Kemal GÖKTAŞ
Genelkurmay Başkanlığı, Zirve Yayınevi katliamı davasının görüldüğü Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne seferberlik halinde kullanılacak sivil unsurları içeren "siyah ve beyaz kuvvetler"e ilişkin bilgi notu gönderdi. Davanın iddianamesinde "derin devletin kolları" olarak geçen yapının, barış zamanında görevi olmadığını savunan bilgi notuyla, "siyah ve beyaz kuvvetlerin" varlığı doğrulanmış oldu.
Davanın ek iddianamesinde, ÖKK (Özel Kuvvetler Komutanlığı) koordinatörlüğünde görev yapan TUSHAD (Türkiye Ulusal Stratejiler ve Hareket Dairesi) bünyesindeki siyah kuvvetlerin 90'yı yıllardaki faili meçhuller ile Rahip Santoro, Hrant Dink ve Zirve cinayetlerini işlediği iddia edilmişti.
Davanın itirafçı sanığı İlker Çınar'ın verdiği bilgiler ve TUSHAD belgelerindeki bilgilerle hazırlanan iddianameden sonra mahkeme Genelkurmay'dan bilgi istemişti. Genelkurmay'ın gönderdiği bilgi notunda şu bilgiler yer aldı:
"ÖKK, 1952'de "Hususi ve Yardımcı Muharip Birlikleri" adıyla kuruldu. 1953'de Seferberlik Tetkik Kurulu, 1970'de Özel Harp Daire Başkanlığı, 1992'de ise ÖKK adını aldı. ÖKK'ya bağlı Seferberlik Tetkik Daire Başkanlığı 16 Bölge Başkanlığından oluşur. Başkanlıklar, barış zamanında ülkenin işgale uğraması muhtemel bölgelerinde görev alacak yedek personelin tespiti, alımı ve eğitimini yapar.
Başkanlıklar, yedek personeli; askerliğini bitirmiş, dürüst ve saygın olarak tanınan, güvenilir, suça bulaşmamış, yaşantısını düzene koymuş, halkın sevgisini kazanmış, işgal durumunda bölgesini terk etmeyecek ve ülke savunmasında faydalı olabilecek sivil kişiler içerisinden seçer. Muvazzaf ya da eski askerler yer almaz. Yedeklerin arşiv araştırmalarını MİT ve Emniyet yapar.
KIRSALDA SİYAH, KENTLERDE BEYAZ
Yedek personel siyah ve beyaz personel olarak tasnif edilir. Barışta ve seferde; siyah kuvvetler, beyaz kuvvetler diye bir kuvvet / birlik söz konusu değildir. Renk kodları personelin yaş ve niteliklerine bakılarak yapılır. Bu tasnif personele bildirilmez.
"PUSU, BASKIN" EĞİTİMİ
Siyah personel; arazide görev almak üzere askerliğini komando olarak yapanlar arasından seçilir. Pusu, baskın, keşif, ikmal ve haberleşme eğitimine tabi tutulur. Seferdeki görevi, düzenli birliklerin olmadığı yerlerde düşmana pusu, baskın vb. harekat icra etmektir. Bu personel Bakanlar Kurulu kararı ile seferberlik tatbikatına çağrılır.
Beyaz personel; meskun mahallerde görev alır. Keşif, gözetleme, ikmal, bilgi toplama, haberleşme gibi konularda eğitimden geçirilir.
Suça karışan veya yurt dışına yerleşerek yedek statüsünden çıkarılanlara turuncu kod verilir. Bu personele seferde görev verilmez.
"BARIŞ ZAMANINDA GÖREVLERİ YOK"
Personelin görevi seferde başlar. Barışta herhangi bir fiili teşkilat içerisine dahil edilmezler ve hiçbir görev, ücret, kimlik kartı, silah, teçhizat, vb. verilmez. Barış zamanında güvenlik nedeniyle yedek personel birbirini tanımaz."
"DEŞİFRE EDİLMESİNLER"
Genelkurmay, dava dosyasına giren belgelerde isimlerine yer verilen siyah ve beyaz kuvvet listelerinin deşifre edilmesinin "personelin emniyeti ve ülkenin güvenliği açısından hassasiyetler yaratabileceğini" savundu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder