Sayfalar

9 Temmuz 2015 Perşembe

Yargıtay: "İşyerinde sigara içmek atılma nedeni olamaz"


KEMAL GÖKTAŞ


Yargıtay, işyerindeki soyunma odasında ve tuvalette gizlice sigara içen işçinin tazminatsız olarak işten kovulmasına ilişkin mahkeme kararını bozdu. Yargıtay kararında kapalı yerde sigara içmenin cezasının idari para cezası olduğu ve iş güvenliği açısından özel olarak tehlike yaratılmadığı sürece işyerinde sigara içmenin haklı fesih nedeni olamayacağı belirtildi. Kararda, işçinin kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulü gerektiğine hükmedildi.



Soyunma odasında ve tuvalette sigara

İstanbul'da bir işyerince çalışan işçi, tuvalatte sigara içerken yakalanında tazminatsız olarak işten kovuldu. İşçi, iş sözleşmesinin haksız feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatlarıyla maaş, İkramiye, yakacak ve çocuk yardımı, fazla mesai, hafta tatili ve yıllık izin ücreti alacaklarının ödenmesi talebiyle Bakırköy 16. İş Mahkemesi'nde dava açtı. Davalı işveren ise davacıya verdiği cevapta davacının 12 Ağustos 2008 tarihinde yasak olduğu halde soyunma odasında sigara içtiğinin tespiti üzerine ihtar edildiğini, buna rağmen, 14 Temmuz 2011 tarihinde tuvalette sigara içmesi sebebiyle haklı sebeple sözleşmenin feshedildiğini savundu.

Haklı fesih olmaz

Mahkeme ise toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın reddine karar verdi. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay'a geldi. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, kapalı ortamda sigara içmenin cezasının idari yaptırım olduğuna dikkat çekerek sigara içmenin haklı fesih sayılabilmesi için sigara içilen yerin ve işçinin yaptığı iş açısından iş güvenliğini tehlikeye düşürecek bir hal olması gerektiğini vurguladı. Somut olayda işçinin sigara içtiği yerin tuvalet olduğuna ve burada sigara içmenin iş güvenliğini ne şekilde tehlikeye düşürdüğünün açıklanmadığına dikkat çekilen kararda "İşverenin işin tehlikeye düşürüldüğü yönünde bir iddiası olmadığından davacının tuvalette sigara içmesi eylemi, haklı fesih sebebi oluşturmaz. Bu eylem olsa olsa geçerli fesih sebebi sayılabilir. Bu sebeple davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulü gerekirken reddi hatalıdır"  denildi.
Daire bu gerekçeyle mahkemenin kararının bozulmasına oybirliğiyle karar verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder