14 Nisan 2016 Perşembe

10 Ekim'de polis sadece kendisini korumaya karar vermiş

Gar patlamasında skandallar zinciri

Polis sadece kendisini korumaya karar vermiş

Emniyetin mitinge ilişkin tedbir yazısında polise “Canlı bombaya karşı öncelikle kendinizi koruyun” talimatı verildiği ortaya çıktı

KEMAL GÖKTAŞ
ANKARA – Ankara Garı’ndaki 10 Ekim barış mitingi öncesi yaşanan canlı bomba katliamı ile ilgili müfettiş raporunda Emniyet’in mitingte yaşanacak olası bir canlı bomba saldırısı için kendi personelini uyardığı, ancak mitinge katılanlara karşı dışardan yapılabilecek saldırı risklerinin  değerlendirilmediği ortaya çıktı.

Polise talimat: “Canlı bombaya karşı kendinizi koruyun”

Müfettişler raporda, “Bahse konu mitinge ilişkin güvenlik önlemlerinin planlanmasında mitinge katılan bazı grupların çevreye zarar verebileceği üzerinde odaklanıldı. Mitinge katılanlara karşı dışardan yapılabilecek saldırı riskleri değerlendirilmedi” tespitini yaptı. Bu yaklaşıma paralel olarak mitingten önce emniyet birimlerine gönderilen “Emniyet tedbir yazısında” da Diyarbakır ve Suruç patlamaları da göz önüne alınarak göreve ilişkin talimatlar başlığı altında “bütün personelin öncelikle kendilerine yönelik olası ‘canlı bomba’ konusunda duyarlı olmaları” talimatı verildi. Emniyet Müdürü Kartal ve diğer müdürlerin ifadelerinde bu uyarı, bombalı saldırıya yönelik önlem olarak gösterildi. Ankara Garı’ndaki patlama sırasında hiçbir polisin yaralanmaması ve sadece bir ekip otosunun hafif hasar görmesi tartışma yaratmıştı. Emniyet tedbir yazısında “polisin canlı bombaya karşı öncelikle kendisini koruyacağına” ilişkin talimat ile Gar önünde hiçbir arama noktasının kurulmaması ve canlı bombaların ellerine kollarını sallayarak kalabalık içine girerek katliamı gerçekleştirmiş olmaları, soru işaretlerini artırdı.
Benzer şekilde Suruç’ta 33 gencin öldürüldüğü canlı bomba saldırısında da polisin hiçbir önlem almaması ve olay yerinde bulunmaması tartışmalara neden olmuştu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder