14 Aralık 2013 Cumartesi

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK İNSAN HAKLARI SORUNU...



Kemal GÖKTAŞ
Merkezi Budapeşte'de olan Avrupa Roman Hakları Merkezi (ERRC) Türkiye'deki çeşitli basın kuruluşlarından 10 gazeteciye yönelik atölye çalışması düzenledi. ERRC'nin Medya Koordinatörü ve Türkiye Sorumlusu Sinan Gökçen'in organize ettiği programda gazeteciler, akademisyenler, think tank kuruluşları, BM bağımsız uzmanı İzsak Rita ile Macaristan eski azınlık ombudsmanı Jenö Kaltenbach'ın da aralarında olduğu uzmanlar tarafından Avrupa'nın en önemli insan hakları sorunu olarak kabul edilen Romanlarla ilgili sunumlar yapıldı.

AVRUPA'NIN EN ÖNEMLİ SORUNU

Avrupa'da genel olarak yükselişte olan aşığı sağın hedefinde olan Romanlar'a yönelik saldırılar Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovenya gibi ülkelerde artmış durumda. Romanların eğitim, sağlık, konut ve istihdam alanında yakıcı sorunları var. Roman çocuklarının büyük bölümü elenerek "zihinsel engelliler" sınıflarında okumak zorunda bırakılıyor. Üniversite mezunu olabilenlerin sayısı parmakla gösterilecek kadar az. İnsani laşam koşullarının olmadığı barakalarda yaşamak zorunda kalıyorlar. Çok suç işledikleri n yargısı nedeniyle değil kalifiye işler, en ağır iş alanları bile kapalı. Romanların ortalama ömrü, yaşadıkları ülkedeki ortalamanın 15 yaş altında. Romanların üretici ve tüketici olarak sosyal yaşama katılamamaları ve kişi başına çok az miktarda da olsa sosyal yardım almalarının, her yıl milyonlarca Euro zarara neden olduğu belirtiliyor.

EN BÜYÜK ROMAN NÜFUS TÜRKİYE'DE

Türkiye'de yaklaşık 4 milyon Roman'ın yaşadığı düşünülüyor. Avrupa'nın en kalabalık Roman nüfusunu barındıran ülke olan Türkiye AB üyesi ve aday ülkeler arasında "Roman Katılımı için 10 Yıl" isimli uluslararası organizasyona üye olmayan ve AB'nin 2011'de çıkardığı Romanlar İçin Bütünleşme Çerçeve Sözleşmesi kapsamında ulusal eylem planını hazırlamayan tek ülke olduğu için eleştiriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder