11 Kasım 2011 Cuma

N.Ö YARGITAY'A ADAY

Kemal GÖKTAŞ
HSYK, (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) 5 bin küsür hakim ve savcının seçilebilmek için gerekli niteliklere sahip olduğu boş Yargıtay üyeliklerine seçim yapılana kadar HSYK'ya ziyaretçi yasağı getirdi. Yasanın aradığı şartlara sahip 5 bin 59 Yargıtay üye adayı hakim ve savcılar arasında N.Ç kararını veren ve eleştirilern üzerine 'Ben de artık N.Ö'yüm' diye açıklama yapan mahkemenin başkanından Ergenekon savcılarına kadar birçok isim yer alıyor.
Ergenekon soruşturmasını yürütürken HSYK tarafından İstanbul Başsavcıvekilliğine atanan Zekeriya Öz ise 2008 yılında reddedilen birinci sınıfa ayrılma talebinin itiraz üzerine kabul edilmesi üzerine ilk defa aday listesine girebildi.

HSYK, ZİYARETİ YASAKLADI
HSYK, internet sitesinden yaptığı duyuru ile Yargıtay Kanunu ’na göre Yargıtay üyelerinin, birinci sınıfa ayrıldıktan sonra en az üç yıl süre ile başarılı görev yapmış ve birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve Cumhuriyet savcıları ile bu meslekten sayılanlar arasından seçileceğine dikkat çekti. Yargıtay'da 10 üyenin boşalmasının ardından, onuncu üyeliğin boşaldığı tarihten başlamak üzere en geç 2 ay içinde seçim yapılmasının zorunlu olduğu vurgulanan açıklamanın ekinde Yargıtay üyeliğine seçilme niteliklerini taşıyan tüm hâkim ve Cumhuriyet savcılarına ilişkin liste yayımlandı. HSYK, bu listede olması gerektiği hâlde adı bulunmayanlar ile listede adı yer aldığı hâlde bu seçim için aday olmak istemeyenlerin buna ilişkin taleplerini UYAP üzerinden 15 Kasım'a kadar Kurul Genel Sekreterliğine bildirmelerini istedi.
Duyuruda "Seçim sürecinin sorunsuz bir şekilde yürütülebilmesi, adaylara ait sicillerin daha sağlıklı bir şekilde incelenebilmesi amacıyla 15 Kasım 2011 tarihinden itibaren seçimler sonuçlanıncaya kadar Kurula ziyaretçi kabul edilmeyecektir" denildi.

ÖZ, KURUL KARARIYLA ADAY OLDU
HSYK'nın ilan ettiği listede kanundaki şartları taşıyan 5 bin 59 hakim ve savcının isimleri yer alıyor. Bunların arasında Ergenekon soruşturmasını yürütürken İstanbul Başsavcıvekilliğine atanan Zekeriya Öz de yer aldı. Öz'ün birinci sınıfa ayrılma talebi 2008 yılında eski HSYK döneminde hakkında yapılan şikayetler göz önüne alınarak reddedilmişti. Ancak Öz, yeni HSYK döneminde bu karara yaptığı itirazdan sonuç aldı. HSYK 2. Dairesi, oyçokluğu ile geçen Eylül ayında Öz'ün 2008 yılında birinci sınıfa ayrıldığına karar verdi. Bu kararın sonucu olarak 2008 yılından bu yana 3 yıllık maaş farkının da Öz'e ödendiği ifade edildi. Öz, 2008 yılında birinci sınıfa ayrılmış sayıldığı için yasadaki "birinci sınıfa ayrıldıktan sonra en az 3 yıl başarı ile görev yapmış olma" şartını da yerine getirmiş sayılarak Yargıtay aday listesine girdi.

N.Ö DE ADAY
Listede HSYK'nın en önemli muhaliflerinden biri olan Yargı-Sen Başkanı ve İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu da Yargıtay adayı olarak yer aldı. Listede Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iken 13 yaşındaki N.Ç'nin 'rızasıyla' 26 erkekle para karşılığında ilişkiye girdiğine ilişkin kararı veren heyete başkanlık eden Kartal Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nadir Özsoy da Yargıtay üyeliğine aday isimler arasında geçiyor. Özsoy, Yargıtay'ın onadığı karara ilişkin eleştirilere "Uzunca süredir gündemi meşgul eden bir konu N.Ç. Kanunları uyguladık ve ceza verdik. Ama yetmez idam vermemiz gerekirmiş! Bu kadar teknik bir konuda hiç uzman görüşü almayan medyayı kınıyorum. Bu kadar önemli konuda gerekçeli kararı bir kere dahi eline alıp okumadan yorum yapan herkesi kınıyorum. Artık ben de adımı gizlemek zorunda kalıyorum. Ben N.Ö'yüm" diye tepki göstermişti.

ODATV, ŞİKE VE ESKİ DENİZ FENERİ SAVCILARI DA "ADAY"
Son olarak Ahmet Şık ve Nedim Şener hakkında 15'er yıla kadar hapis cezası istenen Odatv iddianamesini hazırlayan Ergenekon soruşturması savcılarından Cihan Kansız, şike soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Mehmet Berk'in yanı sıra HSYK'nın açtığı soruşturmadan sonra Ankara Başsavcılığı'nca Deniz Feneri soruşturmasından el çektirilen savcılar Nadi Türkaslan, Mehmet Tamöz ve Abdulvahap Yaren de Yargıtay üyeliği aday listesinde yer aldılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder