Sayfalar
▼
8 Nisan 2015 Çarşamba
İnternete özgürlük başvurucuları yine hazırlanıyor
KEMAL GÖKTAŞ
İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'nin Twitter, YouTube ve Facebook için aldığı kararlara karşı, daha önce Anayasa Mahkemesi'ne dava açarak yasakları kaldırtan akademisyenler Kerem Altıparmak ve Yaman Akdeniz yeni başvuru yapmaya hazırlanıyor.
Twitter'ın kapatılmasına ilişkin kararı geçen yıl Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yoluyla götüren Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Kerem Altıparmak, AYM'den jet hızıyla "haklarının ihlal edildiğine" ilişkin karar almayı başarmışlardı. Twıtter’ın tamamen yasaklanmasının, ifade özgürlüğüne aykırı olduğu belirtilen AYM, kararında yurtdışından yayın yapan siteleri Türkiye’de mahkeme kararlarını uygulamadıkları gerekçesiyle tamamen kapatamayacağını hüküm altına alınmıştı. AYM, sadece hukuka aykırı olan sayfanın kapatılması gerekirken, tüm siteye erişimin engellenmesini ifade özgürlüğünün ihlali olarak görmüştü.
"Uydurma, kanuna aykırı bir karar"
İstanbul Sulh Ceza Hakimliğinin son kararını Milliyet'e değerlendiren Altıparmak, karara karşı başvurabilecekleri hukuksal yolları değerlendirdiklerini belirterek şunları söyledi:
"Bu kararla ilgili net olarak şunu söyleyebiliriz: Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği karar, eğer hakim kararı bağlayıcı denilerek geçerlilik kazanacaksa bu yetkisiz kararı veren hakimlik, ceza hakimi olmasına rağmen boşanma ya da tahliye kararı da versin. O da itiraz edilmesin ve kesinleşsin. Bir ceza hakiminin bu kararları vermesi nasıl düşünülemez ise, bu kararı vermesi de düşünülemez. Bırakın Anayasa'yı ya da uluslararası sözleşmeleri, bu karar çok açık biçimde kanuna aykırıdır. Kanunun kanunun 8. maddesi erişimin engellenmesi kararı verecek katalog suçları saymış ve burada ifade edilen suç bu maddede yok. Kişilik haklarının ihlali denilirse de hakları ihlal edilen ve artık hayatta olmayan savcının yakınlarının başvurusu olması lazım. Bu tamamen uydurma bir karardır. Üstelik bu kararda belirli adreslerin engellenmesinin yanı sıra 'aynı içerikte olan başka adresler varsa onu da engelle' deniliyor. Bunun sonu yok. Diyelim ki Twitter, kararda geçen paylaşımları engelledi, bu defa yeni bir paylaşım bahane edilerek sitenin erişimi engellenebilecek. Bu internetin mantığına aykırı.'
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder