11 Eylül 2018 Salı

Cumhuriyet'e veda

Cumhuriyet’ten ayrılık zamanı geldi.
Cumhuriyet, bana son 3 yıldır, 18 yıllık gazetecilik hayatımda görmediğim bir özgür habercilik ortamı sağladı. Müteşekkirim.
Gazeteye bir hükümet operasyonu ile gelen “yeni yönetimin” nasıl bir gazetecilik anlayışına sahip olduklarını ise yayınladıkları “bildiri” tadındaki yazılardan gördük.
Vakfa Saray destekli bir operasyonla el konulduğu aşikâr. Düşünün ki bu davanın böyle sonuçlanacağını 2 yıl önce gazetecileri ve gazeteleri hedef göstermesiyle ünlü bir yandaş yazar yazmıştı.
Ali Sirmen bugün “Bunun neresi saray darbesi” diye biten bir yazı yazmış. Kendisine Cumhuriyet’te yayınlanan şu yazıyı okumasını tavsiye ederim. Görmek isteyen için orada bu darbenin ne olduğu açıkça yazıyor.
Son olarak bu “değişimden” sevinç duyanların listesi de bize büyük umutsuzluğumuzu hatırlatıyor: Söz konusu olan özgürlükler, barış ve demokrasi olduğunda sarayın yanında hizalanan kesimlerin genişliği ne yazık ki bu iktidarın en büyük gücü.
Umuyorum ki hükümet desteğiyle o koltuklara oturanlar haberciliği önceler ve Cumhuriyet’in yoluna devam etmesini sağlarlar. Bunu en çok Cumhuriyet’te çalışan emekçi arkadaşlarım için diliyorum.
Biz elbette kendimize yeni mecralar bulup gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Gazeteciliğin temel ilkelerini ve yola çıkarken duyduğumuz heyecanı unutmadan.

Görüşmek üzere

Kişisel duruma ilişkin not: Geçen yıl Oxford Üniversitesi’ndeki Reuters Enstitüsü’nün burslu gazetecilik araştırma programı için Oxford’a gelmiştim. Program bitti ve Mayıs'tan itibaren Cumhuriyet'e haber yazıyordum. Bu yıl için de Cumhuriyet’le haftada bir Londra yazısı, analizler ve haber yapmak üzere anlaşmıştık ama artık bunun bir imkânı kalmadı.

10 Eylül 2018 Pazartesi

Derin devlet işbaşında mı?



 LONDRA YAZILARI
İngiltere ve ABD derin devletin varlığını tartışıyor. Tartışmaların odağında Trump ve Corbyn var. Tartışmalarda derin devlet kavramının mucidi olarak Türkiye gösteriliyor. Dünya derin devleti tartışıyor ama Türkiye’deki demokrasi ve hukuk düzeyi ise artık derin devlete ihtiyacın kalmadığı bir düzeye gerilemiş durumda. 
KEMAL GÖKTAŞ
İngiltere’de bu hafta sonu ilginç bir politik simülasyon etkinliğinin biletleri satışa çıktı. “İngiliz Usulü Darbe” isimli etkinlik adını 1982’de İngiliz politikacı Chris Mullin’in yazdığı kitaptan (A Very British Coup) alıyor. Kitaba göre, 1980’lerin sonunda İşçi Partisi, ABD’yi ve İngiliz sağını dehşete düşüren bir programla iktidara gelir. Medyadaki tekelleşmeyi bitirme, NATO’dan çekilme ve tek taraflı nükleer silahsızlanma vaat eden İşçi Partisi’ne (İP) karşı kurulu düzenin aktörleri harekete geçer. Medya tekelleri, sermaye, bürokrasi ve İngiliz gizli servisi MI5 medya ve finans manipülasyanları ve bürokratik engellemelerle hükümeti iş yapamaz hale getirmeye çalışır.