13 Ağustos 2015 Perşembe

TIR savcıları ile görüşmek isteyen eski savcı, yeni avukata aramada "fermuar" eziyeti


KEMAL GÖKTAŞ

Eski Yargıtay Savcısı, avukat Ömer Faruk Eminağaoğlu, TIR savcıları ile giörüşmek üzere gittiği Ankara Sincan F Tipi Cezaevi'nde yapılan aramada fermuarını açarak ve ayırarak, pantolunonu da düşmemesi için iki yandan sıkıca tutarak duyarlı kapıdan geçebildiğini belirtti. Uygulamayı "onur kırıcı" olarak değerlendiren Eminağaoğlu, görüştüğü savcıların konumunun duyarlı kapının ayarlanmasında etkili olabileceğini söyledi.



Onur kırıcı düzey

Eminağaoğlu, Ankara Barosu'na verdiği dilekçede 10 Ağustos'ta Sincan 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan TIR savcıları Süleyman Bağrıyanık, Özcan Şişman, Ahmet Karaca, Aziz Takçı ile avukat olarak görüşmek için gittiğini belirtti. Dış girişte yapılan aramadan sonra kayıt işlemlerini yaptığını ve baro aracı ile tutuklularla görüşmek için ilgili bölüme gittiğini anlatan Eminağaoğlu, son arama işlemi yapılırken, duyarlı kapının onur kırıcı derecedeki bir düzeye ayarlandığı için sıkıntı yaşadığını belirtti. Eminağaoğlu duyarlı kapının ayar düzeyinin sinyal veren ayakkabı ve kemer çıkartılmasına rağmen, her durumda fermuara sinyal verecek şekilde ayarlandığını belirterek "Sinyal veren ayakkabı ve kemeri de çıkarmam sonrasında bile, defalarca metal bile olmayan fermuarın iki ayrı tarafını iki ayrı elimin avuç içine sıkıca alarak her defasında geçmeye yeltendiğimde yine her defasında sinyal verdi. Fermuarı sonuna kadar indirip iki tarafını bütünüyle birbirinden uzaklaştırıp sıkıca avuçlarımın içine alarak duyarlı kapıdan geçtiğimde sinyal durumu ortaya çıkmadı. Tüm bunlar ve de yine aynı şekilde aynı işlemlere benden önce tabi tutulan avukatların durumları da kamera kayıtları ile sabittir. Ayar düzeyi nedeniyle, avukatların fermuarlarını açmak zorunda kaldıklarını ve birleşen iki tarafı ayırarak geçmeleri halinde sinyalin kesildiğini belirten Eminağaoğlu, avukatlara pantolonu indirmek zorunda bırakan uygulamanın onur kırıcı bir durum olduğunu belirtti.

Avuç ve parmak izi

Eminağaoğlu ayrıca son arama noktası öncesinde, avuç içinin ve beş parmağının izinin alındığını ve duyarlı kapıdan geçtikten sonra kayıtta verilen kart ve beş parmak izinin okutulmasından sonra içeriye girebildiğini de anlatarak bunun yasada olmayan ve mesleki durumla bağdaşmayan bir uygulama olduğunu ifade etti.
Eminağaoğlu, bu olaydan bir gün önce TIR savcıları ile görüşmesinin engellendiğini ve sonra da onur kırıcı koşullar sonrasında görüşmenin gerçekleşebildiğine dikkat çekerek "Anayasa Mahkemesi'nin dini gerekçelerle giyilen pardösünün çıkarttırılamayacağı yolunda karar da verildiği ülkede, avukatın mesleki faaliyet için pantolon fermuarı indirmesi durumunda bırakıldığı bir hukuk devleti söz konusudur" ifadelerini kullandı.
Eminağaoğlu, Baro'dan görüştüğü kişiler de gözetildiğinde, bu derecedeki bir düzeye ayarlama işleminin ne zamandan beri söz konusu olduğu konusunda araştırma yapmasını ve ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Eminağaoğlu ayrıca aramaya ilişkin görüntü kayıtlarının da istenmesini talep etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder