Sayfalar

30 Haziran 2014 Pazartesi

Yargıtay'dan Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi'ne "Kürdistan" ismini "değiştir" ihtarı

Kürdistan adına vize yok

KEMAL GÖKTAŞ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi'ne (TKDP), "Kürdistan" kelimesini parti adından çıkarması için ihtar gönderdi. Başsavcılık, Siyasi Partiler Kanunu'na göre "ırk veya bölge" adlarıyla parti kurulamayacağını belirterek partiye ismini değiştirmesi için 15 gün süre verdi. Süre sonunda parti, "Kürdistan" kelimesini adından çıkarmadığı takdirde Anayasa Mahkemesi'ne başvurulacak.

Prosedür gereği sicil kaydı yapıldı

Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi'nin kuruluşuna Yargıtay Başsavcılığından onay verildiğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Milliyet'in Yargıtay Başsavcılığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Ocak ayı başında İçişleri Bakanlığı'na kuruluş dilekçesi veren partiye İçişleri Bakanlığı tarafından "alındı" belgesi, normalin çok üstünde bir gecikmeyle 28 Nisan 2004'de gönderildi. Bu süre içinde İçişleri Bakanlığı, parti kurmanın izne değil, bildirime tabi olduğu ve parti adının yasaya aykırı olup olmadığı değerlendirmesinin Yargıtay Başsavcılığı'nca değerlendirilmesine karar vererek rutin "alındı" belgesinin gönderilmesine karar verdi.

Partiye gönderilen "alındı" belgesiyle birlikte evraklar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na da gönderildi. Başsavcılık da yasa gereği kurulan her partinin Siyasi Partiler Sicil Bürosu'na kaydının yapılması gerektiği için partinin kaydını yaptı. Prosedür gereği zorunlu olan bu kayıt işlemi de 20 Haziran 2014 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Mehmet Reis Koca imzasıyla TKDP'ye bildirildi. Yazıda "28 04 2014 tarihinde kurularak tüzel kişilik kazanan partiniz Başsavcılığımız Siyasi Partiler Sicil Bürosu kaydına işlenmiştir" denildi.

"Kürdistan" ismini çıkarın

Bu yazının gönderilmesinden sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil'in talimatıyla partiye ismindeki "Kürdistan" kelimesini çıkarması için ihtar gönderildi. Partiye dün itibariyle henüz ulaşmayan bu ihtarda, Siyasi Partiler Kanunu'nun "Kullanılamayacak parti adları ve işaretler" başlıklı 96. maddesine göre "ırk ve bölge adlarıyla veya aynı anlama gelen adlarla siyasi partiler kurulamaz veya parti adında bu kelimeler kullanılamaz" hükmü hatırlatıldı. İhtar yazısında bu maddenin emredici hükmü gereği, parti adında "Kürdistan" kelimesinin kullanılamayacağı belirtildi. İhtar yazısında TKDP'ye, ismindeki "Kürdistan" kelimesini çıkarması için 15 günlük süre verildi. İhtarın partiye ulaşmasından sonra başlayacak olan 15 günlük süre içinde parti adındaki "Kürdistan" ifadesini çıkarmadığı takdirde Anayasa Mahkemesi'ne başvurulacağı belirtildi. TKDP'nin isim değişikliğine yanaşmaması halinde Anayasa Mahkemesi de partiye yeni bir ihtarda bulunacak. Bu ihtardan da sonuç alınamadığı takdirde olası bir kapatma davası gündeme gelecek.

Yasa engeli

Yargıtay Başsavcılığı kaynakları, Kürdistan ismiyle bir parti kurulabilmesi için Siyasi Partiler Kanunu'nun değiştirilmesi gerektiğine işaret etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder