti ile ilgili kamera kayıtlarını toplamak için 12 Ekim’de dükkanına gittikleri Talip Güler, polis memurlarına Bağdu'yu suçlayan ifadeler kullandı. Bağdu'nun öldürülmesinden 2 gün önce yaşanan olay, polis tutanağına şöyle yansıdı:

“Talip Güler’in görüntüler incelenirken yapılan konuşma esnasında kendiliğinden, Şakir Paşa Mahallesinde meydana gelen Kobani eylemlerinden o bölgede gazeteci olan ve gazete dağıtan Kadri isimli şahsın sorumlu olduğunu, eylemleri yapan şahısları organize eden kişinin Kadri olduğunu, bu şahsın emniyetçe gözaltına alınması halinde eylemleri durabileceğini söyledi. Gazeteci Kadri’nin herhangi bir suça karıştığının tespiti halinde polisçe gözaltına alınabileceğini ve kendisinin ikametinin talan edilmesi olayı ile ilgili olarak da müracaatı halinde yasal işlemlerin başlatılacağı bildirildi."

Gazeteci Bağdu’nun ölümünden iki gün öncesine ait bu tutanak, Bağdu dosyasına girdi. Bağdu ailesinin avukatı Tugay Bek, savcılığa verdiği dilekçede, Talip Güler’in Facebook’u incelendiğinde bu kişinin İŞİD ve El Kaide gibi örgütlere taraftar olduğunun, kendisinin ve yakın çevresinde bulunan kişilerin Suriye’de İŞİD saflarında çatışmalar katıldığının anlaşılacağını belirtti. Ayrıca Talip Güler’in, Kadri Bağdu’nun öldürülmesinde saldırgan tarafından kullanılan motosikletle aynı model bir araca sahip olduğu da öne sürüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder