20 Ocak 2016 Çarşamba

Niğde’de takas kuşkusuna karşı ilk defa net görüntü


KEMAL GÖKTAŞ
Niğde’de 2’si güvenlik görevlisi biri sivil vatandaş 3 kişiyi öldürdükleri ve IŞİD üyesi oldukları iddiasıyla yargılanan sanıklar davada “takas” kuşkusunu dağıtacak önemli bir adım atıldı. Niğde’deki duruşmada ilk defa Ankara Sincan F Tipi Cezaevi ile renkli ve net SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) bağlantısı kuruldu. Duruşmaların bayından itibaren ilk defa sanıkları net biçimde gören müdahil avukatlarından Ali Çil “Bana göre tereddüt ortadan kalkmıştır” dedi. 
Alman vatandaşı Benyamin Xu, İsviçre vatandaşı Çendrim Ramadani ile Makedonyalı Muhammed Zakiri'nin de aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu, 2'si firari 11 sanığın yargılandığı davanın 6. duruşması bugün Niğde Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 
Mahkemeye şehit astsubayın annesi Hatice Kozanoğlu, babası Duran Kozanoğlu, kardeşleri Şuayp ve Tayfun Kozanoğlu ile şehit polis Adem Çoban'ın ailesinden babası Mevlüt Çoban katıldı. 

“Bir takas lafıdır gidiyor”

Mahkeme Başkanı Onur Yerdelen duruşmanın başında “Bugün (dün) bazı gazetelerin birinci sayfalarında takas gölgesinde duruşma yapıldığı yazılmış. Bir takas lafıdır gidiyor. Kalbiniz rahat olsun, bir takas lafı aldı başını gidiyor. Sanıklar işte huzurunuzda, suçlu çıkarlarsa cezalarını çekecekler” dedi. 
Bunun   ardından ilk defa Sincan F Tipi Cezaevi’ndeki sanıklarla sağlıklı bir SEGBİS bağlantısı kuruldu. Önceki flu görüntülerin yerine, bu duruşmada renkli ve net bir görüntü ekrana yansıdı. Taraflar ve avukatlar da bu görüntülerden 3 tutuklu sanığı net biçimde görebildi. Mahkeme Başkanı da kuşkuları dağıtabilmek için sanıkların yüzüne özellikle zum yaptırdı. Ayrıca Başkan, sanıklardan birinin öne gelmesini istedi ve görevliler sanığı öne getirdi.  Sanıklar, Mahkeme Başkanı’nın tercüman aracılığıyla sorduğu soruların hiçbirine yanıt vermedi. Sanıkların sorulara “evet” ya da “hayır” gibi yanıtlar bile vermeyerek hiç konuşmamaları da dikkat çekti. Sanıklar mahkeme başkanının “sorulara neden yanıt vermediklerine” ilişkin sorusuna da yanıt vermediler. Dava, olay sırasında yaralananların duyu kaybı olup olmadığının tespit edilmesi için gereken süre nedeniyle 17 Mart tarihine ertelendi...

“Tereddüdümüz kalmadı” 

Önceki gün Cumhuriyet’e mahkemenin takas kuşkusunu dağıtması gerektiğini söyleyen müdahil avukatlardan Ali Çil, dünkü duruşmadan sonra “Bugün net olarak göründüler. SEGBİS’de hepsini gördük. Mahkeme Başkanı da tek tek zum yaptırdı. Bana göre tereddüt ortadan kalkmıştır” dedi. Çil, mahkemenin sanıkları duruşmaya getirterek bu tartışmaları daha önce ortadan kaldırması gerektiğini de belirterek “Böyle bir tartışmayla davayı yönlendirmek anlamsız oldu. Davanın özünü tartışmak yerine sanıkları tartıştık” dedi.  Çil, sanıkların sorulara hiçbir şekilde yanıt vermedikleri de belirterek “Ses tonlarını daha duyamadık” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder