14 Mayıs 2015 Perşembe

"Karakolda kadına dayak" davasında kadın hakimin "basit yaralama" kararına isyanı


KEMAL GÖKTAŞ

İzmir Karabağlar Polis Merkezi'nde Fevziye Cengiz isimli kadını feci şekilde dövdüklerine ilişkin görüntüleri ortaya çıkan polislerin dava sonunda hiç cezaevine girmeyecekleri bir sonuçla kurtulmaları büyük tartışma yarattı. Mahkemenin öldüresiye dayağı "basit yaralama" olarak görerek 1 yıl 3 ay hapis cezası verdiği 2 polisin denetimli serbestlikten yararlanarak cezaevine girmeyecek olması ve mağdur kadına da polislerle aynı ceza verilmesi tepki yaratırken karara en önemli itiraz mahkemenin kadın üyesinden geldi. Üye hakim Aynur Mutlu Altın, kararın yasaya ve AİHM kararlarına aykırı olduğunu ve sanık polislere işkence suçundan ceza verilmesi gerektiğini savunduğu karşı oy yazısında, beraat kararı verilen karakol amiri Nevzat Ataseven'e de işkenceye müdahale etmediği için aynı cezanın verilmesini istedi.

Cinsel taciz de var

İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde önceki gün görülen duruşmada sanık polisler Fevziye Cengiz'in "kollarını tırmaladığı, kendilerine hakaret ettiği ve direndiğini" iddia ettiler. Görüntülere yansıyan dayağı inkar edemeyen polisler bundan dolayı pişman olduklarını da söylediler. Sanık Cengiz'in avukatı Hanife Yıldırım ise polislerin dayak sırasında Cengiz'in göğüslerine de elleriyle bastırmalarının "cinsel taciz" suçunu oluşturduğunu belirterek işkence suçundan en ağır şekilde cezalandırılmalarını istedi.

İyi hal indirimi

Mahkeme, haklarında "işkence" suçundan dava açılan sanıkların suçunu "kamu görevlisinin nüfuzundan yararlanarak işlediği basit yaralama" olarak değerlendirip 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi ancak bu cezadan sanıkların "sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları ve cezanın geleceği üzerindeki olası etkilerine göre" 6'da 1 oranında indirim yaparak 1 yıl 3 ay hapis cezasına hükmetti. Sanık polisler bu cezayı denetimli serbestlik hükümleri nedeniyle cezaevine girmeden çekecekler. Mahkeme mağdure Fevziye Cengiz'i de hakaret suçundan 1 yıl 2 ay 17 gün hapse mahkum edip bunu 8 bin 840 TL para cezasına çevirdi ve hükmün açıklanmasınıng eri bırakılması kapsamında erteledi.

Kadın hakimin itirazı

İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Cevdet Ekizoğlu ile üye Mesure Bilek Kahraman polislerin suçunu basit yaralama olarak değerlendirirken üye Altın polislere işkence suçundan ceza verilmesi gerektiğini belirterek karara karşı çıktı. Altın, yazdığı karşı oy yazısında, Fevziye Cengiz'in müzikholde gözaltına alınırken polislere hakaret ettiği, ancak direndiğini gösteren hiçbir delil olmadığına dikkat çekti. Altın, polislerin, sadece kimlik tespiti için karakola götürülen Cengiz'in "ayakta dolaşmasına, yerinde oturmamasına kızarak kamu otoritesini ve gücünü hissettirmek, sindirmek ve müzikholde yaptığı hakaretin cezasını vermek amacıyla" karakolun bir odasını boşaltarak mağdureyi 5 dakika boyunca aralıksız dövdüklerine dikkat çekti. Polislerin mağdureyi "elleriyle darp ettikleri, bilirkişi raporuna göre sayılan veya sayılamayan çok sayıda darbe aldığı, mağdurun yere yatırıldığı, yerde tokatlandığı, tekmelendiği, ters kelepçe vurulmasından sonra ayağa kalmasından sonra dahi darp edilmeye devam edildiği, saçlarından çekildiğini" anlatan Altın karakol içindeki bu süreçte mağdura darp ve cebir uygulanmasını gerektirecek hiçbir neden bulunmadığın altını çizdi.

"Sistematik olması şart değil"

AİHM kararları ve Türk Ceza Kanunu'nun 94/1. maddesine göre darp ve cebir eylemlerinin işkence sayılması için "sistematik şekilde belirli bir süreç içinde işlenmesi gerektiği" koşulu olmadığını vurgulayan Altın "Birçok ani hareket bu anlamda 'elin üzerinde sigara söndürmek, üzerine idrar yapmak vs gibi' davranışlar insanlık onuru ile bağdaşmayacak, onur kırıcı, ruhsal ve bedensel acı çekmesini sağlayıcı işkence teşkil eden ani hareketlere örnek olarak verilebilir. Ayrıca bu hareketler sistematik de değildir" ifadelerini kullandı. Olayda 3 polisin, "özgürlüğü kısıtlanmış kişi olarak can güvenliğinden ve beden sağlığından devletin güvenlik görevlilerinin sorumlu olduğu mağdureye güç kullanmasını gerektirecek bir durum olmadığı halde" dövdükleri ve alınan darbe sayısının çokluğunun dikkat çekici olduğu vurgulandı. Hakim Altın bu gerekçelerle 2 polisin işkence suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar hapisleri gerektiğini söyledi.

"Göz yumana da ceza verilmeli"

Hakim Altın, karakol amiri olan sanık Nevzat Ataseven'in "eylemin başında diğer sanıkların eylemine fiilen katıldığını, sonra seyrettiği ve dışarıdan izlenmemesi için perdeleri indirerek eyleme iştirak ettiğini" belirterek amir sıfatından dolayı "İşkence suçunun ihmali davranışla işlenmesi halinde, verilecek cezada bu nedenle indirim yapılmaz" hükmüne göre alynı cezaya mahkum edilmesi gerektiğini kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder