18 Nisan 2016 Pazartesi

Yargımız çalışkandır: İstenen suç itinayla bulunur


KEMAL GÖKTAŞ
Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, her üçü de Barış İçinAkademisyenler grubunun “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı metnine imza atan 3 akademisyen hakkında, sosyal medyada paylaştıkları haber ve köşe yazıları gerekçe gösterilerek Cumhurbaşkanı’na hakaret suçundan dava açtı. Dava, açılan paylaşımların 2 yıl önceye kadar gitmesi, "akademisyenlere yönelik olarak barış bildirisinden sonra geriye doğru tarama yapılarak suç arandığı” kuşkusuna neden oldu. Akademisyenlerin kendi Facebook hesaplarından değişik tarihlerde birbirinden bağımsız paylaşımlar yapmasına rağmen, üçü hakkında tek bir iddianame ile dava açılması da dikkat çekti.

Barış İçin Akademisyenler grubunun metnine imza atan akademisyenlere yönelik baskılar artarken Mersin Üniversitesi sözleşme fesihleri, disiplin soruşturmaları ve akademisyenlere yönelik terör soruşturmaları ile dikkat çekiyordu. Son olarak 3 akademisyene Facebook paylaşımları nedeniyle dava açılması da gözleri yine bu üniversiteye çevirdi.
Haber ve köşe yazısı paylaşımlarına dava
Mersin Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede Yrd. Doç. Dr. Hakan Mertcan’ın 2 Aralık 2015’de Facebook hesabından “Erdoğan ve ailesinin IŞİD petrolleriyle ilişkisi var” başlıklı paylaşımda bulunduğu belirtildi. İddianamede söz konusu paylaşımın Oda TV internet sitesinin haberini paylaşmaktan ibaret olduğuna değinilmedi. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şener hakkında ise 2 yıl önce, 20 Mayıs 2014’de Facebook hesabından bir habere paylaşması suç olarak değerlendirildi. “Son Dakika!” ifadesiyle başlayan ve Hatay’da Soma maden kazası ile ilgili pankart açan 4 Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi üyesinin gözaltına alınmasına ilişkin pankarta dair haber nedeniyle Şener’e hapis cezası istendi. İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın o tarihte Başbakan olması nedeniyle “kamu görevlisine hakaret” suçundan yargılanması istendi.
Başsavcılık, Yrd. Doç. Dr. Selim Çakmaklı hakkında ise Facebook hesabından 3 Eylül 2015’de paylaştığı yazar Mustafa Alp Dağıstanlı’nın “Cehennemin kapısını açtılar ve bütün toplumu oraya doğru sürüyorlar” başlıklı yazısı nedeniyle Cumhurbaşkanı’na hakaret suçu yöneltildi. Dağıstanlı’nın yazısına bugüne kadar soruşturma açılmadığı öğrenilirken yazıyı paylaşan akademisyene dava açılması dikkat çekti. İddianamede yargılama yapılması için Adalet Bakanlığı’nın “kovuşturma izni” verdiği de belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder