13 Ekim 2014 Pazartesi
Yeni HSYK'yı 8 bin "şikayet" dosyası bekliyor
Zekariya Öz ve diğer hakim savcılara soruşturmalar yolda
En yüksek oyu Ergenekon şüphelisi, en düşük oyu Ergenekon hakimi aldı
KEMAL GÖKTAŞ
HSYK'da (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu'nun 10 üyelikten 8'ini almasının ardından gözler yeni oluşacak Kurul'da Emniyet'te yapıldığına benzer bir "paralel" operasyonu yapılıp yapılmayacağına çevrildi. Mevcut HSYK'nın, Ergenekon, Balyoz, KCK gibi davalarda görev alan hakim ve savcılarla ilgili yaklaşık 8 bin civarında şikayet dilekçesini işleme koymadan beklettiği ve bu dosyaların yeni HSYK tarafından açılacağı belirtiliyor.
"8 bin dosya" iddiası
Seçim döneminden önce hükümet yetkilileri yargıdaki paralel unsurlara karşı da tıpkı Emniyet'te yapıldığı gibi soruşturma ve operasyon yapılacağını söylemişlerdi. Seçim döneminde bu yöndeki açıklamalar konusunda frene basılsa da yargı kulislerinde cemaate yakın hakim ve savcılara özellikle Ergenekon, Balyoz, KCK, askeri casusluk, Şike, Devrimci Karargah gibi davalardaki şikayetlerin işleme konulması yoluyla soruşturma açılması beklentisinin hakim olduğu belirtiliyor. Mevcut HSYK'da cemaate yakın üyelerin etkisindeki 3. Daire'nin inceleme ya da soruşturma izni vermemesi nedeniyle çok sayıda dosyanın bekletildiği ifade ediliyor. Hatta YARSAV Genel Sekreteri Leyla Köksal, seçimden önce Milliyet'e 3. Daire önünde 8 bini aşkın dosyanın bekletildiğini ve bunların neredeyse tamamının Ergenekon, Balyoz, KCK, öğrenci davaları gibi yargılamaları yürüten yargıçlar ve savcılara ilişkin olduğunu söylemişti.
Öz ve diğerleri
HSYK'nın önünde eski Ergenekon savcısı Zekeriya Öz başta olmak üzere cemaate yakın hakim ve savcıların internette sosyal medya üzerinden paylaştıkları mesajlarla Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere hükümet üyelerine "hakaret" ettikleri iddiasıyla yapılmış şikayetler de yer alıyor. Kurul'un üye yapısının değişmesiyle Öz ve diğer hakim-savcılara disiplin cezası ve ceza yargılaması yolunun açılması bekleniyor.
Yargıda Birlik Platformu adına seçimden önce Milliyet'in "paralel yapıla yönelik soruşturmalar" konusundaki sorularına verilen yazılı yanıtta Platformun "yeni bir hukuksuzluğa imza atacak ve yeni mağduriyetler oluşturacak hukuk dışı eylem ve uygulamalar içinde hiçbir şekilde olmayacağı" belirtilmişti. Ancak Platformun yanıtındaki "Hukuksuz uygulamalara imza atan bazı yargı mensupları kendilerini diri tutmak ve platformu karalamak amacıyla bu tür hayal mahsulü senaryolar üretmektedirler" vurgusu dikkat çekmişti.
"Eskinin mağrurları, mağdur olacak"
YARSAV Başkanı Murat Arslan, seçim sonuçlarının yargının hükümet ve cemaat arasında ikiye bölündüğünü gösterdiğini belirterek "Bizim açımızdan bundan sonra HSYK'da farklı bir şey olmaz. İntikam hissi ile gelen bir ekip var. Bu ekip bundan öncekiler gibi davranacaktır, sadece hedef kitle değişecektir. Eskinin mağrurları mağdur hale gelecek. Ama biz daha önce neredeysek yine oradayız, hukuk devleti için mücadelemiz sürecek" dedi.
Ergenekon şüphelisi 1., Ergenekon hakimi sonuncu oldu
HSYK seçimlerinde en yüksek oyu hükümetin desteklediği YBP listesinden aday olan Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Metin Yandırmaz aldı. Yandırmaz 5 bin 836 oy alırken seçimde son sırada gelerek 45. olan hakim Hüsnü Çalmuk ise sadece 35 oy alabildi. Bu sonuçları ilginç kılan ise seçimi kazanan Yandırmaz'ın Ergenekon soruşturması kapsamında hakkında soruşturma yürütülen bir yargı mensubu olmasına karşılık, son sırada gelen Çalmuk'un Ergenekon davasına bakan mahkemenin hakimlerinden olmasıydı.
Yandırmaz'ın, 21 yargı mensubu ile birlikte telefonlarının dinlendiği, takibe alındığı, ortam dinlemesi yapıldığı ortaya çıkmıştı. Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcısı iken 3 Kasım 2008’de İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla takip kararı alınan Yandırmaz hakkındaki dosya davaya dönüşmedi.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder