8 Ağustos 2013 Perşembe

Ali İsmail Korkmaz: Polis "yakalayın" dedi, fırıncılar ve polis birlikte dövdü



Kemal GÖKTAŞ
Gezi eylemleri sırasında Eskişehir'de bir sokak arasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın katil zanlıları, jandarmanın silinen görüntüleri kurtarması sayesinde tutuklandı. Mahkeme biri polis, 3'ü sivil 4 kişiyi tutuklarken zanlılardan fırın sahibi İsmail K., polis memuru Mevlüt S.'nin kendilerine sokağa giren bir kişi için "Yakalayın" dediğini iddia etti. Sanıklar, görüntüler nedeniyle vurduklarını inkar edemedi, ancak dövdükleri kişinin Ali İsmail Korkmaz olmadığını ileri sürdü.

4 KİŞİ TUTUKLANDI, BİR KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Emniyet'in hazırladığı raporda Korkmaz'ın öldürüldüğü yerdeki fırının hard disklerinin boş olduğu ileri sürülmüştü. Yakındaki otel ve hırdavatın güvenlik kamerası görüntülerinde de silinmeler yer almıştı. Savcılık görüntüleri jandarmaya göndermişti. Jandarma Kriminal Laboratuvarı görevlileri olay yerindeki fırının boş olarak gönderilen hard disklerindeki silinmiş görüntüleri kurtardı. Bunun üzerine Cumhuriyet savcısı Hasan Gönen'in talimatıyla jandarma ekipleri 4'ü polis, 4'ü de sivil 8 kişiyi gözaltına aldı. 3 polis ve bir sivil, savcı Gönen'in yaptığı sorgudan sonra serbest bırakıldı. 1 polis ve 3 sivil ise sevk edildikleri Sulh Ceza Mahkemesi hakimi tarafından tutuklandı. Görüntülerde yer alan bir kişinin ise kimlik belirleme çalışmaları devam ediyor. Daha önce elinde sopayla görüntülenen ve Korkmaz'ı dövenler arasında olduğu iddia edildiği için tutuklanan otobüs şoförü zanlı Serkan K. ise yeni görüntüler üzerine tahliye edildi.



FIRIN SAHİBİ VE AKRABALARI

Olayın faili olduğu iddiasıyla tutuklanan fırın sahibi İsmail K. daha önceki ifadelerinde olay saatinde orada olmadığını iddia ediyordu. Bazı tanıkların fırın sahibinin sokak arasındaki göstericilere saldırdığı ve çevresindekilere odun dağıttığı iddiası ise görüntü olmadığı için ispatlanamıyordu. Ancak kurtarılan görüntülerde fırıncı İsmail K.'nın yanındaki akrabalarıyla birlikte Ali İsmail Korkmaz olduğu değerlendirilen kişiyi dövdüğü açıkça görüldü. Görüntülere göre Ali İsmail Korkmaz'ın sokağa girmesinin ardından İsmail K. yere yatıp çelme takarak yere düşürüyor ve ardından 4 kişi Korkmaz'ı dövüyordu. Bir polis ise yediği dayaktan ötürü bilincini kaybederek yere çöken Korkmaz'ın kafasına vuruyordu. Bunun üzerine dayak görüntülerini kabul eden İsmail K., dövdüğü kişinin Ali İsmail Korkmaz olmadığını, başka biri olduğunu ileri sürdü.

"POLİS 'YAKALAYIN' DEDİ"

İsmail K.'nın ifadesinde şunları söylediği öğrenildi:

"Görüntülerde 23:57'de görülen kişi benim. Bu görüntülerde göze çarpan şahsı yakalamam için Beşik Otel'in orada bulunan polis bize talimat verdi, 'Şahsı yakalayın' dedi. Biz de, ben, eniştem Mehmet V., amcamın oğlu Ramazan K. ve olaylar nedeniyle eve gidemeyip bizimle sokakta bekleyen tanımadığım bir şahıs, dördümüz bize doğru koşan kişiyi yakaladık. Ben şahsı dövmedim, sadece çelme taktım. Diğer kişiler tekmelerle rastgele vurdular. Koşan şahıs yere düştü. Kısa bir süre olay yerinde bekledi, oturur haldeydi. Sanırım bu şahsın üzerinde siyah koyu renk gömleğe benzeyen bir kıyafet vardı. Akabinde ilk başta Beşik Otel'in oradan bize talimat veren, elinde sopa benzeri bir cisim olan ve tahminimce polis olduğunu düşündüğüm kişi koşarak geldi ve tekmeyle rastgele vurdu. Bana göre en son tekmeyle vuran şahıs polisti. Bu kişi yerde yatan kişinin küfür etmesi üzerine koşarak yerde yatan şahsa vurdu. Bir süre sonra yerde yatan şahıs kendi imkanlarıyla uzaklaşarak gitti."

POLİS: "KÜFÜR ETTİĞİ İÇİN VURDUM"

Fırıncının "Bize yakalayın dedi" dediği ve Ali İsmail Korkmaz yerde iken vurduğunu anlattığı polis memurunun ise Terörle Mücadele Şubesi'nde görevli Mevlüt S. olduğu belirlendi. Sivil şahıslara "yakalayın" dediği iddiasını yalanlayan Mevlüt S., yediği dayaktan ötürü yerde oturan Ali İsmail Korkmaz'a, kendisine küfür ettiği için vurduğunu iddia etti. Görüntülerde Ali İsmail Korkmaz'ın kafasına vurduğu görülen Mevlüt S. buna rağmen karnına vurduğunu ileri sürdü.

"VURDUK AMA ALİ İSMAİL'E DEĞİL"

Sanıkların tamamı, görüntüler olduğu için darp iddiasını yalanlayamadı ancak dövdükleri kişinin Ali İsmail Korkmaz değil, başka biri olduğunu ileri sürdü. Uzaktan çekilen görüntülerdeki kişinin Korkmaz olduğu iddiasını kuvvetlendiren ise görüntülerde de görülen bir tanığın ifadesi oldu. Daha önce de gizli tanık olarak ifade vermek isteği reddedilince tanık olarak ifade veren bu kişinin anlattıklarıyla görüntülerin bire bir uyuştuğu anlaşıldı.

SİLEN "ÖLDÜRMEYE İŞTİRAKTEN" YARGILANACAK

Jandarma Kriminal Laboratuvarı'nın raporuna göre Harman Fırın'ın kamera görüntülerinin yer aldığı hard-disk sonuncusu 6 Haziran 19.03'de olmak üzere iki kez silindi. Görüntülerin silindiği gece polisin fırından hard-diski alması da dikkat çekti. Boş olarak gelen diskteki görüntüleri ise jandarma kurtardı.
Fırın sahibi İsmail K. ifadesinde kameraları yeni kurduğunu, bir takım problem yaşadığını, ancak görüntüleri kendisinin silmediğini kimin sildiğini ise bilmediğini ileri sürdü. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Çetingül ise sanıkların ifadelerinden görüntüleri silenin polis olmadığının anlaşıldığını belirterek "Görüntüleri silen kişi hakkında 'öldürmeye iştirakten' dolayı işlem yapılacak" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder