20 Ekim 2013 Pazar
BDP'li Zozani: "AKP, MHP'nin tuzağına düştü"
Kemal GÖKTAŞ
BDP Hakkari milletvekili Adil Zozani, çözüm sürecinde yaşanan tıkanıklığın aşılması için Akil İnsanlar Heyeti'nin çözüm sürecini izleme komisyonu olarak yeniden görevlendirilmesi önerisinde bulundu.
Çözüm sürecinin iç dinamiklerin insiyatifinde yürüdüğünü ve dış dinamiklerin bu aşamadan sonra müdahil olmasının fayda sağlamayacağını belirten Zozani, VATAN'a yaptığı açıklamada, demokratik çözüm ve barış sürecinin Kürt sorununun nihai çözümü konusunda toplumda önemli oranda umutlar yeşerttiğini belirterek "Toplum siyasetten bu sorunun çözümünü bekliyor. Bu süreçte zaman zaman tıkanmaların yaşanmasının eşyanın tabiatı gereğidir. Böylesi durumlarda tıkanmaların aşmak için iki tarafı da baskılayacak yeni bir mekanizmanın olması zorunluluktur. Bu mekanizmaya dilediğiniz ismi verebilirsiniz ancak nihayetinde bu mekanizma tıkanmaların olduğu anda devreye girer ve çözüm önerilerini tarafların önüne koyar. Bu tarafları da rahatlatacak bir durumu ifade eder. Akil insanlardan oluşacak bir çözüm sürecini izleme komisyonu bu nedenle hayatidir. Dış dinamikleri bu aşamadan sonra müdahil etmek büyük fayda sağlamaz. Akil insanlardan oluşturulacak bir komisyonun müzakere sürecini izlemesini ve tıkanmaların olduğu aşamalarda alternatif önerilerini sunarak süreci rahatlatmasını öneriyoruz" dedi.
İMRALI-KCK FARKI
İmralı ile KCK'nın açıklamalarının farklı olduğu yöndeki değerlendirmelere de katılmayan Zozani "Kürt siyasetinin değişik parametleri zaman zaman siyaset gereği farklı söylemler getirebilir. Ama bunu bir ayrışma, bir farklılaşma olarak görmek yanılgıya sürükler. Kürt siyasetinin parametreleri birbiriyle paralel düşünüyor ve çözüm mekanizmasının odağında Öcalan olduğunu ifade ediyor. Bu gerçeklik üzerinden hareket eder ve kopuk değildir" dedi.
"AKP, MHP'NİN TUZAĞINA DÜŞTÜ"
Zozani, süreçte yaşanan tıkanıklığın aşıyarak tekrar rayına oturması gerektiğini ve bu aşamada "masanın devrildiğinin" söylenemeyeceğini ifade ederek şöyle devam etti:
"Bu süreçte MHP'nin sürecin berhava olması için hamlesi oldu. Türkiye'yi 7 ay öncesinden bir seçim atmosferine sokarak Kürt sorununu çözme iddiasındaki tarafların birbirinden uzaklaşmasını sağlamak üzere menevra yaptı. Bu manevranın tuzağına düşmeden çözüm süreci devam etmeli. Ama hükümet cenahından gelen açıklamalar MHP'nin taktiksel hamlesine yenik düştüğü izlenimini uyandırıyor. Hükümetin bu taktik hamleyi doğru okuyup MHP'nin kendisine bir tuzak kurduğunu görmesi gerekirdi. Bunu görmek yerine benim izlenimim, hükümet MHP'nin nin taksitsel hamlesini kendisine manevra alanı olarak görüp çözüm masasından kısmen uzaklaşma eğilimini ön plana çıkardı. Bu Türkiye açısından büyük bir hata olur."
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder