Sayfalar
▼
23 Ocak 2015 Cuma
Twitter'ı açtıran hocalar takipte: Twitter'a "ABD'de dava açarız" ihtarı
KEMAL GÖKTAŞ
Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları başvurularla Türkiye'deki Twitter ve Youtube üzerindeki yasakları kaldıran Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ile Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, şimdi de bazı hesapları kapatan Twitter'a ihtar çekti. Twitter'ın hem ABD'deki merkezine hem de Türkiye'deki avukatına gönderilen ihtarda "Ülke bazlı içerik gizleme politikası dahil, tüm engellemelere son vermenizi, aksi halde Türkiye'de ve ABD'de tüm yasal yollara başvurmaktan geri durmayacağımızı ihtar ederiz" denildi.
İçerik gizleme politikası
İki öğretim üyesinin avukatları Onur Can Keskin aracılığıyla gönderilen ihtarda Twitter'ın 2006'dan beri aylık olarak tahminen dünyada 284 milyon, Türkiye'de ise 12 milyon kullanıcıya hizmet sunduğu hatırlatılan ihtarda, 20 Mart 2014'de Türkiye’den siteye erişimin tamamen engellendiği ve iki öğretim üyesinin AYM'ye başvuruları üzerine 2 Nisan 2014'de yasağın kaldırıldığı hatırlatıldı. Bu tarihten sonra Twitter ile hükümet arasında birtakım görüşmeler yapıldığı ve Twitter'ın Türkiye bakımından "ülke bazlı içerik gizleme politikasını" uygulamaya başladığı anlatılan ihtarda bu durumun yasal bir zorunluluktan kaynaklanmadığına vurgu yapıldı. Görüşmeler sonrasında ancak "siyasi sansür" olarak tanımlanabilecek bir çok engellemeye yol açan uygulamanın Türkiye Cumhuriyeti hukukundan kaynaklanmadığı ifade edilen ihtarda bu durumun ifade özgürlüğü ve haberleşme özgürlüğü bakımından önemli sonuçları olan ihlallere yol açtığı kaydedildi.
Fuat Avni ve diğer hesaplar
Twitter'ın @fuatavni isimli hesabın içeriğini gizlediği, fakat engellemeye konu içeriğin ne olduğu ve neden suç olduğunu belirtmediği, benzer şekilde @TheRedHack, @bulutalti, @csagir, @CelilSgr isimli Twitter hesapları hakkında da içerik engellemesi yoluna gidildiği hatırlatıldı. Bu örneklerin "aynı yargı merciilerinin sistematik bir şekilde, gerekçesiz olarak ve ifade özgürlüğünü hiç dikkate almaksızın onlarca kopyala-yapıştır karar verdiğini" gösterdiği savunulan ihtarda "Bu yöntemin, gerek sosyal medya genelinde gerekse Twitter özelinde sistematik ve yapısal bir sorun olduğu açıktır" denildi. Engelleme kararlarının basın hürriyetinin açık ihlali haline dönüştüğü vurgulanan ihtarda Birgün gazetesinin twitter hesabına getirilen yasağa da atıf yapılarak bunun Amerikan Yüksek Mahkemesi içtihatlarına da aykırı olduğu ifade edildi. İhtarda
hükümeti eleştiren, icraatları hakkında bilgiler veren hesap ve tweetlere erişim engellenirken, hükümet yanlısı görünen hesaplara ilişkin taleplerin reddedildiği savunuldu.
"Sansürün baş uygulayıcısı oldu"
"Twitter, bu tutumuyla kamusal bir platformu hükümet yanlısı bir platforma çevirmeye aracı olmaktadır. Siyasi nitelikli sansürün baş uygulayıcısı Twitter şirketidir" denilen ihtarda Twitter tarafından yayınlanan Şeffaflık Raporu’na göre 2013'de Twitter’a Türkiye’den 32 Twitter hesabı ile ilgili toplam 5 mahkeme kararı ve 4 TİB talebi ulaşmışken, 2014’ün ilk 6 ayında 304 hesapla ilgili 65 mahkeme kararı ve 121 TİB talebinin ulaştığı kaydedildi.
"ABD'de dava açarız"
Twitter'ın Türkiye'de yargı makamlarının verdiği kararlara uyma yükümlülüğü olmadığı ve mahkemelerin Twitter hesaplarına ilişkin kararlarının çoğunluğunun Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu vurgulanan ihtarda
sosyal medya şirketlerinin başkalarının haklarını ihlal etmemek ve ihlali engellemek ödevleri bulunduğuna dikkat çekildi.
İhtarda Twitter'a ifade özgürlüğü hakkına saygı göstermesi gerektiği ifade edilerek "Hem hesap sahibini hem de o hesaba ulaşanların hakkını ihlal eder nitelikteki, ülke bazlı içerik gizleme politikası dahil, tüm engellemelere son vermenizi, insan haklarına saygı yükümlülüğüne ilişkin gerekli adımları atmanızı ve bunları kamuoyuna açıklamanızı, aksi halde Türkiye’de ve ABD’de tüm yasal yollara başvurmaktan geri durmayacağımızı ihtar ederiz" denildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder