2 Aralık 2011 Cuma

HAYATA DÖNÜŞ'TE SKANDAL TUFANI

ASLINDA OPERASYON DA "YOK"MUŞ!


Kemal GÖKTAŞ
F tipi cezaevlerine geçiş amacıyla 20 Aralık 2000'de 20 cezaevine düzenlenen, 2'si asker 30'u mahkum 32 kişinin hayatını kaybettiği "Hayata Dönüş" operasyonu ile ilgili davada jandarma, mahkemenin sorularına skandal yanıtlar gönderdi. Jandarma, resmi yazılarda "Tufan" adı verildiği ortaya çıkan operasyonda, mahkumların bilmedikleri türde bir kimyasal madde kullanılarak yakıldıkları iddiasına karşılık operasyon tarihinde envanterde gözyaşartıcı gaz ile "gözyaşı ve hapşırma etkili biber gazı" dışında bir madde bulunmadığı yanıtını verdi. Jandarma ayrıca operasyona katılan birlik ve timlerin komutanları ile fiilen operasyona katılan görevlilerin isimlerine ilişkin hiçbir bilgi ve belge bulunmadığını, operasyona ilişkin nihai bir raporun da olmadığını ileri sürdü.

MAHKEMEDEN 5 KRİTİK SORU
Operasyonun Bayrampaşa Cezaevi ayağı ile ilgili olarak tutulan "Olay tespit tutanağı"nın altındaki 5 imzanın sahte sicil numarası ile atıldığının ortaya çıkmasının ardından dava dosyasına skandal bir yazı daha girdi. Biri astsubay 38 askerin yargılandığı davada Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Jandarma Genel Komutanlığı'na operasyona ilişkin 5 ayrı soru yöneltti. Jandarmanın yanıtı, Genel Komutan adına Jandarma Asayiş Daire Başkanvekili Yüzbaşı Uğur Bayraktar imzasıyla 17 Kasım'da mahkemeye gönderildi. "Mahkemece istenen bilgilerin Jandarma Genel Komutanlığı'nın ilgili birim ve birliklerinden araştırılması neticesinde" oluşturulduğu belirtilen yanıtlar şöyle:



HAPŞIRMA ETKİLİ GAZMIŞ



Mahkemenin "Operasyonda kimyasal silah kullanıldı mı? Kullanıldaysa hangi kimyasal maddeler vardı?" sorusuna "Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde kimyasal silah bulunmadığı, operasyonun yapıldığı tarihte de sadece toplumsal olaylar ve cezaevi olaylarına müdahalede kullanılan 'gözyaşartıcı gaz' ve 'gözyaşı ve hapşırma etkili biber gazı' vardı" yanıtı verildi.

YOK, YOK, YOK
"Operasyonda kullanılan silahların nitelikleri" sorusuna "G-3 piyade tüfeği, MP-5 makinalı tabanca, jop ve kalkan" yanıtını veren jandarma "Bayrampaşa Cezaevi'ne düzenlenen operasyonda görev yapanların bölük düzeyinde örgütlenmişler ise hangi bölükler katıldı? Tim düzeyinde örgütlenmişler ise kaç numaralı timler görev aldı?" sorusuna ise "Bayrampaşa Cezaevine düzenlenen operasyonda hangi bölük ve timlerin görev aldığına dair bilgi ve kayıt yoktur" karşılığını verdi.
Yazıda Bayrampaşa Cezaevine düzenlenen operasyonda fiilan görev aldıkları anlaşılan Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı personelinin görevleri ve açık kimliklerine ilişkin olarak da "kimlerin fiilen operasyona katıldığına dair bilgi ve belge yoktur" denildi.
Jandarma son olarak "Hayata Dönüş operasyonuna katılan birliklerin komutanlarının Kuvvet Komutanlıklarına sundukları nihai rapor var ise bir sureti gönderilsin" talebine "operasyonla ilgili Jandarma Genel Komutanlığına sunulan nihai bir rapor yoktur" yanıtı verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder