13 Kasım 2013 Çarşamba

BDP'den radikal adım: Sıra eş belediye başkanlarında



Kemal GÖKTAŞ
Siyasi partilerde eşbaşkanlık uygulamasını başlatan BDP’de belediye başkanlıklarında da “eşbaşkanlık” sistemine geçilecek. Buna göre resmi olarak seçime bir aday girse de BDP o adayın kazanması halinde kimin eşbaşkan olacağını da duyuracak. Seçimin kazanılması halinde seçilen başkanın yanı sıra Belediye Meclisi’ne girecek diğer eşbaşkan da aynı görev ve sorumlulukları paylaşacak. Böylece yasada yer almasa bile fiilen her belediyede biri kadın, diğeri erkek 2 eşbaşkan görev yapacak.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, eş belediye başkanlığı konusunda şunları söyledi:

“Eşbaşkanlık parti olarak üzerinde durduğumuz, uyguladığımız bir sistem. Kıota meselesinden çıkarmak gerekir. Parti olarak kadın kotasını uygulayan bir partiyiz. Yüzde 40 kadın kotamız var, biz bunu işletiyoruz. Artık eşbaşkanlık sistemi ile kadın kotasını da gündemimizden çıkaracağız. Her yerde eşit temsiliyete geçilecek. Bu belediyelerde, il ve ilçe teşkilatlarımızda, genel merkezimizde de böyle. Eşbaşkanlıkla birlikte kadın kotasını gündemimizden çıkaracağız.”

Buldan yasal açıdan bir şey yapamayacaklarını belirterek “Bir başkan erkek olarsa birinci sıradan belediye meclis üyesi olarak giren kadın olur ve bu eşbaşkan olur. Görev ve sorumluluklar eşit olur, tanıtımlar beraber yapılır. Belediye başkanlarımız eşbaşkanlar olarak tanıtılacak, ancak oy başkan olacak arkadaşa verilecek. Belediye Meclis üyesi olan arkadaşımız eşbaşkan olacak. Belediye binasında da başkanın odasının yanında eşbaşkanın odası olacak ve belediye birlikte yönetilecek" dedi.

KIŞANAK ADAY İDDİASI

BDP’de Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Eşbaşkan Gültan Kışanak’ın isminin öne çıktığı belirtildi. Parti yetkilileri bu konuda henüz kesin kararın verilmediğini belirterek önümüzdeki günlerde Seçim Komisyonu’nun açıklama yapacağını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder