6 Kasım 2011 Pazar

BDP'DEN BARZANİ'YE "ARABULUCULUK" ÖNERİSİ

Kemal GÖKTAŞ
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile BDP eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş ile DTK eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile görüştü. DTK Eşbaşkanı Tuğluk, görüşmede Barzani'den çözüm için rol oynamasını, arabuluculuk dahil elinden geleni yapmasını istediklerini söyledi. Barzani'nin Türkiye'deki Kürtler tarafından da önemsenen bir isim olduğunu söyleyen Tuğluk "Öcalan'ın da Celal Talabani ve Barzani'nin çabalarını önemseyeceğini düşünüyorum" dedi.

BARZANİ: "ŞİDDETİN DIŞINDA BİR YOL..."
Tuğluk, Çırağan Sarayı'nda önceki gün sabah saatlarında gerçekleşen ce yaklaşık 2 saat süren görüşmeyle ilgili olarak VATAN'a yaptığı açıklamada, görüşmenin çok olumlu geçtiğini ve pek çok konuda hemfikir olduklarını gördüklerini söyledi. Barzani'nin kendilerine çatışmaların böyle devam etmesi halinde halklar arasında karşılıklı kin öfke nefretin büyüyeceğini ve bunun da giderek halklar arasında bir çatışmaya dönebileceği kaygısını anlattığını söyleyen Tuğluk "Sayın Barzani'nin en temel kaygılarından birinin bu olduğunu söylemesi dikkatimizi çekti" dedi. Barzani'nin sorunun çözümü için diyalogun ve siyasetin devreye girmesi gerektiğini söylediğini aktaran Tuğluk "Bu sorunun siyaseten çözülmesi konusunda fikri vardı" dedi.
"Kürtlerin taleplerinin evrensel ve makul talepler olduğunu ama hükümetin özellikle Abdullah Öcalan'la diyalog konusunda fırsatları iyi değerlendiremediğini anlattık. Anayasa yapım sürecinde umut ediyoruz ki bu fırsat da kaçırılmasın" diyen Tuğluk Barzani'nin kendilerine yeni Anayasa konusundaki talepleri makul bulduğunu söylediğini belirten Tuğluk "Kendisi biraz sabır gerektiğini söyledi. Kendi süreçlerini, kendilerinin çektiği sıkıntıları anlattı. Çağımızın bu hakları tanımayı gerektirdiğini ve eninde sonunda bunun gerçekleşeceğini söyledi. Ama yöntem ve araçlara dikkat edilmesi gerektiğini, şiddetin dışında bir yolla bunun halledilebileceğini söyledi. Anayasal süreci çok önemsediğini gördük. Siyaseten bizlerin de bu konudaki çabaların artırılmasını önerdi" dedi.

ARABULUCULUK TEKLİFİ
Barzani'nin "Buraya gelişim özveriydi" dediğini söyleyen Tuğluk şöyle devam etti:
"Biz kendisine, kendisinin barış için çözüm konusunda rolü olduğunu söyledik. Bunu önemsediğimizi ve bu çabaları göstermesi halinde barışa katkı sunmak adına gereken ne varsa yapacağımızı söyledik. Sayın Barzani sadece Irak'taki Kürtler açısından değil, buradaki Kürtler açısından da önemsenin bir isimdir."
Tuğluk, "Barış için rol oynaması öneriniz, arabuluculuğu da kapsıyor mu?" sorusuna "Tabii, tabii... Çözüm için böyle bir şeye ihtiyaç olduğunu söyledik" dedi. Barzani'nin de "Zaten katkı sunmak için buradayım" dediğini belirten Tuğluk "Kendisi de olumsuzluğun herkesi etkilediğinin farkında. Buradaki olumsuz veya olumlu gelişmelerin kendilerini de etkilediğini söyledi. Kendisi de sorumlulukla hareket ediyor, ben olumlu buldum çabalarını" diye konuştu.

"ÖCALAN DA ÖNEMSER"
Tuğluk, "Arabulucu olabilir mi, böyle bir ihtimal var mı?" sorusuna ise "Olmalı.... Herkes, bu konuda katkı sunabilecek herkes rolünü oynamalı. Barzani'nin de çabaları da önemli. Öcalan'ın da Celal Talabani ve Barzani'nin çabalarını önemseyeceğini düşünüyorum" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder