Adalet Bakanlığı'nın Hopa'da 2011 genel seçimlerinden önce çıkan olayları protesto eylemine katıldığı ve pankart taşıdığı için zabıt katibine verdiği "kınama" cezası mahkeme tarafından "memurun demokratik hakkını kullandığı" belirtilerek iptal edildi.
Ankara Adliyesi'nde zabıt katibi olan Turgay Akçay, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın 31 Mayıs 2011 tarihinde Hopa’da düzenlediği mitingde çıkan olaylarda polisin kullandığı yoğun gaz nedeniyle öğretmen Metin Lokumcu'nun hayatını kaybetmesi üzerine Ankara'da düzenlenen gösterilere katıldı. Aralarında sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda sendika üyesinin de bulunduğu grup tarafından organize edilen eylemde Turgay Akçay da pankart da taşıdı. Akçay diğer göstericiler ile birlikte gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Akçay savunmasında, eyleme üyesi olduğu sendikanın çağrısı üyesine katıldığını belirtti.
Bakanlıktan "kınama"
Adalet Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, Akçay’ın eyleme katılmasını ve pankart taşımasını, “Hizmet dışında Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak” kapsamında değerlendirerek, kınama cezası verdi. Akçay, verilen cezanın iptali için Ankara Bölge İdare Mahkemesine dava açtı. İdare Mahkemesi, önüne gelen dosyada AİHM içtihatlarına atıf yaparak, özgürlükçü bir karara imza attı.
"Demokratik hak"
Kararda, AİHM’in Karaçay- Türkiye davasında, memur maaşlarıyla ilgili yapılan bir protesto gösteriye katılan memura uyarma cezasının verilmesini, “Demokratik toplum düzeni” ile bağdaştırmadığına vurgu yaptığına işaret edildi. Kararda, AİHM’in “Seyhan Türkiye davası”nda, sendikanın bir eylemine katılan memura uyarma cezası verilmesini “gösteri yapma özgürlüğünü” engellemek olarak gördüğü anımsatıldı.
Bakanlığa tebliğ edilen kararda, AİHM içtihatları ve AİHS’in hükümlerine iºaret edilerek, “Bağlı bulunduğu sendikanın çağrısına uyarak sendikal faaliyet kapsamında söz konusu eyleme katılmış olduğu açıklanan davacıya, belirtilen eylemi nedeniyle kınama cezasının verilmesinin demokratik bir toplumda gerekli olmadığı sonucuna ulaşılarak, davacı hakkında tesis edilen kınama cezasında hukuka uyarlılık bulunmamaktadır” denildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder