Sayfalar

4 Nisan 2015 Cumartesi

Mahkeme kararına göre 8 yaşında doğurdu!



KEMAL GÖKTAŞ

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, bir yaş düzeltme davasında, çocuğunun yaşının büyütülmesi nedeniyle kağıt üzerinde 8 yaşında anne olduğu sonucu çıktığını belirterek kararın kanun yararına bozulmasına karar verdi.



Ş.Ç isimli davacı, Durağan Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak 15 Haziran 1999 olan doğum tarihini 15 Haziran 1995 olarak düzeltilmesini istedi. Mahkeme de davacının tanıklarını dinleyerek talebi kabul etti ve davacının yaşını 4 yaş büyüten talebi kabul etti. Karar, davalı Nüfus Müdürlüğü tarafından da temyiz edilmediği için kesinleşti. Ancak Adalet Bakanlığı kararla oluşan nüfus kaydına göre bu haliyle davacıyla 20 Mayıs 1987 doğumlu annesi E.Ç ile aralarındaki yaş farkının 8 yaş olduğunu belirterek kararın kanun yararına bozulması talebiyle Yargıtay'a götürülmesine karar verdi.

Tıbben mümkün değil

Bakanlığın başvurusunu görüşen Yargıtay 18. Hukuk Dairesi kararında, yaş düzeltme davası sonunda anne E.Ç ile kızının arasındaki yaş farkının 8 olduğunun görüldüğüne işaret edilerek "Bir kadının 8 yaşında iken çocuğunun olması tıbben mümkün olmadığı halde, çocuğun doğum tarihinin 15.06.1995 olarak düzeltilmesi nüfus kayıtlarında çelişki meydana getirmektedir" denildi.
Hakimin nüfus kayıtlarında düzeltme yaparken, kayıtlar arasında çelişki meydana getirmemeye ve hayatın doğal akışına ters düşecek durumlara yol açmamaya özen göstermesi gerektiği vurgulanan kararda "Bu hususa dikkat edilmeksizin nüfus kayıtlarında çelişki yaratacak şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı bulunmuştur" ifadesi kullanıldı. Daire, mahkemenin verdiği kararın yanlış olduğuun hüküm altına almış oldu ama hükmün Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu gereğince "sonuca etkili olmamak kaydıyla kanun yararına bozulmasına" karar verdi. Yani hakim dikkat etmediği ve Nüfus Müdürlüğü de temyiz etmediği için anne ile kızının yaş farkının 8 olarak göründüğü nüfus kayıtları geçerli olmaya devam edecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder