3 Kasım 2013 Pazar

Abdullah Cömert cinayetinde akrep bilmecesi


* Hangi akrep atıldığı gaz bombasının atıldığı bulunmazsa cinayet faili meçhul kalabilir

Kemal GÖKTAŞ
Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Gezi eylemlerinde yaşamını kaybeden Abdullah Cömert'in gaz bombası ile vurulduğunu ortaya koyan Adli Tıp Kurumu raporundan sonra olay günü akrep adı verilen zırhlı araçlardan gaz bombası atan 3 polisin "şüpheli" sıfatıyla ifadesini aldığı ortaya çıktı. Soruşturmada gaz bombasının hangi akrepten atıldığı üzerinde durulurken görüntülerde beyaz renkli bir akrebin Cömert'i vuran gaz bombasını attığı öne çıkmasına rağmen bir tanık ifadesi nedeniyle koyu lacivert iki akrepten birinden atılmış olması olasılığı üzerinde de duruluyor. Savcılık, gaz bombasının hangi akrepten atıldığını net olarak tespit edemezse, soruşturmanın fail-i meçhul kalma olasılığı bulunuyor.

OLAĞAN ŞÜPHELİLER

Gezi eylemleri sırasında 3 Haziran akşamı 22 yaşındaki Cömert'in vurulduğunu gören tanıklar gaz bombasını atan akrebih rengini gece karanlığından ötürü net seçemediklerini söylemişlerdi. Sadece Cömert'in yanında bulunan arkadaşı Devran Demircioğlu, "emin olmamakla birlikte gaz bombasının koyu renkli bir akrepten atıldığını gördüğü" yönünde ifade vermişti. Ancak MOBESE görüntülerinde yaptıkları incelemede beyaz renkli bir akrebin Cömert'in vurulduğu sokağa gaz bombası attığını ve bu görüntünün çekildiği saatle Cömert'in vurulduğu saatin uyuştuğu belirtilmişti.
Hatay Cumhuriyet Savcısı Murat Üzüm, Adli Tıp ropurandan sonra, daha önce tanık olarak ifadesi alınan, olay günü beyaz renkli akrepten gaz atan Çevik Kuvvet polisi A.K ile lacivert 2 akrepten gaz bombası atan M.K ve H.A.D'nın bu defa "şüpheli" sıfatıyla ifadesini aldı. Şüpheliler, gaz bombalarını kitlenin üzerine değil, arkasına doğru attıklarını ileri sürerek suçlamaları reddetti. Her üç polis de gaz bombası atmak için eğitim aldıklarını belirterek kontrollü ve kişileri hedef almadan gaz bombalarını attıklarını, birine isabet edip etmediğini görmediklerini ileri sürdü.
Savcılık, lacivert akrepten gaz atan şüpheli polis memuru H.A.D'ye "koyu renkli bir akrepten gaz bombası atıldı" diyen tanık Devran Demircioğlu'nun ifadesini sordu. H.A.D olaylar sırasında biri beyaz ikisi lacivert 3 akrebin gaz attığını belirterek "Ben kontrollü şekilde gaz fişeği attığım için attığım gaz fişeklerinin yerini gördüm. Düştükleri yerde insan toplulukları yoktu" dedi. Savcının diğer lacivert akrepten gaz atan H.A.D'ye bu tanığın ifadesini sormaması da dikkat çekti.

ÖLDÜRÜR MÜ BİLMİYORMUŞ!

Beyaz renkli akrebi kullanan A.K de ifadesinde gaz bombası atmak için eğitim aldığını ve kontrollü olarak 45 derecelik açıyla insanların arkasına gaz bombası attığını savunurken "Gaz fişeğinin bir kişiyi hedef alması halinde öldürücü olup olmadığı konusunda benim bilgim yoktur" demesi dikkat çekti.

FAİL-İ MEÇHUL KALABİLİR

Cömert'i vuran gaz bombasını atan akrebin net olarak tespit edilmemesi halinde hiç kimseye ceza verilemeyeceğini belirten hukukçular bu durumda olayın fail-i meçhul kalma olasılığının bulunduğuna dikkat çekiyor. Eski Türk Ceza Kanunu'ndaki "faili belli olmayacak şekilde öldürme" suçunun yeni Türk Ceza Kanunu'na alınmadığına dikkat çekilerek bu durumda gaz bombasını atan 3 polisten hiçbirine ceza verilemeyeceği belirtiliyor. Bu olasılık şüpheli polislerin avukatının savunmalara da yansıdı. Avukat Abdullah Ölmez, hem lacivert akrepten gaz bombası atan M.K'nın hem de beyaz aracı kullanan A.K'nın avukatlığını üstlendi. Ölmez, beyaz akrebi kullanan A.K'nın savcılık sorgusunda "Demin diğer müdafisi olduğum şüpheliye (M.K) okuduğunuz tanık beyanında aracın koyu lacivert olduğu söyleniyordu. Şimdiki şüpheli ise beyaz aracın içinde bulunmaktadır. Bu nedenle serbest bırakılmasını istiyorum" dedi. Savcılık da her üç şüpheliyi serbest bıraktı.

"LAZER BOMBASI KULLANDIK"

Polis memuru M.K ise şimdiye kadar gösterilerde kullanıldığı bilinmeyen yeni bir silahı Gezi eylemlerinde kullandıklarını "Kişiler yakın mesafede ise gaz bombası kullanmayıp mazgallardan lazer bombası kullanıyorduk" sözleriyle ortaya koydu. M.K'nın bahsettiği lazer bombasının nasıl bir silah olduğu ve nasıl bir etki yarattığına ilişkin ifadede herhangi bir bilgi yer almadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder