13 Kasım 2013 Çarşamba

Gizli tanıklardan sonra sıra gizli sanıklarda: Sarısülük davasında dublör endişesi


Kemal GÖKTAŞ
Gezi eylemleri sırasında Kızılay'da Ethem Sarısülük'ün Ahmet Şahbaz isimli Çevik Kuvvet polisi tarafından öldürülmesi ile ilgili davada "gizli sanık" krizi yaşanıyor. Mahkeme sanık polisin telekonferans sistemi yoluyla atandığı Şanlıurfa'dan alınması için yazdığı talimatta sanık avukatlarının ifadeye çağrılmasını isterken Sarısülük ailesinin avukatlarını davet etmedi. Sanığın dosyada hiçbir fotoğrafının olmaması, talimatla yapılacak duruşmaya "dublör" çıkarılacağı endişesine neden oldu.

Sarısülük ailesinin avukatları ilk duruşmaya takma peruk, bıyık, kaş ve renkli gözlükle katılan sanığın gerçek fotoğraflarının dosyaya konulmasına ve gerçek yüzü ile karşılaştırma yapılarak kimliğin tespitine, Urfa'da yapılacak olan talimatlı duruşmaya müdahil vekillerinin de katılmasına dair iki yazılı başvuruyu dün mahkemeye verdi.

SAHTE YÜZLE KATILDI

Başvurularda "Türkiye tarihinde bir katil sanığının mahkemenin fiili onayı alınarak sahte bir yüzle/kimlikle duruşmaya geldiğine ya da getirildiğine dair örneğe rastlamadık. Duruşma salonu tiyatro sahnesi, bu yargılama da Ankara Emniyetinin yazdığı bir senaryo değilse, gerçek sanığın gerek yüzünü görmek, sanığın cinayetten önceki resmi kaytlarda yer alan en son tarihli, cepheden ve yandan ekilmiş, yüzünün net göründüğü fotoğrafları ile karşılaştırarak emin olmak istiyoruz. Olayın faili olduğu iddia edilen kişi iddianamede sanık olarak sıfatlandırılan kişidir. Bu davanın iddianamesinde sanık olarak sıfatlandırılan kişi duruşmaya getirilen kişi midir?" denildi.

Sanığın sadece kendi avukatları huzurunda sorgulanamayacağı ifade edilen başvuruda "Müdahiller de aynı ve eşit koşullarda sanığın sorgusu sırasında hazır bulunma ve eşit koşullarda soru sorma hakkına sahiptirler" denildi.

DURUŞMAYA DUBLÖR MÜ ÇIKARILACAK?

Ailenin avutatı Kazım Bayraktar, mahkemeye tepki göstererek şunları söyledi:
"Mahkemenin amacı duruşmada müdahillerin yer almasını engellemek, duruşmanın tek taraflı olarak yapılmasını sağlamak. Suç teşkil etmesine rağmen, mahkemenin sanığın yüzünü gizleme iradesi devam ediyor. Bu durumda Urfa'da yapılacak olan talimatlı duruşmaya gerçek sanık mı yoksa 'dublör' mü çıkarılacak bilmiyoruz ve güvenmiyoruz. Kaldı ki taraflar mahkemeye gerçek yüzleri ile çıkmak, gerçek yüzlerini göstermek zorundadırlar. Katil sanığının dava dosyasında tek bir fotoğrafı dahi yok. Ahmet Şahbaz kimdir, gerçek yüzü nasıldır, bilmiyoruz" dedi.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder