26 Kasım 2011 Cumartesi

'Sivil kontrgerilla' şehit midir?

PKK'YLA ÇATIŞARAK ÖLEN SİVİL ŞEHİT SAYILIR MI?

Kemal GÖKTAŞ
Danıştay, kamu görevlisi olmadığı halde, bir teğmenin emriyle PKK'ya kurulan pusuda görev alan ve çıkan çatışmada ölen 'sivil' kişinin şehit sayılıp sayılmayacağına İçişleri Bakanlığı'nın karar vereceğine hükmetti. Jandarma, davaya gönderdiği görüşte bu kişinin şehit sayılamayacağına karar verdi.


"ŞEHİT KARDEŞİ" OLARAK İŞ İSTEDİ
Mehmet Duman'ın ağabeyi Edip Duman, 28 Haziran 1994'de Hakkari Çukurca'da PKK'lılarla çıkan çatışmada yaşamını yitirdi. Mehmet Duman, Terörle Mücadele Kanunu'na ve "Terör Eylemleri nedeniyle Şehit ve Malul Olanların Yakınlarının ve Çalışabilecek Durumdaki Malullerin Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İstihdamı Hakkındaki Yönetmelik" hükümleri uyarınca işe alınması istemiyle Hakkani Valiliği'ne başvurdu. Valilik 2008 yılında yapılan bu başvuruyu reddetti. Duman'ın bu ret kararına karşı açtığı davada Van 2. İdare Mahkemesi, Edip Duman'ın yönetmelik uyarınca şehit sayılması ve kardeşinin de işe yerleştirilmesi gerektiğine karar vererek Valiliğin ret kararını iptal etti.

JANDARMA: ŞEHİT SAYILAMAZ
Valiliğin kararı temyiz etmemesi üzerine karar kesinleşti. Ancak İçişleri Bakanlığı, Danıştay Başsavcılığı'na başvurarak kanun yararına bozma yoluyla bu kararı temyize taşıdı. Başsavcık, Çukurca İlçe Jandarma Komutanlığından alınan yazıya göre Edip Duman'ın annesi ve babasının Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'a göre tazminat aldıkları ve maaº almaya devam ettikleri ancak Mehmet Duman'ın şehit kardeşlerine tanınan bu ayrıcalıktan yararlanamacağı belirtildi. Yaşamını yitiren Duman'ın geçici veya gönüllü köy korucusu olmadığı belirtilerek " Edip Duman’ın pusu görevine ek kuvvet olarak İlçe Jandarma Komutanlığında görevli Jandarma Teğmen İsmail Öz tarafından görevlendirildiği, ancak hangi sıfatla görevlendirildiği hakkında herhangi bir bilgi ve belgenin bulunmadığının anlaşıldığı, bu durumda şehit sayılamayacağı" belirtildi. Bu durumdaki bir kişinin şehit sayılıp sayılmayacağına kara verme yetkisinin İçişleri Bakanlığı'nda olduğu belirtilen kararda, Valiliğin başvuruyu İçişleri'ne göndermesi gerekirken ret kararı vermesinin hukuka aykırı olduğu savunuldu. Başsavcılık bu gerekçeyle İdare Mahkemesi kararının bozulması istendi.

İÇİŞLERİ KARAR VERECEK
Danıştay 12. Dairesi, Resmi Gazete'de dün yayımlanan kararla Başsavcılığın talebini kabul ederek İdare Mahkemesi kararını bozdu. Karara göre Mehmet Duman'ın başvurusu İçişleri Bakanlığı tarafından değerlendirilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder