Sayfalar

14 Temmuz 2015 Salı

Yargıda cemaate en büyük tasfiye.. Açığa alınmayan 5 hakim-savcının "sırrı"


KEMAL GÖKTAŞ

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, "Selam Tevhid" olarak bilinen "Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüz dinleme talep ettiği ve bu yönde karar aldığı iddia edilen 18'i savcı 31'i hakim olmak üzere 49 yargı mensubunu disiplin soruşturması tamamlanana kadar geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verdi. Kararla bir dönem
özel yetkili mahkemelerde görev yapan ve Ergenekon. KCK, Balyoz gibi tartışmalı dava ve soruşturmaları yürüten ve cemaate yakın oldukları belirtilen ekibin neredeyse tamamı yargıdan tasfiye edilmiş oldu. HSYK, diğer 49 hakim ve savcıyla aynı tür kararlara imza attıkları halde 4'ü savcı 1'i hakim 5 yargı mensubunun geçici görevden uzaklaştırılması talebini ise "örgütsel bağ olmadığı" kanaatiyle reddetti. Kararı veren 2. Daire'nin başkanı Mehmet Yılmaz "Hukuk dışı dinlemelerle hukuk devleti kavramı ve iddiamız tahrip edilmiştir. Bunu yapan ve yaptıranlar, nesiller boyu kınansa yeridir" dedi. Hakim ve savcılarla ilgili yürütülen soruşturma sonunda haklarında disiplin cezası verilmesi ve ceza davası açılması bekleniyor.


21 savcı, 31 hakim

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 7 bin kişinin usulsüz dinlendiği iddiasının basında yer alması üzerine HSYK, iddiaların incelenmesi için müfettiş görevlendirdi. İncelemeyi tamamlayan müfettişlerin talebi üzerine geçen Perşembe günü HSYK 3. Dairesi'nden 54 hakim ve savcı hakkında soruşturma izni verilmesini kararı çıktı. HSYK Başmüfettişliği, 2. Daire'den de geçtiğimiz Cuma günü bu kişiler hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanmasını istedi. Talep yazısını dün görüşen HSYK 2. Dairesi, Cumhuriyet Savcıları Cihan Kansız, Hakan Karaali, Mustafa Çavuşoğlu, Mehmet Berk, Salim Duran, İsmail Tandoğan, Adnan Çimen, Adem Özcan, İsmail Işık, Celal Kara, Hüseyin Ayar, Ümit Zafer Çolak, Muammer Akkaş, Ramazan Saban, Sadrettin Sarıkaya, Hikmet Usta, Ayhan Bedirhan, Durmuş Yiğit, Mehmet Ali Uysal'ı açığa aldı. Açığa alınan hakimlerin isimleri ise Davut Bedir, Gökmen Demircan, Yakup Hakan Günay, Rüstem Eryılmaz, Mehmet Karababa, Mehmet Erdoğan, Hadi Çağdır, Murak Üründü, Mehmet Ekinci, Nurullah Çınar, Birol Bilen, Metin Özçelik, Fatih Mehmet Uslu, Mehmet Hamzaçebi, Kazım Kahyaoğlu, Hikmet Şen, Muzaffer İren, Mustafa Başer, Seyfettin Mermerci, Abdullah Öztürk, Mesut Özcan, Eşref Aksu, Sedat Sami Haşıloğlu, Dursun Ali Gündoğdu, Osman Kaya, Nalan Can, Vedat Dalda, Mustafa Boz, Bülent Kınay, Menekşe Uyar, Süleyman Karaçöl
olarak sıralandı. Kararın gerekçesi "yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği kanaatine" dayandırıldı.

5 hakim-savcı için "örgütsel bağ" yok reddi

2. Daire, savcılar Mustafa Çavuşoğlu, Abdullah Mirza Coşkun, Rasim Işıkaltın, Murat İnan ile Hakim Yakup Kaya'yı ise hukuka aykırı dinleme kararlarının altında imzaları olmasına rağmen açığa almayı reddetti. Ret kararı, Açığa alınan 49 hakim ve savcının hukuka aykırı dinlemeleri "örgütsel bir faaliyet doğrultusunda yaptıklarını, ancak söz konusu isimlerin bu kararları örgütsel faaliyet kapsamında yapmadıklarına ilişkin kanaat olduğu" gerekçesine dayandırıldı.
Karara, kurul üyeleri Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik muhalif kaldı. Müfettiş soruşturmasının tamamlanmasının ardından sonuç raporuna göre yeniden bir değerlendirme yapılacak ve gerekli görülmesi halinde bu kişilere disiplin cezası verilecek.

17-25 Aralık hakim-savcıları da var

Açığa alınanlar arasında eski özel yetkili savcılardan Cihan Kansız, MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında soruşturma açıp ifadeye çağıran savcılardan Sadrettin Sarıkaya, 17 Aralık soruşturması savcısı Celal Kara, Hrant Dink davasına bakan mahkemenin başkanı Rüstem Eryılmaz ile davanın savcısı Hikmet Usta, savcı Mehmet Karababa, şike ve KCK  savcısı Mehmet Berk, Ergenekon davası hakimlerinden Sedat Sami Haşıloğlu'nun yanı sıra Ergenekon, Balyoz, KCK davalarında görev alan hakim ve savcılar da yer aldı. Ayrıca 25 Aralık soruşturmasında dinleme ve arama kararı veren hakimlerden Süleyman Karaçöl ve Menekşe Uyar'ın yanı sıra, 25 Aralık soruşturmasını yürüten savcı Muammer Akkaş da açığa alındı.

"Hukuksuz dinleme ayıpı gündemden çıkmalı"

HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, karara ilişkin açıklamasında "Hukuksuz dinleme ayıbı artık gündemden çıkmalı. Hiç kimsenin hukuka aykırı dinlemelerin muhatabı olmaması lazım. Çok acılar çekildi. Bir daha kimseye bu acıları yaşatmamalıyız" dedi. Anayasal hak olan iletişim özgürlüğü ve özel hayatın gizliliğinin ancak Anayasanın izin verdiği ölçüde müdahaleye açık olması ve tamamen Ceza Muhakemesi Kanunu'na sadık kalınması gerektiğini söyleyen Yılmaz şunları söyledi:
"Hukuksuz dinlemelere hoşgörü gösterilmemeli, kimse hukuksuz dinlemelere mazeret bulmamalı. Ancak o zaman daha huzurlu ve güvenli bir sosyal yaşama sahip olur, günlük yaşantıda da daha özgür hale geliriz. Türk milleti bunu hak etmektedir ve bu hukuk birikimine sahiptir. Hukuk dışı dinlemelerle hukuk devleti kavramı ve iddiamız tahrip edilmiştir. Bunu yapan ve yaptıranlar, nesiller boyu kınansa yeridir. Hiç unutulmasın ki meşru bir amaca varmak için kullanılan araçlar da meşru olmalıdır. Bireyin hak ve özgürlüklerini, ölçüsüz ve haksız yere kısıtlayan uygulamalar, unutulmamalıdır ki işlendiği ileri sürülen suç kadar kamu düzenini ihlal edecektir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder