Sayfalar

17 Eylül 2014 Çarşamba

Oda TV soruşturması hâlâ açıkmış: Takipsizlik yok, dava yok, ünlü isimler hâlâ "şüpheli"




KEMAL GÖKTAŞ

Ergenekon kapsamında gazetecilere yönelik yürütülen Oda TV soruşturmasıyla dinleme ve izlemeye alınan, aralarında eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ile eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan'ın da olduğu avukatlar, polisler ve gazetecilerin yer aldığı çok sayıda kişinin halen dosyada "şüpheli" olarak görüldükleri ortaya çıktı.


Oda TV-Ergenekon soruşturması kapsamında hakkında dinleme izleme kararı çıkarılan Avukat Turgut Kazan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak gerekli belgelerin kendisine verilmesini istedi. Kazan'ın dilekçesinin işleme konulmasıyla birçok gazeteci ve bürokratın 10 Mart 2011'de soruşturmaya alındığı ortaya çıktı. Dosyadan Kazan hakkında gizli izleme, dinleme ve uzatma kararları alındığı anlaşıldı. Aradan geçen 3 yıla rağmen Kazan ve diğer şüpheliler hakkında herhangi bir iddianame yazılmadığı gibi takipsizlik kararının da verilmediği; yani Kazan'la birlikte dinlemeye ve izlemeye alınan diğer kişilerin hâlâ dosyada "şüpheli" oldukları ortaya çıktı.

Herkes "şüpheli"

Dosyada eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Avukat Hasan Fehmi Demir, Cumhur Özdemir, eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan, Abdullah Öcalan'ın avukatı Muhdi Öztüzün, eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, gazeteci Toygun Atilla, Ergenekon davası avukatlarından olan Vural Ergül, Şener Aygün hakkında, "suç örgütü kurmak ve buna bağlı olarak örgütün faaliyetleri" suçlamasıyla alınmış dinleme ve takip kararları yer alıyor. İlk dinleme kararını eski Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'ün talep ettiği dosyada uzatma kararlarında farklı savcıların isimleri yer alıyor. Bu kararlarda söz konusu kişilerin elektronik posta adreslerinin yanı sıra, GSM ve sabit hat telefon numaraları da yer alıyor. "İletişimin dinlenilmesi ve kayda alınması talebinin sebebi" başlığı altında ise Ergenekon soruşturmalarında klasikleşen bir gerekçe yer alıyor. Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre dinleme ve izleme kararları verilebilmesi için, "kuvvetli suç şüphesi" olması gerekirken bu kararlarda Ergenekon'un çok gizli bir yapılanma olduğu, bu yüzden başka türlü delil elde edilemediği için dinleme ve takip kararlarına ihtiyaç olduğu belirtildi.

"Kayıtları keyiflerince kullanmışlar"

Turgut Kazan  başsavcılığa bir dilekçe vererek dosyada takipsizlik ya da iddianame gibi bir karar verilmediğine dikkati çekerek, "Tüm kayıtları ellerinde tutup keyiflerince kullanmışlar. Nitekim uzatmalarla sürdürülen gizli izlemenin, dosyada hiçbir belgesi yok. Belli ki çok başka amaçlarla, belki müvekkillerimi korkutmak için kullanmışlar" dedi. Birinci sayfaları dosyada yer alan ve konu bölümünde "teknik takip" yazan, ama başlığı iletişimin dinlenilmesi olan bazı kararların dosyada olmadığını gördüklerini anlatan Kazan "Dosyada bulunmayan bu kararla, kimler hangi kirli işleri yürütmüştür, mutlaka görmek ve bilmek istiyorum. Bu kararla e-posta adresimle ilgili tespitler yapıldığına göre, onlar nerededir, kimin elindedir? Karar alıp sonuçlarını dosyadan kaçırmak nasıl bir savcılık görevidir?" ifadelerini kullandı. Özel yetkili savcılığın yasal bir soruşturmaymış gibi, çok başka amaçlı, yasa dışı ve kirli bir yol izlediğini ifade eden Kazan, avukat olduğu bilinmesine rağmen dosyada bu sıfatına yer verilmeyerek avukatların, "sır saklama yükümlülüğünün" ihlal edildiğini kaydetti.

Meclis'teki görüşme örgüt suçu kapmasında!

Eski Erzincan Başsavcısı ve CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in tutuklanması ile ilgili olarak Meclis'te grubu bulunan partilerin liderleri ile görüştüğünü anlatan Kazan, "İlhan Cihaner müdafii sıfatıyla, Erzincan/Erzurum'da yaşananları parlamentoda grubu bulunan parti liderleri (Demirtaş, Bahçeli, Baykal'a) TBMM'de ve CHP Genel Merkezi'nde anlatıp hazırladığım raporu sunmam, sahte bir 'Demirtaş'la görüşme' notuyla soruşturmaya dönüştürülmüştür. Bu yapılan tam bir özel yetkili savcılık ve mahkeme klasiği, yani suç örgütü işidir" dedi.

Polis, savcı ve hakimlerin isimleri

Kazan, istek yazılarını hazırlayan dönemin Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç'la, ilk dinleme ve izlemeyi isteyen savcı Zekeriya Öz ve dinleme kararını veren hâkimler Resul Çakır, Birol Bilen, uzatma isteyen savcı Cihan Kansız, uzatmaya karar veren hâkimler Mehmet Ekinci, Mehmet Hamzaçelebi ve Mehmet Karababa hakkında soruşturma açılması için gerekli prosedürün başlatılmasını istedi. Kazan dosyaya ilişkin eksikliklerin tamamlanmasından sonra, "polis-savcı-yargıç" üçlüsünden oluşan bu suç örgütüne ilişkin kanıtları savcılığa vereceğini de sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder