Sayfalar
▼
12 Nisan 2014 Cumartesi
İktidar-yargı savaşında yeni cephe
KEMAL GÖKTAŞ
Hükümetin 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarından sonra yaptığı bir dizi kritik düzenlemenin içinde en önemli olanı HSYK Kanunu’nda değişiklik yapılmasıydı. Bu adım hükümetin, yargıdaki cemaat kadrolarıyla olan çatışmanın yürütüldüğü en önemli alanlardan biri olan yargıda üstünlüğü sağlaması anlamına geliyordu. Nitekim yerel seçimler öncesinde HSYK değişikliğine dayanılarak yapılan atamalarla hükümet daha büyük badireleri atlatmayı bildi.
AYM’nin iptal kararı, tam da hükümet ile yargı arasındaki çatışmanın Twitter kararı üzerinden Anayasa Mahkemesi cephesine döndüğü günlerde geldi. Kuşkusuz, AYM’nin Twitter kararının ardından HSYK iptaliyle birlikte Haşim Kılıç’ın Cumhurbaşkanı adaylığı hesaplarına ilişkin yorumlar artacak. Ancak bundan daha da önemlisi, 2010’daki Anayasa değişikliğinin ardından hükümete büyük ölçüde rahat yasa çıkarma alanı sağlayan AYM’nin artık bu rolünden çıkması olacak. Bu da hükümeti 2015’deki genel seçimler öncesinde büyük ölçüde zorlayacak yeni bir duruma işaret ediyor.
HSYK cephesi yeniden
Bu karar, hükümeti AYM dışında yeni bir cephenin de açılması riskiyle karşı karşıya bırakıyor. AYM’nin kararı geriye yürümeyeceği için hükümet Eylül ayında yapılacak yeni HSYK üyeliği seçimlerine kadar rahat görünüyor. HSYK’nın yeni yapısını oluşturacak bu kritik seçimlerle ilgili yargıdaki tarafların yapacağı ittifaklar belirleyici olacak. YARSAV, Demokrat Yargı gibi derneklerin yanı sıra Kürsü Hareketi gibi bağımsız hakim ve savcı oluşumları, cemaate yakın yargı mensupları da bu ittifak senaryoları içinde yer alacak. AYM’nin HSYK üyeliğine adaylık için 20 yıl kıdem şartını iptal etmesi de ittifakların önünü açacak önemli bir unsur oldu. Yargıda sayısal olarak desteği diğer grupların üzerinde olmayan hükümetin işi seçimlerde zor. Hükümet de diğer gruplar gibi ittifak peşinde olacak. Hükümetten destekleyeceği adayların çoğunluğu sağlayamaması durumunda HSYK, yapacağı atamalar ve alacağı kararlarla hükümeti zorda bırakacak bazı yargısal tasarrufların önünü açabilir. AYM’nin son konumu da bu manzaraya eklendiğinde hükümetin yargı ile kavgasının en azından gelecek yıl Haziran’da yapılacak genel seçimlere kadar artarak süreceğinin işareti sayılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder