14 Ağustos 2015 Cuma

AYM'den Özgür Gündem ve Öcalan kararı

"Örgüt yöneticilerinin açıklamalarını yayınlamak ve Kürdistan demek tek başına suç değil"

KEMAL GÖKTAŞ

Anayasa Mahkemesi (AYM), Abdullah Öcalan'ın Atatürk'ü genel olarak öven sözlerindeki "Kürdistan" ifadesine yer veren Ülkede Özgür Gündem gazetesine el konulması ve gazetenin imtiyaz sahibi ile yazı işleri müdürüne dava açılmasını, basın ve ifade özgürlüğünün ihlali saydı. Kararda yasadışı bir örgütün mensubunun veya yöneticisinin şiddeti övmedikçe görüş ve düşüncelerini açıklamasının tek başına cezalandırma nedeni olamayacağı belirtildi. AYM'nin kararıyla yasadışı örgüt üye ve yöneticilerinin şiddet çağrısı olmayan sözlerine yer vermek ve Türkiye topraklarının bir kısmı için "Kürdistan" ifadesini kullanmak tek başına suç oluşturmayacak.



"Kürdistan" ifadesi

Ülkede Özgür Gündem gazetesine 25 Haziran 2006 tarihli sayısında Öcalan'ın "... ittifak sağlanmamış olsaydı Kürtlerin yaşadığı Kürdistan coğrafyası bugün daha çok parçaya bölünmüş olurdu. Bugün doğudaki toprakların çoğu; Erzurum, Van, Diyarbakır gibi iller, Ermenistan sınırlarında kalacaktı. Irak tamamen Araplaşacaktı" ifadelerine yer veren bir yazı nedeniyle el konuldu. İmtiyaz Sahibi Ali Gürbüz ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Hakan Bayar hakkında kamu davası açıldı. 6 yıl 5 ay süren dava sonucunda davanın ertelenmesine karar verildi. Gürbüz ve Bayar da ifade ve basın özgürlüğü ile makul sürede yargılanma hakları ihlal edildiği iddiasıyla AYM'ye başvurdu. AYM, başvurucuların ifade ve basın özgürlüğünün ve makul sürede yargılanma haklarının ihlal edildiğine, Gürbüz ve Bayar'a sekizer bin lira manevi tazminat ödenmesine oy birliğiyle karar verdi.
Kararda "çoğunluğa muhalif olanlar da dahil, düşüncelerin her türlü araçla açıklanmasının, açıklanan düşünceye paydaş sağlanması, düşünceyi gerçekleştirme ve gerçekleştirme konusunda başkalarını ikna etme çabalarının, çoğulcu demokratik düzenin gereklerinden olduğu" vurgulandı. İfade özgürlüğünün başkaları açısından "değersiz" veya "yararsız" görülen düşüncelerin açıklanması ve yayılması özgürlüğünü de içerdiğine işaret edildi. Haberde Abdullah Öcalan'ın, Mustafa Kemal Atatürk hakkındaki görüşlerinin aktarıldığı belirtilen gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Terör eylemlerinin övülmesi"

"Herhangi bir kimsenin yalnızca kişiliğine bağlı olarak düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğüne müdahale edilmesi haklı kılınamayacağı gibi, yasaklanmış bir örgütün mensubunun veya yöneticisinin görüş ve düşüncelerini açıklaması da tek başına düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğüne müdahale edilmesini haklı kılmaz. Zira, böylesi bir değerlendirme, bazı kişi ve grupların Anayasa'nın 26. maddesinde teminat altına alınan haklardan yararlanmasına engel olacağından, anayasal hakların kullanılması bakımından kabul edilemez. Kamu otoriteleri veya toplumun bir kesimi için hoş olmayan düşüncelere, şiddeti teşvik etmediği, terör eylemlerini haklı göstermediği ve nefret duygusunun oluşmasını desteklemediği sürece sınırlama getirilemez.
Gazete haberi bütün olarak incelendiğinde, şiddeti övdüğü, kişileri terör yöntemlerini benimsemeye, şiddet kullanmaya, nefrete, intikam almaya veya silahlı direnişe tahrik ve teşvik ettiği değerlendirilmemiştir. Aksine, haberde Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş aşamasında gelişen birtakım olaylar analiz edilmekte, Mustafa Kemal Atatürk'ün ulus devlet ve emperyalizme ilişkin bazı düşünceleri dile getirilmektedir."

Atatürk'ü öven yazıdaki Kürdistan ifadesi

AYM'nin yasaklanmasını ihlal olarak gördüğü haberde Öcalan'ın Atatürk'ü öven şu sözleri yer alıyordu:

"Öcalan, Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'ndaki Türk-Kürt ittifakı sayesinde bölünmekten kurtulduğunu söyledi.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Mustafa Kemal'i sık sık gündeme getirmesinin bir anlamı olduğuna işaret ederek, Mustafa Kemal'in güncellenmesi gerektiğini söyledi. Kimilerinin Mustafa Kemal'le ilgili düşüncelerine kızdığını ifade eden Öcalan, 'Mustafa Kemal her şeyden önce her konuda kendine bilimi esas alan bir liderdi. Bu durum önemlidir. Okuduğu dört bin kitap incelenirse ne demek istediğim daha iyi anlaşılır" dedi. Öcalan, Kurtuluş Savaşı'nda Türk-Kürt ittifakı sayesinde Türkiye'nin bölünmekten kurtulduğunu vurgulayarak 'Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı'nda Kürtlerle stratejik ittifakın önemini çok iyi kavramıştır ve bu ittifakı gerçekleştirmiştir. Bunun gereği olarak Erzurum ve Sivas Kongrelerini gerçekleştirmiştir' dedi."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder