24 Temmuz 2013 Çarşamba

YARGIDA GEZİ RUHU


YARGI "ADALET" İÇİN ÖRGÜTLENİYOR


Kemal GÖKTAŞ
Hakim ve savcılar, kendi özlük haklarının yanı sıra "adaleti" gerçekleştirmek amacıyla yeni bir hareket başlattı. Çeşitli siyasi görüş ve yaşm tarzlarına sahip olduklarını ve "adalet insanı" olmak için bir araya geldiklerini duyuran hakim ve savcılar "Etik Anayasa" adını verdikleri 10 maddelik ilkelerini de açıkladı. "Adalet kaygısıyla hareket etmeyen bir devletin suç örgütüne dönüşeceğini" belirten hareketin ilkeleri arasında "hakim (egemen) güce vasıta olmamak hususunda hassasiyet göstermek" ve "güç karşısında koşulsuz hak savunuculuğu esas almak" da yer aldı.
Farklı görüşlerdeki 200 hakim ve savcının imza attığı "Kürsü Hareketi" adı verilen oluşum, kurulduğunu adalet.org internet sitesinden "Var mısınız?" başlıklı bir duyuruyla açıkladı. "Meslektaşlarımızı, farklı kimlik ve yaşam tarzlarına göre ayırt etmeksizin, 'adalet insanı' olma temelinde ve mesleki hak ve menfaatlerin sağlanması amacına yönelik güçlü ve etkin bir birlik çatısı altında bir araya getirebilmek amacıyla yola çıktığımızı ilan etmiş bulunuyoruz" denilen kuruluş açıklamasında hem hakim ve savcıların sorunları hem de halkın hukuksal sorunlarına çözüm aramak için yola çıkıldığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:



NEŞTER NİYETİNE KULLANILIYORUZ:  Üzüntüyle ifade etmek gerekir ki, gündeme taşınmamıza vesile olan bir çok ‘yargılama’ faaliyetinin gerçek aktörü ve doğrudan belirleyicisi olamadığımızı, toplumun hafızasına kazınmış ‘şeriatın (adaletin) kestiği parmak acımaz’ ön kabulünün suiistimali ile çoğu zaman neşter niyetine kullanılmaya çalışıldığımızı da biliyoruz.

EN BÜYÜK SUÇ ÖRGÜTÜ: Şüphesiz ki Adalet; bir arada var olabilmemizi sağlayacak en temel harçtır. Adalet, demokrasinin olmazsa olmazı, hakimiyetin yegane meşruiyet kaynağıdır. Adalet kaygısıyla hareket etmeyecek bir devlet yapılanması, nihayetinde en büyük organize suç örgütlenmesi olarak karşımıza çıkabilecektir.

YA MEMUR OLACAĞIZ YA DA HAKİM: Bu ülkenin hakim ve  savcıları olarak, gelinen aşamada önümüzde iki seçenek kalmıştır; ya bu ülkenin yargı erkinde ekmeğini kazanan sıradan birer memura dönüşüp itibarsızlaştırılmayı kanıksayacağız ya da bu gidişata dur diyerek ‘Berlin’ dışında da hakimler bulunduğu algısını oluşturacak çareler üretmeye çabalayacağız.

FARKLILIKLARIMIZ GÜCÜMÜZ: Bizler değişik renk ve tonlarla yola çıkmayı, birer zenginlik ve güç kaynağı olarak kabul ediyoruz. Geldiğimiz yerleri değil, varacağımız hedefi ve buna dair umudumuzu önemsiyoruz. Birlikteliğimizin mayası ‘adalet endişesi’, gücümüzün kaynağı ise her koşulda ‘adil davranma’ idealinden ödün vermeyen meslektaşlarımızın engin vicdanları olacaktır. Ülkemizin değerli hakim ve  savcıları! Sesimize ses, adalet yolundaki yürüyüşümüze destek verin, Gelin "Bir olalım, iri olalım, diri olalım...", Varsanız, var olacağız."

"HAKİM GÜCE VASITA OLMAYACAĞIZ. GÜÇ KARŞISINDA HAK SAVUNUCULUĞU ESASTIR"

Kürsü Hareketi, "Etik Anayasa” adı verilen ve 10 maddelik temel ilkeleri de şöyle sıraladı:
1- Görev ve statüsü ne olursa olsun hakim ve savcıların ortak sıfatı ‘adalet insanı’, önceliği ‘herkes için adalettir’.
2 - Hakim ve savcıların çalışma koşullarının ve özlük haklarının mesleğin saygınlığıyla orantılı olarak en kısa sürede iyileştirilmesi hareketin en temel önceliklerindendir.
3- Her tür hakim güce vasıta olmamak hususunda hassasiyet göstermek, adalet insanının en temel özelliğidir.
4- Hiç bir mahkeme, hakim ve savcı diğerinden daha önemli, üst ve üstün değildir.
5- Hakim ve savcıların atama, terfi ve kariyerlerine ilişkin kararlar objektif kıstaslara dayanmalıdır. Irk, din, mezhep, yöre veya grup gibi başka kriterlerin esas alınması kabul edilemez.
6- Kuvvetler ayrılığı, demokrasinin vazgeçilmez koşuludur. Yargısal erk ve gerçekliğin zenginleştirilmesi temel esastır.
7- Güç karşısında koşulsuz hak savunuculuğu esastır. Bu esasın hakim kılınması, sağlam bir yargısal kuram ve güçlü bir yargıç kişiliğine bağlıdır.
8- Meslektaşlar arasında bilgi paylaşımı, dayanışma ve nezaket esastır.
9 - Kürsü Hareketi, tüm yargı örgütlerinin yargı sorunlarının çözümünde dayanışma içerisinde olmalarını temel kabul eder.
10- Hakim ve savcılar tarafsızlık ve bağımsızlıklarına gölge düşürebilecek söylem, tavır ve davranışlardan özenle kaçınmak durumundadır.

500 HAKİM SAVCI HEDEFİ

Hareket, birlikteliğini bir tüzel kişilik kurarak devam ettirmek amacında olduğunu ama gruba katılımın makul bir sürede 500 kişiyi bulmaması halinde tüzel kişilik başvurusu yapılmayacağını da açıkladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder