18 Temmuz 2013 Perşembe
SARISÜLÜK'Ü VURAN POLİSE SORUŞTURMA İZNİ ZIRHI
Kemal GÖKTAŞ
Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin sanık polis memuru Ahmet Ş. hakkındaki davanın, iddianamenen kabul edilmesinden bir gün sonra, soruşturma izni alınmadan açıldığı gerekçesiyle, durmasına karar verdi. Kararda, görevi sırasında silah kullanarak bir kişinin ölümüne neden olan polis memuru Ahmet Ş.'nin bu fiilinin görevi nedeniyle işlenen suç tanımına girdiği savunulurken yasaya göre silah kullanma yetkisinin olduğunun belirtilmesi de dikkat çekti.
"GÖREV SUÇU"
Mahkemenin kararında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanmaları Hakkındaki Kanun'a göre, görev sebebiyle işlenen suçlarda soruşturma açabilmek için yetkili amirin izninin gerektiği belirtildi. Bir suçun görev sebebiyle işlendiğinni belirlenmesi için ölçütün "idari görev" olduğu ifade edilen kararda Ahmet Ş.'nin Çevik Kuvvet emrinde çalışan bir polis memuru olduğu ve Polis Çevik Kuvvet Yönetmeliği'ne göre idari görev yaptığı savunuldu. Yönetmeliğe göre Çevik Kuvvet'in görevlerinin önleyici, caydırıcı, düzenleyici ve koruyucu nitelikte olduğu anlatılan kararda, "Suç tarihinde idari görevi sebebiyle olay yerinde bulunan ve Polis Vazife ve Salahiyat Kanunu'nun 16. maddesine göre silah kullanma yetkisini de haiz olan sanığın, idari görevi sebebiyle işlediği iddia olunan suçtan yargılanabilmesi için yetkili merci tarafından verilmişy soruşturma izni gerektiği halde bu izin alınmadan doğrudan soruşturma yapılarak kamu davası açıldığının anlaşılması karşısında yargılama şartı gerçekleşmediğinden davanın durmasına karar verilmiştir."
AVUKAT TEPKİLİ: TOP ÇEVİRİYORLAR
Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar karara tepki göstererek "Baştan beri iktidar, yargı işbirliğini hep görüyorduk.
Sonuçta polisi kurtarmaya yönelik hukuku katlederek birçok işlem yapıldı. Bu aşamada bu sefer de yargının engeli ile karşılaştık. Bu engel de hukuka aykırı bir engel. Polisin işlediği suç görev sırasında ama görev sınırının dışında bir suç. Valilik izni gerekmez. Ancak bu konu polis yargılamalarında önümüze çoğu zaman engel olarak çıkarılıyor. Yargı topu siyasi iktidara atıyor ve top çeviriyorlar, zamana yaymaya çalışıyorlar. Vali izin vermezse idare mahkemesine dava açacağız ve bu dava da çok uzun sürecek" dedi.
İZİN KARARINI VALİ YÜKSEL VERECEK
Bayraktar, karara karşı bir üst Ağır Ceza Mahkemesi'nde itiraz edeceklerini söyledi. Bu itirazın reddedilmesi halinde dosya soruşturma izni vermeye yetkili merci olan Ankara Valisi'ne gönderilecek. Vali Alaaddin Yüksel soruşturma izin verdiğinde kaldığı yerden devam edecek. Ancak izin verilmediği takdirde Sarısülük ailesinin idare mahkemesinde dava açması gerekecek.
POLİSİN AVUKATI EMNİYET'TEN
Bu arada Sarısülük'ü vurduğu için hakkında dava açılan Ahmet Ş.'ye Emniyet Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliğinden bir avukat tahsis edildiği ortaya çıktı. Ahmet Ş.'yi Emniyet Hukuk Müşavirliği'nde görev yapan avukat Nilgün Duman ile 2 ayrı serbest avukat birlikte savunacak. Polislere görevlerinden dolayı açılan davalarda avukat atanması için Vali ve İl Emniyet Müdürü'nün uygun bulması gerekiyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder