Sayfalar

4 Şubat 2015 Çarşamba

Yüksek yargıda seçim kulisleri... "Üçüncü gücün" yönetimi haftaya belli oluyor


KEMAL GÖKTAŞ

Türkiye, Haziran'da yapılacak genel seçimlerle yasama ve yürütme organını belirlemeye hazırlanırken devletin temel üç kuvvetinden biri olan yargının yönetimi de önümüzdeki bir hafta içinde şekillenmiş olacak.

Anayasa Mahkemesi'nin 17 üyesi bu hafta içinde 3 Mart'ta yaş haddinden emekliye ayrılacak olan Haşim Kılıç'ın yerine geçecek başkanını seçecek. Bir süredir mahkemenin gündemini kamuoyuna açıklamayan ve adeta "gizli bilgi" mualemesi yapılan AYM'de başkanlık seçiminin ne zaman yapılacağı da yine "top secret" bilgi muamelesi görüyor. Başkan Kılıç'ın üyelere telkini nedeniyle hiçbir üye seçim gününü açıklamaya yanaşmazken önceki gün bazı televizyon kanallarında seçimin Çarşamba (bugün) yapılacağına dair haberler de gayri resmi yollarla yalanlandı, ancak seçimin bu hafta içinde yapılacağı yönünde güçlü bir beklenti var.

AYM seçimi her ne kadar kamuoyunun gündemine giremese de mahkeme kulisleri seçim yaklaştıkça oldukça hareketli. AYM Kanunu'na göre başkanlık seçimlerinde "aday açıklama" yöntemi bulunmuyor. Bunun yerine mahkeme üyeleri oy pusulalarına gönüllerindeki herhangi bir AYM üyesini başkan olarak yazıp oy kullanıyor. Kanun böyle olsa da geçmişten ubgüne başkanlığa talip olan üyeler, diğer üyelerin odalarına "seçim ziyaretleri" yaparak bir tür kampanya yürütüyor. Bu aşamada AYM bu kampanyayı yürüten 2 isim öne çıkıyor. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in "avukat" kontenjanından üye seçtiği Serruh Kaleli ile 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından seçilen eski Polis Akademisi öğretim üyesi Prof. Zühtü Arslan başkanlık için adı geçen isimler. Kaleli, Sezer'in seçtiği diğer üyelerden farklılaşan tavrıyla daha önce çok gündeme gelmişti. Özellikle bir oyla kapatılmaktan kurtulan AK Parti davasında Kaleli'nin oyunu "Hazire yardımının kesilmesi" olarak kullanması dikkat çekmişti. Kaleli, daha sonra da Başkan Kılıç'a yakın bir isim oldu ve Başkanvekili seçildi.

Tıpkı Kaleli gibi Sezer tarafından seçilen ve asker kökenli bir hakim olan Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı da olan Serdar Özgüldür ile eski Başkanvekili Osman Paksüt'ün de seçimde aday olabileceği kulislerde konuşuluyor. Özgüldür, yakın çevresine "aday değilim" dese de, sandıktan sürpriz oylar alması halinde yarışa istemese de katılabilir. Paksüt'ün oylardaki bölünme olasılığı nedeniyle sürpriz bir adaylık için zemin yokladığı belirtiliyor.

Adı öne çıkan adaylardan Kaleli'ye Haşim Kılıç'ın destek vereceği, Zühtü Arslan'ın ise hükümete yakın üyeler tarafından destekleneceği yönünde bir algı hakim olsa da AYM Başkanlığı seçimlerinin üyelerin sadece siyasi görüşleri doğrultusunda oy verdikleri bir seçim olmuyor. Geçmişte, siyaseten AYM'de neredeyse yalnız olan Haşim Kılıç'ın 1999'da Başkanvekili ve ardından 2009'da Başkan seçilmesi de bunu gösteriyor. AYM seçimlerinde siyasi yaklaşımların yanı sıra Başkanvekilliği ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı seçimlerinin de önemli bir pazarlık unsuru olabiliyor. Bu nedenle başkanlık seçiminin günlerce sürmesi veya 2 güçlü aday dışında bir ismin seçilmesi sürpriz olmayacak.

Gül'ün seçtiği üyeler ağırlıkta

AYM'de, 11. Cumhurbaşkanı Gül'ün seçtiği üyelerin önemli bir ağırlığı bulunuyor. 17 üyeden 10'u Gül, 3'ü Sezer, 2'si TBMM'deki Ak Parti çoğunluğu, 1'i 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve 1'i de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçilen üyelerden oluşuyor. Bu durumda Gül'ün seçtiği üyelerin blok olarak oy kullanması halinde seçimin sonucunu belirlecekleri ifade ediliyor.

Yargıtay'da Platform belirleyici

Yargıtay'daki seçim süreci de gelecek hafta başlayacak. Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın 9 Şubat'ta yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalacak başkanlık için 10 Şubat Çarşamba günü seçim yapılacak. Başkanlık için Daire Başkanları İsmail Rüştü Cirit, Erdal Gökçen, Fevzi Altınok, Başsavcıvekili Mehmet Ekmekçi ve üye Ali Suat Ertosun için yarışacak. Yargıtay'da cemaat karşıtı ittifakı temsil eden Yargıda Birlik Platformu'nun adayı olması beklenen Cirit en şanslı isim olarak öne çıkıyor. Cemaate yakın üyelerin ise aday çıkarmayacakları ve Platformun karşısında en güçlü gördükleri adaya destek verecekleri belirtiliyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder