Sayfalar
▼
9 Aralık 2014 Salı
Yılmazer'in ifadesinden "gayri-resmi ulusalcı masası" çıktı
KEMAL GÖKTAŞ
Hrant Dink cinayeti ile ilgili olarak dönemin polis müdürlerinin de aralarında olduğu çok sayıda kamu görevlisini kapsayan soruşturmada carpıcı detaylar ortaya çıkıyor. Soruşturmada, savcı tarafından sorgulanan polis müdürü Ali Fuat Yılmazer, 2006 yılındaki Danıştay saldırısından sonra Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı bünyesinde ulusalcılık faaliyetlerine yönelik olarak C5 adı verilen bir büro kurduğunu söyledi. Savcı Yusuf Kenan Doğan ise Emniyet Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıya göre 2012 yılında resmi kuruluşu yapılan büroda, Hrant Dink, Rahip Santoro, Malatya Zirve Yayınevi cinayeti, Ergenekon, Balyoz ve kamuoyunda yankı yaratan diğer önemli davaların yürütüldüğüne ve büronun Polis Akademisi'nden gelen komiserlerden oluşturulduğuna, sadece iki polisin getir-götür işleri ile görevlendirildiğine dikkat çekti.
6 yıl "gayrı-resmi" çalışmış
Dink cinayeti ile ilgili olarak şüpheli sıfatıyla Savcı Yusuf Hakkı Doğan tarafından sorgulanan eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Yılmazer'e, C5 masası ile ilgili sorular yöneltildi. Cinayetin işlendiği dönemde Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'nda aşırı sağ ve azınlıklarla ilgili istihbarat çalışmalarıyla görevli olan C Masası'nın şefi olan Yılmazer, "İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürlüğü nezdinde C5 bürosunun kuruluşu ve bu büro hakkında bilginiz var mı? Bu büroyu ne zaman kurdunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:
Ulusalcılık "aşırı sağ"
"Ne zaman kurduğumu tam olarak hatırlamıyorum, evraklardan bellidir. C5 bürosu resmen kurulmuş bir büro mudur, onu da hatırlamıyorum. Ancak C5 bürosunun ne zaman tescillendiğini bilemiyorum; yani bir büronun içerisinde böyle bir çalışma grubu yapıldı, resmi olarak kurulduğunu bilmiyorum . Ben C bürosunun içerisinde bulunan bazı arkadaşları ulusalcılık faaliyetlerini takip babında görevlendirdim. Yani bir ekip kurdum. Ve bu aşırı sağ faaliyetler bağlamında değerlendirilmek üzere bu yola gidildi. C5 bürosu muhtemelen Danıştay cinayetinden sonra 2006 yılının ikinci yarısında oluşturulmuştur."
Akademiden gelen komiserler
Savcı Doğan, Yılmazer'e "C5 bürosunun beyanlara göre akademiden gelen komiserlerden oluşturulduğu, sadece iki polis memurunun getir götür işlerinde görevlendirildiği, büronun esas itibari ile ulusalcılık işlerine baktığı, Hrant Dink , Rahip Santoro, Malatya Zirve Yayınevi cinayeti, Ergenekon, Balyoz ve kamuoyunda yankı yaratan diğer önemli davaların bu büro tarafından yürütüldüğü, bu büronun diğer bürolardan tamamen soyutlanan bir büro olduğunu" hatırlatılarak büroyla ilgili detay vermesini isteyince Yılmazer şunları söyledi:
"Başında Yılmaz Angun vardı"
"Bu büronun başında Yılmaz Angun vardı, Mehmet Akif Yılmaz'ı hatırlıyorum, diğerlerini hatırlamıyorum. Ben bu büroyu daha daha doğrusu çalışma ekibini Danıştay olayından sonra oluşturdum. Bu tehdidin kaynağını ve bağlantılarını çözmek için böyle bir yapılanmaya gittim. İstihbarat Daire Başkanlığındaki çalışma sistematiği tamamına uygundur" dedi. Yılmazer C5 bürosu için "yapılanma" kavramını doğru bulmadığını da belirterek "Ben orada diyorum ki, uzmanlaşırsa bu konuda özel bir çalışma ekibi oluşturun" dedi. Yılmazer büronun "ulusalcılık faaliyetleri" altında genel olarak bağlantılı unsurların amaçlarını ve faaliyet tarzlarını çözümlemeye dönük çalışmalarda bulunduğunu da anlatarak "Ben 2007 Mart ayında İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğüne atandım. Bu faaliyetlerin büyük kısmı benden sonra ki yapılan faaliyetlerdir" dedi. Savcı Doğan bunun üzerine "Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan yazıda C şube müdürlüğüne bağlı C5 bürosunun 2012 yılında kurulduğunu" söyledi. Yılmazer "Doğrudur, ne zaman tescil edildiğini bilemiyorum. Ben Dink öldürüldükten sonra 2007 Mart ayında İstanbul istihbarat Şube Müdürü olarak atandım" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder