21 Kasım 2009 Cumartesi

TÖREYE KARŞI "YAŞAM TARZI" KORUMASI

Kemal GÖKTAŞ
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yengelerinin kaçtığı ve 2-3 ay birlikte yaşadağı adamı öldüren sanıklara yapılan haksız tahrik indirimini bozdu. Bununla yetinmeyen Daire, sanıkların bu suçu "Ailenin namus ve şerefini eksilten bir davranış olarak nitelendirerek, yani ailenin namusunu kurtarma töre saiki ile gerçekleştirdiği"ni belirterek suçu "töre cinayeti" kapsamına alarak normal öldürme cezasından daha ağır bir ceza verilmesi gerektiğine hükmetti.
Kayseri'de iki kardeş, yengelerinin kaçtığı adamı öldürdü. Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi sanıklardan tetiği çekeni "taammüden öldürme", diğer kardeşi de "suça yardım"dan cezalandırdı. Mahkeme sanıkların cezalarından bir de haksız tahrik indirimi yaptı.

NAMUS MESELESİ CİNAYETİ

Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 1. Ceza Dairesi, iki kardeşin, ağabeyleri ile evli olan yengelerinin olay tarihinden 6-7 ay önce maktul ile kaçtığı, 2-3 ay birlikte yaşadıkları, daha sonra kocasının affetmesi üzerine evine döndüğüne dikkat çekti. Sanıkların, kardeşleri ile eşiyle affetme nedeniyle konuşmadıkları ve onları oturdukları semtten uzaklaştırdıklarına dikkat çeken Yargıtay, maktulün babasına semti veya şehri terk etmesini söyledikleri, bu talebin kabul edilmemesi üzerine, töre gereği kız verilmesini istediklerini belirtti. Bunun tekrar reddedilmesi üzerine, sanıkların yengelerinin kaçmasını namus meselesi kabul ettikleri ve aralarında maktulü gördükleri yerde vurma konusunda anlaştıklarını belirtti. Maktulü aramaya başladıkları vegördüklerinde de maktulü göğsünden vurmak suretiyle öldürdükleri belirtildi.

HAKSIZ TAHRİK OLMAZ

Kararda, anlatılan bu olaylar yüzünden, sanıklara ağırlaştırılmış müebbet öngörülen töre saiki ile öldürme suçundan ceza verilmesi gerekirken müebbet hapis verilen "kasten öldürme" suçundan ceza verilmesini bozma nedeni saydı. Yargıtay buunnla da yetinmedi ve sanıklara haksız tahrik indirimi yapılmasını da kabul edilemez buldu.
Kararda "Olay tarihinde evli ve reşit olan kadın ile maktulün yaşam tarzlarının sanıklara yönelik haksız tahrik oluşturmayacağı gibi, maktulden gelen ve haksız tahrik oluşturan herhangi bir söz ve davranış bulunmadığı, töre saikiyle öldürme olayında haksız tahrik hükümlerinin sanıklar hakkında uygulanamayacağı düşünülmeden, tahrik hükümleri uygulanmak suretiyle eksik ceza tayini bozmayı gerektirmiştir" denildi.
Kasten öldürme suçunda sanıklara müebbet hapis cezası veriliyor. Bunda iyi hal ve haksız tahrik indirimi yapıldığında sanığa verilen ceza 6 yıl 4 aya kadar düşebiliyor. Bunun infazı ise 4 yıl 2 ay civarında oluyor.
Ancak öldürme suçu töre cinayeti kapsamında değerlendirilirse verilecek ceza ağırlaştılmış müebbet hapis cezası oluyor. Bunda iyi hal indirimi yapılsa bile sanık müebbet hapis cezası alıyor. Bu durumda da en az 24 yıl cezaevinde kalıyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder