19 Ağustos 2013 Pazartesi

Yargının eşcinsellikle imtihanı


Kemal GÖKTAŞ
Eşcinselliği "sapkın" olarak niteleyen gazete haberini "basın özgürlüğü" kapsamında gören Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, verdiği takipsizlik kararını, mahkemeye yapılan itirazın kabul edilmesi üzerine kaldırdı ve haberle ilgili dava açtı. Şimdi mahkeme, yargıyı ikiye bölen eşcinselliği sapkınlık mı yoksa cinsel tercih olarak mı gördüğüne ilişkin bir karar verecek.
Yeni Akit gazetesinde 23 Ekim 2012'de yayınlanan bir haberde "Sapık taleplerini demokratik hak kılıfı altında her geçen gün arttıran homoseksüeller şimdi de okullara el attı. Kaos GL (Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar Derneği) Derneği bir broşür hazırlayarak okullarda dağıtmaya başladı. Broşürde sapkın eğilimler normal gösterilerek, bu eğilim içinde olan öğrencilere anlayış gösterilmesi isteniyor. Sapkınlıkların normalleştirilmesi hedefleniyor" ifadelerine yer verildi. Bunun üzerine Kaos GL derneği, haberi yazan muhabir Furkan Altınok hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ise haberin basın özgürlüğü kapsamında kaldığını belirterek takipsizlik kararı verdi. Başsavcılığın, takipsizlik kararına Kaos GL'nin yaptığı itirazı kabul eden mahkeme, Yeni Akit gazetesinde yayınlanan haberle ilgili dava açılması gerektiğine karar verdi.

Kaos GL'nin itirazını değerlendiren mahkeme, 23 Ekim 2012 tarihinde Yeni Akit gazetesinde yayınlanan haberde eşcinsellerin "sapkın" olarak nitelendirilmesinin düşünce özgürlüğü kapsamına girmeyeceğine 1'e karşı 2 oyla karar verdi.

"CİNSEL TERCİH"

2 üyenin oyuyla alınan kararda "Haberde homoseksüeller denmek suretiyle cinsiyet ayrımcılığı yapıldığı, bu cinsel tercih ve buna bağlı taleplerinin sapkınlık olarak değerlendirilerek hakaret edildiği anlaşılmaktadır. Kamu davası açılması için yeterli şüphe oluşmuştur" denildi. Bir üye ise haberi tıpkı savcılık gibi düşünce özgürlüğü kapsamında gördüğü için karara muhalif kaldı.
Mahkemenin takipsizlik kararını kaldırmasının ardından savcılık, dava açmak zorunda kaldı. Savcılığın iddianamesinde herhangi bir değerlendirme yapılmadan mahkeme kararı doğrultusunda dava açıldığının belirtilmesi dikkat çekti. Şimdi Asliye Ceza Mahkemesi, bu sözlerin suç oluşturup oluşturmadığına karar verecek. Karara göre haberi yapanlar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun "halkın bir kesimini aşağılama" suçunun düzenlendiği 216. maddesinden dava açılacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder