KEMAL GÖKTAŞ - TÜRKER KARAPINAR
HSYK (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu), yargı paketinin yürürlüğe girmesinin Yargıtay'a 144, Danıştay'a 33 yeni üye seçti.
Zamana karşı verilen yarışla AYM'nin olası bir durdurma kararından önce yapılan seçimle, ağırlıklı olarak HSYK seçimlerinden önce cemaate karşı oluşturulan Yargıda Birlik Platformu'nda aktif olarak çalışan yargı mensupları seçildi. Böylece Platformu oluşturan ülkücü, sosyal demokrat ve hükümet yanlısı muhafazakar kanatlar üyelikleri paylaşmış oldu. Seçilenler arasında Hrant Dink soruşturmasında dönemin polis müdürlerini şüpheli olarak sorgulayan İstanbul Savcısı Yusuf Hakkı Doğan ile Ethem Sarısülük'ün Gezi eylemleri sırasında vurularak öldürülmesi soruşturmasında polis memuru Ahmet Şahbaz'a meşru müdafada bulunduğu gerekçesiyle indirimli ceza isteyen Ankara Başsavcı Vekili Veli Dalgalı da yer aldı. Üye seçimlerinin tamamlanmasıyla Yargıtay ve Danıştay yönetimlerini ve dairelerin bakacağı davaların yeniden belirlenmesine ilişkin süreç de başlamış oldu. Bu süreç sonunda özellikle Ergenekon, Balyoz, KCK gibi davaların temyizine bakan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin yapısının değiştirilmesi hedefleniyordu. 144 yeni Yargıtay üyesi arasında sadece 18, 33 Danıştay üyesinden ise sadece 3'ü kadın yargı mensuplarından oluştu.
Yargıtay'a 144, Danıştay'a 33 üye
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cuma günü mesai saati bitimine yakın saatlerde onayladığı yargı paketiyle birlikte HSYK'da Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçimin yöntemini değiştiren yönetmelik de kanunla aynı mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yapacağı olası bir başvuru sonrasınra yürütmenin durdurulması kararı verilmesi halinde Yargıtay ve Danıştay'a üye seçiminin tehlikeye gireceği endişesiyle izlenen bu yöntem meyvelerini verdi. HSYK Genel Kurulu dün Yargıtay ve Danıştay üyeleri ilgili yasalarda öngörülen şartları taşıyanlar arasından seçim yaptı. Seçimle her iki yüksek mahkemenin cemaat etkisinde olan üye yapısını büyük ölçüde değişeceği belirtildi.
Yargıtay, için yeni 129 üyenin yanı sıra Yargıtay'dan emeklilik nedeniyle boş bulunan 15 üyelik kadrosu HSYK'ya bildirildi. Danıştay'da ise yeni seçilecek 39 üyenin yanı sıra Danıştay tarafından emeklilik nedeniyle boş bulunan 5 üyelik kadrosunun bildirimi yapıldı. Toplamda boş bulunan 44 Danıştay üyeliğinin 11'i Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanacak.
Kadın oranı yine düşük
144 yeni Yargıtay üyesi arasında sadece 18, 33 Danıştay üyesinden ise 3'ünün kadın olması dikkat çekti.
Platform üyeleri
Yargıtay ve Danıştay'a yapılan seçimlerde, HSYK seçimlerinden önce sosyal demokrat, ülkücü ve muhafazakâr yargı mensuplarının cemaate karşı oluşturduğu Yargıda Birlik Platformu'nun etkisi görüldü. Hrant Dink soruşturmasında Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek, Celalettin Cerrah'ın da aralarında olduğu dönemin polis müdürlerini şüpheli sıfatıyla sorgulayan savcı Yusuf Hakkı Doğan da Yargıtay üyesi oldu. Doğan'ın Yargıtay üyeliğine seçilmesinin ardından Dink soruşturması için başka bir savcı görevlendirilecek. Yargıtaşy üyeliğine seçilen şu isimler dikkat çekti:
* Ankara Cumhuriyet Başsavcısı, eski TİB Başkanı Fethi Şimşek
* Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ofisine dinleme cihazı yerleştirilmesi ile ilgili böcek iddianamesini hazırlayan savcı Durak Çetin
* Mehmet Ağar'ın da aralarında olduğu Susurluk çetesi üyelerine yönelik açılan faili meçhul cinayetler davasına bakan Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Tekman Savaş Namlı
* Yargıtay ve Danıştay santralleri ile bazı Yargıtay savcılarının telefonlarının usulsüz dinlendiği iddiasıyla 2009 yılında Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) giderek arama yapan Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Hayri Keskin
* Kozmik oda soruşturmasını yürüten ve Ankara Başsavccılığı Teknik Bürosu'nun başında olan savcı Sadık Bayındır
* Faili meçhul cinayetler, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde çalınan tarihi eserdeki tablolar, Redhack gibi soruşturmaları yürüten, Sivas katliamı davasında sanıklar hakkında zamanaşımı isteyen savcı Hakan Yüksel
* Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndaki ihalere ilişkin "Vurgun Operasyonu" ve Necip Hablemitoğlu'nun öldürülmesi gibi soruşturmaları yürüten eski DGM savcılarından Cengiz Köksal
* Gezi davasına bakan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Öztunç
* Kendisinden önce başlatılan MİT soruşturmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan için, "dönemin Başbakanı" ifadesinin kullanıldığını ortaya çıkaran, demokratik açılım sürecinde Akil Adamlar heyeti hakkındaki suç duyurularına takipsizlik veren Ankara Başsavcı Vekili Murat Esen.
* Deniz Feneri soruşturmasında eski RTÜK Başkanı Zahid Akman ve Zekeriya Karaman'ın da bulunduğu sanıklar hakkında örgüt suçundan takipsizlik kararı veren ve Gezi eylemlerinde öldürülen Ethem Sarısülük'ün katil zanlısı polis memuru Ahmet Şahbaz'la ilgili açılan ilk iddianamede, "meşru müdafayı taksirle aştığı" tespiti yaparak düşük ceza istediği için eleştirilen Ankara Başsavcı Vekili Veli Dalgalı
* Anayasa Mahkemesi Üyesi Osman Paksüt'ü izledikleri iddiasıyla yargılanan polisleri 3'er ay 22'şer gün hapis cezasına mahkum eden hakim Mahmut Kaya.
* CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır'ın, Ergenekon soruşturmasını yürüten Zekeriya Öz'ün de aralarında bulunduğu 6 savcı hakkında açtığı tazminat davasının reddine karar veren hakim Ahmet Tevfik Erginbay.
* İzmir’de TCDD İzmir Liman İşletmesi’ndeki rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun ardından dönemin İzmir Başsavcısı Hüseyin Baş’ı arayarak soruşturmanın kapatılması yönünde talimat verdiği iddiasıyla Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında hazırlanan fezlekeyle ilgili takipsizlik kararı veren İzmir Başsavcı Vekili Gökhan Karaburun.
* Terör Suçlarından Sorumlu Başsavcı Vekilliği görevini yürütürken 25 Aralık soruşturması ortaya çıktıktan sonra, Bakırköy Başsavcı Vekilliğine atanan Oktay Erdoğan.
* Yargıda Birlik Platformu'nun sosyal demokrat kanadını oluşturan ve Ergenekon soruşturması sırasında İşçi Partisi'ne katılan polislerle ilgili dava açarak dikkat çeken Ankara Savcısı Abbas Özden ile iş mahkemesi hakimi Gülsüm Mısır da seçilenler arasında yer aldı.
Bürokratlara Yargıtay yolu
Yargıtay üyeliğine seçilenler arasında Bakanlık bürokratlarının çokluğu da dikkat çekti. Sami Kuzu (Uluslararası Hukuk Ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı), Abdulkadir Güngören (HSYK Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı ), Mustafa Bulut (Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı), Maruf Alikanoğlu (Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı), Süleyman Arslan (Adli Sicil Ve İstatistik Genel Müdür Yardımcısı), Nadir Güngüneş (Teftiş Kurulu Başkanı), Hamdullah Paksoy (Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı), Yaşar Şimşek (Kanunlar Genel Müdürü), Suat Arslan (Kanunlar Genel Müdür Yardımcısı), Refatullah Karakaya ve Nevruz Üstün (Bakanlık Müşavirleri) Yargıtay üyeliğine seçildi.
HSYK yedek üyeleri de Yargıtay'a
HSYK seçimlerinde idari yargıdan yedek üye olarak seçilen Cafer Ergen ve Mehmet Gökpınar da Danıştay üyesi oldu. Böylece HSYK'nın idari yargı kontenjanından seçilen üyelerinden birinin boşalması halinde yerine gelecek yedek üye kalmadı. Adli yargıdan HSYK yedek üyesi olan Zeynep Şahin de Yargıtay üyeliğine seçildi.
Bundan sonra ne olacak?
Beş gün içinde bu yeni kurulan daire başkanlığı seçimleri yapılacak. Seçimin tamamlanmasından itibaren 5 gün içinde Yargıtay ve Danıştay Birinci Başkanlık Kurulları yeniden belirlenecek. Yeni Kurul, iş durumunu dikkate alarak daireler arasındaki iş bölümünü yeniden belirleyecek ve karar, 10 uygulanmaya başlanacak. Kurul, kararın yayımlanmasından itibaren 10 gün içinde, dairelerin iş durumunu ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak Yargıtay daire başkanları, üyeleri ve tetkik hakimlerinin hangi dairelerde görev yapacağını yeniden belirleyecek. Yeni iş bölümüyle dairesi değiştirilen dava dosyaları, görevlendirme yapılmasından itibaren on gün içinde mevcut halleriyle ilgili daireye gönderilecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder