22 Nisan 2013 Pazartesi
YARGI "OHAL’E DEVAM" DEDİ
ÇÖZÜM SÜRECİNE RAĞMEN OHAL UYGULAMALARI YÜRÜRLÜKTE
Kemal GÖKTAŞ
Danıştay, OHAL (Olağanüstü Hal) döneminde çalıştıkları illerden sürgün edilen devlet memurlarının geri dönüşünü tamamen valiliklerin iznine bağlayan 2003 tarihli Başbakanlık genelgesinin iptali istemiyle açılan davayı reddetti. Sürgün edildiği Tunceli'ye dönmek isteyen TEDAŞ'ta görevli memur Mesut Mak'ın açtığı davada Danıştay, genelgenin iptalini reddederken Mak'ın Tunceli'ye dönme isteğini de reddetti. Böylece Kürt sorununda çözüm sürecinin yaşandığı günlerde bile Danıştay OHAL hukukuna üstünlük tanımış oldu.
OHAL SÜRGÜNÜ
TEDAŞ'ta tekniker olarak çalışan Mesut Mak, olağanüstü halin yürürlükte olduğu yıllarda sakıncalı görülerek Tunceli'deki görevinden batıya sürüldü. Balıkesir Elektrik Dağıtım Müessese Müdürlüğü'nde çalışan Mak, olağanüstü hal kaldırıldıktan sonra tayinini Tunceli'ye aldırmak için başvurdu. Ancak tayin istemi Tunceli Valiliği'nce "ilgilinin illerinde çalıştırılmasının uygun görülmediği" gerekçesiyle reddedildi. Valilik ret kararını, olağanüstü hal kaldırıldıktan sonra 2003 yılında çıkarılan Başbakanlık genelgesine dayandırdı.
GENELGENİN İPTALİNİ İSTEDİ
Mak'ın üyesi olduğu ESM (Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası) söz konusu genelgedeki "Olağanüstü hal uygulamasının kaldırılması nedeniyle, bu kapsamda bölge dışına atanan personelin kendi istekleriyle daha önce görev yaptıkları illere geri dönme taleplerinin halen çalıştıkları kurum ve kuruluşlarca ilgilinin atanmayı talep ettiği ilin Valiliğin o ildeki çalışmasının güvenlik, asayiş, kamu düzeni ve hizmetlerini olumsuz etkileyip etkilemeyeceği hususlarında görüşleri alınarak değerlendirilmesi uygun görülmüştür" hükmünün iptali istemiyle Danıştay’da dava açtı.
"MEVZUAT VE KAMU YARARI"
Danıştay 5. Dairesi, genelgede hukuka aykırılık bulunmadığı ve Mak'ın Tunceli'ye atanmasını zorunlu kılan bir durumunun da olmadığı gerekçesiyle tayin isteminin reddedilmesinde "mevzuata, kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırılık görülmediği" gerekçesiyle davayı reddetti. Kararın temyiz incelemesini yapan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da dairenin kararını onadı. Böylece OHAL'in kalkmasının üzerinden 10 yılı geçmiş olmasına rağmen OHAL uygulamasına vize verilmiş oldu.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder