10 Kasım 2012 Cumartesi

İmralı kosteri, Erdoğan'ın dönüşünden sonra yüzebilir


Kemal GÖKTAŞ
Abdullah Öcalan'la avukatların görüşmesine kilitlenen açlık grevlerinde 60. güne girilirken toplam 7 vekil ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de açlık grevine başladı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in Kürtçe anadilde savunma için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yurda dönüşünden sonra adım atılacağını söylemesinden sonra bazı bakanlık yetkilileri de Öcalan'la avukat görüşü için de Başbakan'ın dönüşünü işaret etti.

"KOSTER BOZUK" GEREKÇESİNE TEPKİ
BDP Meclis Grubu, bu hafta başında yaptığı toplantıda milletvekillerinin açlık grevine başlaması konusunda karar almıştı. Ancak aynı gün Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Bakanlar Kurulu'ndan sonra yaptığı açıklamalar nedeniyle gelişmelerin beklenmesine karar verildi. BDP grubu özellikle, Abdullah Öcalan'la avukatlarının görüşmesi halinde açlık grevlerinin sonlandırılması konusunda önemli bir adım atılmış olacağı degerlendirmesini yapmıştı. Ancak Öcalan'ın avukatlarının görüşme talebi bir kez daha "koster bozuk" gerekçesiyle reddedilince BDP grubu açlık grevine başlamaya karar verdi.

8 BDP'Lİ SÜRESİZ AÇLIK GREVİ YAPACAK
Bu kapsamda ilk olarak Emine Ayna ve Özdal Uçer açlık grevine başladı. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak da Diyarbakır'da bir basın toplantısı düzenleyerek BDP'li vekillerin açlık grevine başlayacağını duyurdu. 7 vekil ile Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir açlık grevine başlamış oldu. BDP'liler, bu süreçte Adalet Bakanlığı ile yaşanan temas diyalog ve temasların da devam edeceğini belirtti.

120 KİŞİNİN DURUMU KRİTİK
Açlık grevlerine ilişkin CNN TÜRK'e konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, "Taleplerimizle ilgili somut yaklaşımla karşılaşmadık. Özellikle 120 kişinin durumu çok kritik, sağlıklarını ya da yaşamlarını yitirme durumu ile karşı karşıyayız" dedi. Ana dilde savunma ile ilgili düzenlemenin bir an önce yasalaşması istediklerini belirten Kışanak, "İkinci somut adım ise Öcalan-avukat görüşmesi. Çözüm için konuşulacak isim Öcalan" dedi.

GÖZLER BAŞBAKAN'IN DÖNÜŞÜNDE
Bu arada Adalet Bakanlığı yetkilileri, Kürtçe savunma konusunda tasarı hazırlandığına dikkat çekerek "Bizim yapabileceklerimiz bunların dışında bir şey değil. Tasarı başbakanın gelişinden sonra meclise gidecek. Öcalan'la görüşme konusunda Bülent Arınç'ın çizdiği bir çerçeve var. Sanırım o çerçevede bir çözüm üretilmeye çalışılıyor. Bu hafta başında Başbakan geldikten sonra bu konu da yoluna girer diye umut ediyoruz" dedi.

KAPLAN: İDAMLA KÜRTLERE GÖZDAĞI MI VERİYORSUN?
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da TBMM Genel Kurulu'nad yaptığı konuşmada açlık grevinin 59. gününde kritik aşamaya geldiğini belirterek gelinen durumun herkesi kaygılandırması gerektiğini, insanlık ve vicdanların sınavda olduğunu ifade etti. Kaplan, duruma sessiz kalamayacaklarını vurgulayarak ”Bunun baş sorumlusu Hükümet’tir. Başbakan Endonezya’dan idam cezasını gündeme getiriyor. İdam cezasını geri getirerek Kürtlere gözdağı mı vermek istiyorsunuz?” diye konuştu.

KÜRKÇÜ'DEN SORU ÖNERGESİ
BDP Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü de Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Öcalan'ın avukatlarıyla görüştürülmemesinin yasal dayanakları soruldu. Soru önergesinde "707 Kürt siyasi tutsak tarafından 12 Eylül 2012 tarihinde başlatılan süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinin 59. gününe gelindi. Artık açlık grevlerinde, telafisi mümkün olmayan, yaşamsal sorunlara ve ölümlere yol açabilecek, günlerin değil dakikaların önem kazandığı bir aşamadayız. Cezaevlerinden gelen bilgiler, ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya olan onlarca tutuklu ve hükümlünün varlığına işaret ediyor. Gerekli önlemler alınmaz, tutsaklarla diyalog yolu bulunmaz, 59 günden beri açlık grevini sürdürenlerin insani ve demokratik talepleri karşılanmaz ise tek tek ya da toplu ölümler kaçınılmaz olacaktır" denildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder