29 Kasım 2013 Cuma

Ali İsmail Korkmaz davasında "güvenli değil" dedikleri şehirde 25 tanık dinlenecek



Kemal GÖKTAŞ
Eskişehir’de polisler ve polislerle birlikte hareket eden sivil kişiler tarafından dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’la ilgili davada yeni bir skandal ortaya çıktı. Yargıtay’ın “güvenli” olmadığı gerekçesiyle davayı Eskişehir’den Kayseri’ye nakletmesinden sonra, davaya bakacak olan Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi 24 tanığın Eskişehir’de yapılacak duruşmada dinlenmesine karar verdi.

Eskişehir'de Ali İsmail Korkmaz'ın dövülerek öldürülmesine ilişkin davanın görüldüğü Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi ‘güvenlik’ gerekçesiyle yargılamanın başka bir ilde yapılmasını talep etmişti. Mahkemenin Eskişehir Valiliği ve Başsavcılığın da davanın nakledilmesi gerektiği yönündeki yazılarıyla birlikte başvurduğu
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü talebi yerinde görmüş ve Yargıtay’a başvurmuştu. Konuyla yetkili Yargıtay 5. Ceza Dairesi de davanın Kayseri’de görülmesine karar vermişti. Bu karardan sonra dosya Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

DOSYA KAYSERİ’DE TANIKLAR ESKİŞEHİR’DE

Mahkeme 2 Şubat’a duruşma günü vermesinin ardından tanıkların “talimatla” Eskişehir’de dinlenmeleri için Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı yazdığı ortaya çıktı. 22 Kasım’da mahkemeden gelen talimat Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı. Mahkeme, sanıkların tutuklu olmaları nedeniyle 24 tanığın duruşmada hazır bulundurulması için “zorla getirme emri düzenlenmesine” karar verdi. Sanıkların ifadelerini alması için naip hakim olarak Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Salih Kıral’ı görevlendiren mahkeme, 6 Ocak 2014 tarihine duruşma günü verdi. Tanıkların dinleneceği duruşmaya hem sanık hem de müdahil avukatları katılacak. Böylece aslında yargılamanın büyük bölümü Eskişehir’de görülmüş olacak.

“GÜVENLİ OLMAYAN” ŞEHİRDE 24 TANIK DİNLENECEK

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tanıkların ifadesinin Eskişehir’de alınmasına karar vermesiyle ortaya ilginç bir manzara çıktı. Sanıklar Kayseri’deki mahkemede 2 Şubat’ta savunma yapacak ancak davanın tüm tanıkları bundan yaklaşık 1 ay önce Eskişehir’deki duruşmada dinlenecek. Buna göre, davanın büyük bölümü Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Eskişehir Valiliği, Başsavcılık, Adalet Bakanlığı ve Yargıtay’ın “güvenlik sorunu” olduğu ve sağlıklı yargılama yapılamayacağına karar verdikleri Eskişehir’de görülecek. Ancak sanıklar hakkındaki kararı Kayseri’deki mahkeme verecek.

TANIK POLİS İÇİN AYRI GÜN

Bu arada mahkemenin müdahil avukatların Korkmaz’ı dövenler arasında olduğu iddiasıyla şüpheli olmasını istediği, ancak mahkemenin tanık olarak dinlemeye karar verdiği Terörle Mücadele Şubesi polisi Selçuk Bal için diğer 24 sanıktan ayrı bir duruşma günü vermesi de dikkat çekti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder