18 Ağustos 2015 Salı

Baskın Oran'a tehdit ve hakarete takipsizlik. Gerekçe: E-posta ABD'den gönderildi!

KEMAL GÖKTAŞ

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Baskın Oran'a ABD'de oturan bir kişinin gönderdiği ağır hakaret ve tehdit içerikli e-maile ilişkin suç duyurusundan ilginç gerekçelerle takipsizlik kararı çıktı. Oran'ın öldürülmekle tehdit edildiği e-mail için "hakaret"ten işlemi yapan savcılık ABD'den yapılan bu tür hakaret suçlarının yaptırımsız kalacağını belirterek takipsizlik kararı verdi. Kararda hem ilgili sitenin bağlı olduğu elektronik servis hizmetlerinin yurtdışı kaynaklı olması nedeniyle dijital delil elde edilmesinin mümkün olmadığı hem de ABD'de hakaret içeren ifadelerin suç olarak görülmemesi nedeniyle dava açılamayacağı belirtildi.




Ağır küfür ve hakaret

Fatih Kocak ismiyle ve "sales@adlauto.com" adresinden Baskın Oran'ın e-mailine 17 Nisan 2015'de gönderilen elektronik postada Oran'a çok ağır küfürler ve öldürme tehdidi yer aldı. Oran'ın bu tehdit ve hakaret içeren mail için yaptığı suç duyurusu üzerine soruşturma açıldı. Soruşturmayı yürüten savcı Cevat İşlek, şaşırtıcı biçimde takipsizlik kararı verdi. Kararda, hakaret içeren e-mail hesabını gönderen kişiyi tespit etmek için Google'ın Türkiye'deki avukatı ile temasa geçildiğini, ancak avukatın Google'ın merkez adresinin Kaliforniya'da olduğunu ve bilgi taleplerine cevaph verilmediğini söylediğini aktardı. Savcı İşlek, şunları kaydetti:
"Suç ihbarları doğrultusunda yapılan teknik araştırmalarda, belirlenen ve suçta kullanılan web adreslerinin yurtdışında bulunduğu, bilişim suçlarında şüphelinin fiziki kimlik bilgilerine ulaşmanın ancak yapılan elektronik işlemlerin ana servis sağlayıcılar üzerinde tutulan ve 'log file' olarak adlandırılan işlem dosyalarına ulaşılarak, burada işlem yapan bilgisayarların kimlik dosyaları niteliğindeki IP numaralarından hareketle mümkün olduğu, gerek gmail, facebook, gerekse yahoo gibi yurt dışı kaynaklı hizmet sağlayıcıları üzerinden gönderiler e-maillerin header bilgilerini içeren (başlıklı) çıktılarında gönderenin IP numarasının bazen yazılı olduğu görülse de, hukuken bu bilgilerin hizmet sağlayıcı kurruluşça (facebook, twitter, youtube, google ve yahoo vb) doğrulanmadıkça kesin delil sayılamayacağı,
Ancak yurt dışı merkezli bu işlemlerin yapıldığı ülkelerdeki yasal alt yapı ve 'kişisel verilerin gizliliğine ilişkin hükümler' gereği, söz konusu bilgilere ulaşılmasının mümkün bulunmadığı, bilişim yolları kullanılarak işlenen suçlarda, digital delil araştırmasının, güvenilir sertifata otoritesinin bulunmasına küresel olarak protokoller ve kanunların düzenlenmesine bağlı bulunduğu, bu aşamkada hukuki yapının buna olanak vermediği,
İlgili sitenin bağlı olduğu elektronik servis hizmetleri yurtdışı kaynaklı olmakla; yabancı ülke şirket ve serverlarının kullanılması nedeniyle digital delil elde edilmesinin mümkün olmadığı (anlaşılmıştır)."

ABD'de suç değil!

Takipsizlik kararında Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Ceza İstinabe ve Tebligat Bürosu tarafından gönderilen yazı şöyle aktarıldı:
"Bu tür suçlara ilişkinceza istinabe niteliğindeki taleplerimiz ABD makamları tarafından 'bu tür eylemlerin ABD Anayasası tarafından korunan ifade özgürlüğü kapsamında olduğu, ceza davasına değil ancak belli şartlarda tazminata konu olabileceği' belirtilerek ABD ile aramızdaki ikili anlaşmanın 22. maddesi gereğinde reddedilmektedir. Son dönemlerde yapılan ikili görüşmelerde ABD'li yetkililer Anayasal hüküm niteliğindeki bu kuralın hiçbir istisnasının olmadığını vurgulayarak hakaret suçuna ilişkin taleplerin yerine getirilmesinin mümkün olmadığını belirtmişlerdir."
Takipsizlik kararında ayrıca Facebook, Yahoo, Gmail gibi ABD merkezli hizmet sağlayacıları üzerinden gönderilen mesajların IP numarasının kesin olarak belirlenmesinin de mümkün olmadığı belirtildi. Savcılığın takipsizlik kararı, özellikle ABD'den gönderilen mesajlara ilişkin hakaret içeren cümlelerin yaptırımsız kalacağını ortaya koydu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder