Kemal GÖKTAŞ
Hatay'daki Gezi eylemleri sırasında Abdullah Cömert'in başından gaz fişeği ile vurularak öldürülmesi olayı ile ilgili olarak gaz fişeğinin atıldığı Akrep'te bulunan 2 polis memuru ile emir veren yetkili amirler hakkında dava açılması istemiyle takipsizlik kararına itiraz edildi. İtiraz dilekçesinde, soruşturma dosyasındaki görüntülere ilişkin raporlara göre Cömert'in vurulduğu gün yapılan eylemlerde kalabalığın üzerinde herhangi bir suç unsurunun bulunmadığı belirtildi. Dilekçede ayrıca savcılığın, emri veren yetkili amirlerin ifadesini almadığı ve yürütülen müfettiş soruşturmasının sonuçlarını dahi sormadığı belirtildi.
KALABALIKTA SUÇ UNSURU YOKMUŞ
Cömert ailesi adına avukat Hatice Can tarafından İskenderun Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen itiraz dilekçesinde, Cömert'in öldürülmesiyle ilgili soruşturmada dinlenen tanıkların Cömert'in polisin Akrep aracından atılan gaz bombası kapsülünün başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybettiğini beyan ettiklerini hatırlattı. İtiraz dilekçesinde Cömert'in vurulduğu yerin çevresindeki gösterilere ilişkin MOBESE, Armutlu PTT Şubesi, Gözde Fotoğrafçılık isimli işyerinden getirilen kamera görüntülerinin “CD İzleme Tutanağı”na göre "Olay gecesi protesto gösterisinde bulunduğu belirtilen binlerce kişinin üzerinde ve yanlarında suç unsuru sayılabilecek herhangi bir (Molotof kokteyli, taş, sopa v.s.) olmadığının" açıkça ifade edildiği belirtildi.
Bu görüntülere göre "şiddet içeren hiçbir davranışta bulunmayan, barışçıl amaçlarla toplanmış kitleye" polisin orantısız, ölçüsüz ve saldırı amaçlı atış yaptığını belirten Can, görüntülere göre Akreplerden sürekli biçimde gaz fişekleri vce TOMA'lardan da gaz atıldığını anlattı.
ŞOFÖR VE OPERATÖRE DE DAVA AÇILSIN
Cömert'in ölümüne neden olan Beyaz akrepte gazcı olarak görev yapan Ahmet Kuş hakkında "olası kastla öldürme" suçundan dava açıldığı ifade edilen dilekçede
araçta Bayram Ali Şahince'nin şoför, Hacı Yusuf Avcı'nın ise operatör olarak görev yaptığı belirtildi. Görüntülere göre aracın şoförünün ve operatörünün "aracı durdurup aracının yönünü Cömert'in vurulduğu Yıldız Sokağa çevirerek araçta gazcı olarak görev yapan Ahmet Kuş’un ölüme neden olan atışını kolaylaştırarak birlikte ve aynı kasıt altında davrandıkları" belirtilerek iki sanık hakkında verilen takipsizlik kararının kaldırılması ve dava açılması talep edildi.
İFADE ALMADAN TAKİPSİZLİK
Soruşturmada ifade veren tüm polislerin beyanlarında "verilen emirler doğrultusunda grupları dağıtmak amacıyla gaz kullanmaya başladıklarını" söylediklerine dikkat çekilen dilekçede "Gaz atışı emrini veren yetkili amirlerin de sanık sıfatı ile sorgulanıp tutuklanmaları gerekmektedir. Hatay Emniyet Müdürlüğünden emirleri veren amirlerin isimlerinin belirlenmesi ve şüpheli olarak sorgulanarak verdikleri emirlerin ne olduğunun sorulması gerekmektedir" denildi.
Hatay Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada yetkili amirlerin şüpheli olarak tespit edilmediği ve beyanlarının alınmadığı vurgulanan dilekçede şöyle denildi:
"Şüpheli olarak beyanları alınan polislerin 'verilen emirlerin' niteliği sorulmamış 'verilen emirler’in ne olduğu araştırılmamış ve bu hususta beyanları alınmamıştır. Ayrıca gerek Hatay Valiliğince toplumun muhtelif dinamikleri ile yapılan toplantılarda ve gerekse yerel ulusal ve sosyal medyada Abdullah Cömert’in polis tarafından öldürüldüğü ve gösterilere müdahale edilmesi sırasında bazı görevlilerin kitleleri kışkırtacak kadar orantısız güç kullandıklarına ilişkin iddialara ile ilgili olarak konunun araştırılması, kusuru tespit edilecek personel hakkında soruşturma yapmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından polis başmüfettişleri görevlendirilmiştir. Baş müfettişlerin yaptığı idari soruşturma sonuçları istenmemiştir. Gene Başsavcılığın 11.07.2013 günlü yazıları ile 'görevli personeller hakkında idari soruşturma yapılması için Hatay Emniyet Müdürlüğüne yazılmış olan yazının sonucu sorulmamış eksik soruşturma yapılmıştır."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder