Sayfalar
▼
2 Şubat 2015 Pazartesi
Grev ertelemeye Danıştay'da dava
Hukukta Sol Tavır Derneği, metal grevinin ertelenmesini Danıştay'a taşıdı
KEMAL GÖKTAŞ
Hukukta Sol Tavır Derneği, Bakanlar Kurulu'nun metal işçilerinin grevini erteleme kararına karşı Danıştay'da dava açtı. Dernek adına başkan, eski Anayasa Mahkemesi raportörü Ali Rıza Aydın tarafından verilen dilekçede “Birleşik Metal İşçileri Sendikası tarafından uygulanmakta olan grevin, millî güvenliği bozucu nitelikte olduğu görüldüğünden 60 gün süreyle ertelenmesi” kararının yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi istendi.
Dernek Başkanı Aydın ve avukat Özlem Şen tarafından Danıştay'a verilen dava dilekçesinde, Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu 38 işyerinde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alındığı belirtilerek grevin başladığı 29 Ocak 2015 günü 6 ayrı işverenin MESS'teki üyeliklerinden ayrılarak Birleşik Metal İş Sendikasının talepleri doğrultusunda sözleşme imzaladıkları hatırlatıldı.
Dilekçede aynı gün, Bakanlar Kurulu'nun "grevin, millî güvenliği bozucu nitelikte olduğu görüldüğünden 60 gün ertelenmesi” kararı alındığı ve kararın 30 Ocak günü Resmi Gazete'de yayımlandığı anlatıldı. Bakanları Kurulu'nun kararının "hukuka ve kanuna açıkça aykırı olduğu" belirtilen dilekçede şöyle denildi:
Grev hakkı
"Grevin hangi yönden milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu, grevin ülkenin savunması için hangi özel tedbirin alınmasını zorunlu kılacak bir sonuç ortaya çıkardığı açıklanmamıştır. Bu haliyle Bakanlar Kurulu kararındaki 'milli güvenlik' gerekçesinin olayımızda uygulanma yeri yoktur. Karar, işçilerin ve sendikanın grev hakkının fiilen elinden alınması sonucunu doğurmaktadır. İşçilerin işvereni anlaşmaya zorlamak için tek silahı olan 'grev' hakkı erteleme kararıyla ortadan kaldırıldığınan işçiler ya işverenin önerdiği şartlarla toplu iş sözleşmesini imzalayacak, ya 60 günlük sürenin sonunda Yüksek Hakem Kurulu uyuşmazlığı çözecek ya da işçilerin sendikasının yetkisi düşecektir. Her 3 ihtimalde de işçilerin taleplerini kabul ettirebilmek için sonuca etki edecek adımlar atması açıkça engellenmiş olacaktır.
Siyasi iradeyi temsil eden Bakanlar Kurulu işçi-işveren ilişkilerinde tarafsız olmalıdır. İptalini istediğimiz kararın alınan grev kararının uygulanmasını önlemek amacıyla alındığı çok açıktır. Bakanlar Kurulu İşçi Sendikası ile İşveren Sendikası arasında bir tercih yapmış ve tercihini işveren sendikası yönünde kullanmıştır.
Grevin ertelenmesi kararıyla birlikte Bakanlar Kurulu kararı dava sonunda iptal edilse dahi ileride telafisi imkansız veya çok güç sonuçlar doğacağı açıktır."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder