14 Nisan 2016 Perşembe

Valilik ve savcılık 10 Ekim dosyasını bu gerekçelerle kapattı


“Canlı bomba saldırılarını önlemek zor”

KEMAL GÖKTAŞ
ANKARA – Ankara Garı’ndaki 10 Ekim barış mitingi öncesi yaşanan canlı bomba katliamı ile ilgili müfettiş raporuna rağmen Valilik ve Savcılık "Canlı bomba saldırılarını önlemek zor” diye dosyayı kapattı.Diğer gerekçeler “görevlendirilen personel sayısının artırılması, istihbarat bilgilerinin somut olmaması, mitingin tertip komitesinde siyasi partilerin yer almaması olarak sıralandı.
Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar imzalı İl İdare Kurulu’nun 29 Şubat 2016 tarihli kararı ile soruşturma izni verilmemesine karar verildi. Ankara Cumhuriyet Savcısı Hamza Yokuş ise 7 Mart 2016’da Valiliğin kararını yerinde bularak itiraz edilmeyeceğini belirtti ve “işleme koyma kararı” verdi. Valiliğin ve savcılığın dosyayı kapatmaya yönelik iki kararında şu gerekçeler ileri sürüldü:
1- Her miting için alınan tedbirler bu miting için de alındı, hatta görevlendirilen personel sayısı (1500’den 2044’e) artırıldı ve tedbirlerde bir eksiklik yoktu.
2- İstihbarat bilgileri genel nitelikteydi ve bu mitingle ilgili somut bir bilgi içermiyordu.
3- Mitingi siyasi partiler değil sivil toplum kuruluşları düzenliyordu ve somut nitelikli bir istihbarat yoktu.
4- Alınacak her türlü tedbire rağmen canlı bombaların bu tür eylemlerinin engellenmesinin çok zor olduğu dikkate alınmalıdır.
Tertip komitesinde HDP yok diye...
İstihbarat Şube Müdür vekili Cihangir Ulusoy ise ifadesinde müfettişlerin “istihbarat bilgilerinin ve önceki terör eylemlerinin mitinge ilişkin önlemlerde neden değerlendirmeye alınmadığı” sorusuna “Adana, Mersin, Diyarbakır ve Suruç’taki hedef kitlenin HDP bileşenleri olduğu, 10 Ekim mitinginin tertip komitesinde ise HDP bileşenlerinin yer almadığı” karşılığını verdi.
Bu ifadenin aksine 10 Ekim mitingine en önemli katılım çağrısı mitingten 10 gün önce HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’tan gelmişti. HDP’nin illerdeki teşkilatları da miting için çalışmalar yapmış ve miting öncesi otobüs kaldırmıştı.
Gaz, su, kurşun kararı: Polis yetkisini aşmamış!
Müfettişler, yaralıların üzerine gaz bombası ve su sıkılması ile ilgili olarak ise polislerin kusuru olmadığı sonucuna vardı. Müfettiş raporunda, polis ekiplerinin patlamalardan sonra, başka patlama ihtimallerine karşı çevrenin boşaltılması, ambulans sevkinin sağlanması ve olay yerinin kontrol altına alınması için Gar’ın önüne intikal ettiği savunuldu. Çevik Kuvvetin görev yapmasının bazı gruplarca fiziki müdahale ile engellenmesi üzerine polisin gaz kullandığı, havaya ateş açtığı ve TOMA ile su sıktığı anlatılan raporda “Bu müdahale, polise kanunlarla verilmiş olan görevlerin gerçekleştirilmesine yöneliktir. Gaz kullanan çevik kuvvet bu konuda temel eğitimi almıştır. Polisin müdahalesi sonucunda herhangi bir ölümün olmadığı Adli Tıp Kurumu raporu ile teyit edilmiştir” denildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder