21 Kasım 2013 Perşembe

Ali ismail Korkmaz sanıklarının tahliye talebi reddedildi


Kemal GÖKTAŞ
Gezi eylemleri sırasında polisin ve sivil kişilerin döverek öldürdüğü üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'la ilgili davanın ilk duruşması 3 Şubat'ta, yani dövülme olayının üzerinden tam 9 ay geçtikten sonra yapılacak.
Eskişehir'deki Gezi Parkı eylemleri sırasında Ali İsmail Korkmaz'ı döverek ölümüne neden oldukları iddiasıyla 4 polis ve onlarla birlikte Ali İsmail Korkmaz'ı dövdükleri görüntülerle ortaya çıkan 4 sivil olmak üzere 8 kişi hakkında açılan dava Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi'nin talebi üzerine Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından Kayseri'ye nakledilmişti. Nakil kararından önce yargılamayı yapacak olan Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi duruşma günü olarak 20 Kasım'ı (dün) belirlemişti. Ancak Yargıtay kararıyla dava Kayseri'ye nakledildiği için duruşma yapılmadı.
Davaya bakacak olan Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi ise duruşma gününü 3 Şubat saat 9.15 olarak belirledi. Mahkeme, 75 gün sonraya duruşma günü vermesini mahkemedeki "yakın duruşma günlerinin dolu olması" gerekçesiyle açıkladı.
TAHLİYE TALEPLERİNE RET
Tensip tutanağında tutuklu sanıklar İsmail Koyuncu, Ebubekir Harlar, Mevlüt Saldoğan, Muhammet Vatansever ve Ramazan Koyuncu'nun tahliye taleplerinin reddedildiği belirtildi. Mahkeme kararında tutuklu sanıkların "üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, atılı suçun Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100/3. maddesinde belirtilen ve tutuklama nedeni varsayılan (katolog) suçlardan olması, olay tutanakları, adli emanet makbuzları, bilirkişi raporları, tanık beyanları, teshiş tutanakları, olay yeri keşif tutanağı, ölü muayenesi ve otopsi tutanağı, Jandarma Genel Komutanlığı Ankara Kriminal Labaratuvarları Dairesi Başkanlığı'nın raporları" göz önüne alınarak adli kontrol uygulamasının amaçlanan yargısal hedefler için yetersiz kalacağı belirtildi.
TANIK POLİS DE ZORLA GETİRELECEK
Mahkeme, avukatların Korkmaz'ı dövenler arasında olduğunu belirterek "şüpheli" sıfatıyla yargılanmasını istedikleri Eskişehir Emniyeti TEM Şube'de görevli polis memuru Selçuk Bal'ın tanık olarak dinlenmek üzere "zorla" getirilmesine de karar verdi. Mahkeme bu amaçla Bal'ın ifadesinin alınması için Eskişehir Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine talimat yazılmasına karar verdi.
SANIKLAR DA NAKLEDİLECEK
Mahkeme ayrıca Eskişehir H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan sanıkların Kayseri Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna nakillerinin sağlanması için Eskişehir ve Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'na ayrı ayrı yazı yazılmasına karar verdi. Mahkeme tutuksuz sanıklar Şaban Gökpunar, Hüseyin Engin ve Yalçın Akbulut'a iddianame ve dava nakil kararının tebliğ edilmesine karar verdi.
EMNİYETE "ÖNLEM ALINSIN" YAZISI
Mahkeme ayrıca duruşma gün ve saatlerinde duruşma salonunda, adliye koridorlarında ve adliye çevresinde gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasının sağlanması için Kayseri Başsavcılığı'na yazı yazılmasına da karar verdi.
BÜYÜK SALON TALEBİ
Mahkeme dava dosyasında sanık, müşteki, avukat sayısı ile muhtemel izleyici sayısı gözetilerek duruşma salonu kapasitesinin yeterli gelmeyeceğini belirterek ayrı bir duruşma salonunun tahsisi için de Başsavcılığa yazı yazdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder