Sayfalar

21 Şubat 2014 Cuma

DİNK CİNAYETİNDE 4 YENİ DELİL




Kemal GÖKTAŞ
Hrant Dink cinayetini önceden bildikleri halde önlem almamakla suçlanan dönemin Trabzon Emniyeti yetkilileri ile ilgili olarak yeni bilgilerin ortaya çıktığı gerekçesiyle çarpıcı bir suç duyurusunda bulunuldu. Dink ailesinin avukatları Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığına verdikleri bir dilekçe ile Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporu ve sanık Erhan Tuncel'in son duruşmada verdiği ifadeler doğrultusunda dönemin Trabzon Emniyet Müdürleri Ramazan Akyürek ve Reşat Altay ile Emniyet İstihbarat Şube Müdürleri Engin Dinç ve Faruk Sarı ile istihbarat polisleri Ercan Demir, Özkan Mumcu, Muhittin Zenit ve Mehmet Ayhan hakkında soruşturma ve dava açılmasını talep etti. Dilekçede ayrıca Dink cinayetinden haberdar olan, cinayeti önleme, cinayeti işlemeyi tasarlayan örgüte operasyon yapma, Trabzon Valiliği basta olmak üzere devletin ilgili birimlerine bilgi verme yükümlülüğüne aykırı davranan Trabzon Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü görevlileri başta olmak üzere diğer görevliler hakkında da soruşturma açılması istendi.

Dilekçede ortaya çıkan yeni deliller şöyle sıralandı:

KROKİ ÇİZDİĞİ DÖNEM DİNLEME KESİLMİŞ: DDK raporuna göre Yasin Hayalin İstanbul'da Hrant Dink cinayetine ilişkin kroki çalışması yaptığı döneme gelen 3 Ağustos 2006 ile 27 Eylül 2006 arasında telefonunun dinlenmesine yönelik karar alınmadığını ortaya çıkarmıştır. Hayal hakkında; 8 Kasım 2005 - 3 Ağustos 2006 ve 27 Eylül 2006-22 Şubat 2007 tarihleri arasında teknik takip yapılmıştır. Ancak bu iki dinleme kararları arasında, tam da Hayal'in İstanbul'a kroki çizmek için gittiği tarihleri kapsar şekilde 3 Ağustos 2006 - 27 Eylül 2006 tarihleri arasında dinleme kararı alınmamıştır.

TAPELERİN ÇÖZÜMÜ YAPILMAMIŞ: Aynı raporda, Yasin Hayal'in 8 Kasım 2005 - 3 Ağustos 2006 tarihleri ile 27 Eylül 2006 - 22 Şubat 2007 tarihleri arasında, Erhan Tuncel'in ise 13 Temmuz 2006 - 22 Şubat 2007 tarihleri arasında telefonun dinlenmesine yönelik karar alınmasına rağmen Trabzon Emniyet Müdürlüğü görevlileri Hayal ve Tuncel'in telefon görüşmelerini cinayet öncesinde çözümlememiş ve değerlendirilmeye almamışlardır. Yasin Hayal'i teknik takip ve dinlemede olan telefonu kullanmadığı bilinmesine rağmen başka tedbir alınmamış ve Yasin Hayal takipsiz kalmıştır.

ŞEHİR DIŞINA ÇIKIŞLARINDA TEKNİK TAKİP YAPILMAMIŞ: Özellikle cinayet hazırlıklarından haberdar olunduktan sonra Yasin Hayal'in 2006 yılı ve daha sonraki tarihlerde il dışı çıkışları takip edilmemiş ve faaliyetleri hakkında araştırma yapılmamıştır. Bu nedenle de DDK üyeleri Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü arşivlerinde Hayal ile ilgili Takip Tarassut Raporu [F5]' ve Tahkikat' raporlarının bulunmadığını tespit etmişlerdir. Cinayeti ilk işlenecek kişi olarak planlanan Zeynel Abidin Yavuz'un Kocaeli'ne çıkışı da takip edilmemiştir. Oysa o sırada polis suikastin Yavuz'a işletileceği konusunda bilgi sahibidir.

TUNCEL'İN MCDONALD'S İFADELERİ: Erhan Tuncel, Dink cinayeti davasının görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki önceki duruşmada, cinayete ilişkin soruşturmanın sürdüğü İstanbul Başsavcılığının dosyasında 'tanık' sıfatı ile ifade verdiğini söylemiştir. Tuncel, bu ifadesinde, 24 Ekim 2004'de Mc Donalds'a bomba konulması eylemini Hayal ile birlikte gerçekleştirdiklerini ikrar etmiştir. Tuncel el yapımı bombayı imal ederken yanında Emniyet'te çalışan bir 'yardımcı istihbarat elemanı' (muhbir) bulunduğunu da beyan etmiştir. Tuncel'in McDonald's bombalanmasından sonra muhbir yapılarak yargılanmaktan kurtarıldığına ilişkin iddialar nedeniyle Trabzon Emniyet görevlileri hakkında açılan soruşturmada, daha önce, Tuncel'in bu bilgileri ifadesi sırasında resmen söylemediği, sadece polisler tarafından yapılan görüşmeye ilişkin tutanakta iddiaların yer aldığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verilmiştir. Şimdi Tuncel bu iddiaları savcılıkta resmen ifade olarak dile getirmiştir. Soruşturma yeniden açılmalıdır.

"DİNLEDİK, TAKİP ETTİK" DİYEREK KURTULMUŞLARDI

Trabzon Emniyet Müdürlüğü görevlilerinin Dink cinayetine ilişkin haklarında yapılan inceleme ve soruşturmalarda, cinayetin işlenmesini engellemek amacı ile Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in telefonlarını dinlemeye aldıklarını, teknik takip başlattıklarını, cinayet planından haberdar olduktan sonra Yasin Hayal'i fiziksel takip altına aldıklarını ve yine Yasin Hayal hakkında araştırma yaptıklarını iddia ettikleri hatırlatıldı.

Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek'in hakkında ön inceleme yürüten Mülkiye Başmüfettişi Şükrü Yıldız'a hitaben yazdığı savunmasında, cinayeti önlemek için Yasin Hayal'in telefonunu mahkeme kararına istinaden 8 Kasım 2005 tarihinden itibaren teknik takibe aldıklarını iddia ettiği belirtildi. Başmüfettiş Yıldız'ın da Trabzon Emniyet görevlileri ile ilgili ön inceleme raporunda, Yasin Hayal ve Erhen Tuncel'in teknik takip altında tutulduğu ve telefonlarının dinlendiği gerekçesiyle "üzerlerine atılacak herhangi bir kusur bulunmadığı" tespitini yaptığı ve haklarında "soruşturma izni verilmemesi" yönünde rapor yazdığına dikkat çekildi.

 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder