KEMAL GÖKTAŞ
Yargı ile hükümet arasında adli yıl açılışıyla yoğunlaşan tartışmalar sürerken kavganın en önemli alanlarından biri olan HSYK (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) seçimleri için de yarış kızışıyor. Hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu'nun geçen hafta sonu Ankara'da yaptığı aday tanıtım toplantısının yargıdaki yankıları sürerken YARSAV ile Yargıçlar Sendikasının desteklediği adaylar YSK'ya adaylık başvurusu yaptı. İki meslek örgütü, ayrıca Platformun devlet olanaklarından yararlanmasının önlenmesi talebiyle de YSK'ya başvurdu. Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu kendi adaylarına her yerde engeller çıkarıldığını, Platforma ise bakanlıkça VİP olanaklar sunulduğunu ileri sürdü.
19 aday başvurdu
HSYK'nın adli ve idari yargıda 10 asil, 6 yedek üyeliği için yapılacak seçimlerde adaylık başvuruları sürüyor. YSK'ya düne kadar aralarında HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur'un da olduğu 8 bağımsız aday ile YARSAV ve Yargıçlar Sendikası'nın 11 adli yargı adayı başvurdu. Böylece dün itibariyle toplam aday sayısı 19'a yükseldi.
Cemaat iddilarına yalanlama
Yargıçlar Sendikası Başkanı Eminağaoğlu "cemaatle ittifak" iddialarını yalanlayarak hiçbir güç odağıyla işbirliği içerisinde olmadıklarını söyledi. Eminağaoğlu, "Yargıç kimliğini esas alan bütün meslektaşlarımıza adaleti gerçekleştirecek bir yargı adına çağrı yapıyoruz. Adaylarımız üzerlerinde tartışma yaratılacak isimler değil ancak basında hiçbir somut bilgi yer almadan saldırı niteliğinde haberler yer alıyor" dedi. Kendi adaylarına engeller çıkarıldığını savunan Eminağaoğlu, adayları adliyelere alınmazken, Platforma VİP olanaklar sunulduğunu ileri sürdü. Eminağaoğlu, Avrupa Yargıçlar Birliğinin de süreci izleyeceğini söyledi.
"VİP olanaklar" başvurusu
Yargıçlar Sendikası adına YSK'ya verilen şikayet dilekçesinde Adalet Bakanlığı'nın ivedilikle uyarılması istenerek Platform ile ilgili şu iddialar gündeme getirildi:
"Adalet Bakanlığı'nın tüm imkanları seferber ediliyor. Hazırlık toplantıları Bakanlık ve alt birimlerinde mesai saatleri içinde yapılıyor. Adayların tanıtımı için tüm hakim ve savcıların kişisel telefonlarına SMS gönderiliyor. Anket çalışmalarında UYAP alt yapısı kullanılıyor. Tanıtım toplantılarına Başsavcılıklarca organizasyon yapılarak otobüs ayarlanıyor. Bir kısım adaylara geçici idari görevler veriliyor. Finans kaynağı açıklanmıyor."
HSYK seçiminde kimler yarışacak?
HSYK’da görevleri sona eren 10 asıl, 6 yedek üyelik için 12 Ekim'de günü seçim yapılacak. Bakanlık 2013 yılı verilerine göre, 4 bin 689 savcı, 10 bin 643 hakim bu seçimde oy kullanacak.
Seçimde YARSAV ve Yargıçlar Sendikası'nın yanı sıra hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu da listesiyle yarışacak. Ülkücü, solcu ve AKP'ye yakın hakim-savcılardan oluşan Platformun temel hedefinde yargıda "cemaat" etkisini ortadan kaldırmak yer alıyor. Platfonmun adayları arasında 6 bürokratın yer alması dikkat çekiyor.
Demokrat Yargı ise seçime tek adayla çıkacak. Kemal Şahin, Demokrat Yargı'nın adayı olarak listeye girebilmek için yarışacak. Seçimde cemaatin nasıl bir taktik izleyeceği ise henüz net olarak bilinmiyor. Nesibe Özer ve Teoman Gökçe gibi cemaate yakın HSYK üyelerinin de yeniden aday olması bekleniyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder