Sayfalar

9 Kasım 2012 Cuma

ESKİ KOCASI BAHÇEDE GÖRÜLDÜ, SGK MAAŞI KESTİ


DEVLETLÜ YARGIDAN: SUÇ DEĞİL AMA MAAŞI KESERİM
Kemal GÖKTAŞ
Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun, boşandıktan sonra birlikte yaşayan kadının ölen babasından kaynaklı aylık almasının "dolandırıcılık" suçuna girmeyeceğine ilişkin kararı tartışılırken, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bu durumdaki kadınlara ödenen aylıkların kesilmesi işleminin yerinde olduğuna hükmetti. Bu iki karara göre, eşinden boşanarak aylık alan kadınlara hapis cezası verilmeyecek ancak aldıkları aylıklar kesilerek o güne kadar ödenmiş aylıklar da geri istenecek. Genel Kurul'un bu kararı, eski kocanın, eski karısının evinin bahçesinde çocuğuyla oynarken görülmesi üzerine vermesi de hapis cezası konusunda özgürlükçü bir yorum yapan yargının, maaş konusundaki katı tutumunu ortaya koydu.

Ankara'da oturan G.B ile eşi E.D, mahkemeye başvurarak 2009 yılında anlaşmalı olarak boşandı. Taraflar, anlaşma protokolüne göre ortak çocukları D.S'nin velayetini anneye bıraktı. G.B, SGK'ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) başvurarak 2006 yılında vefat eden emekli memur babasından kaynaklı olarak ölüm aylığı bağlanmasını istedi. SGK da 1 Kasım 2009'da G.B'ye ölüm aylığı bağladı. Ancak SGK kontrol memuru tarafından hazırlanan 10 Mayıs 2010 tarihli raporda, 7 Mayıs 2010 günü yapılan fiili denetimde G.B ile eski kocası E.D'nin birlikte yaşadığının tespit edildiği belirtilince kurum G.B'nin aylığını kesti. Ayrıca önceki aylıkların da "yersiz ödendiği" gerekçesiyle iadesini istedi.
G.B ve E.D hakkında yapılan suç duyurusu sonunda Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada mahkeme "beraat" kararı verdi. G.B de Ankara 1. İş Mahkemesine başvurarak eski eşinin çocuğuyla oynamak için geldiği sırada tesadüfen SGK kontrol elemanlarının geldiğini belirterek ayrı yaşadıklarını belirtti. G.B, SGK'nın aylık kesme işmelinin iptali ile kesilen aylığın ödemeye devam edilmesini ve çıkartılan borç hesabının iptal edilmesini istedi.

"BİRLİKTE YAŞAMAK YASAL HAK"
Ankara 1. İş Mahkemesi, yargılama sonunda, davacı G.B'yi haklı bularak taleplerini kabul etti. Mahkeme kararında, boşanan eşlerin birlikte yaşamalarına yasal bir engel olmadığına dikkat çekildi. Kararda, kaldı ki, somut olayda tarafların birlikte yaşadıklarına ilişkin yeterli delil de olmadığı savunularak kontrol memurlarının denetimi sırasında eski eşin evde bulunmasıyla ilgili olarak da eski eşini veya çocuğunu görme yasal hakkı olduğu vurgulandı.

DAİRE: "DANIŞIKLI BOŞANMADA AYLIK KESİLMELİ"
Ancak SGK mahkemenin bu kararını temyiz etti. Dosyayı inceleyen Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, kararı bozdu. Daire kararında, davacının eski eşinin, SGK memurlarına eski eşi değil, kardeşi oldruğunu söyleriğini, gerçek kimliğinin nüfus cüzdanı kontrolü ile ortaya çıktığı belirtilerek "Davanın ölen babasından aylık almak amacıyla eşinden danışıklı olarak boşandığı halde birlikte yaşamaya devam ettikleri, 5510 sayılı kanunun 56/son maddesine göre davacının ölüm aylığını kesme kararının yerinde olduğu" belirtildi.

OYBİRLİĞİYLE BOZMA
1. İş Mahkemesi bozma kararının ardından yaptığı yargılamada da önceki kararında direndi. Bunun üzerine dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na geldi. Genel Kurul, önceki gün, oybirliği ile verdiği kararda yerel mahkemenin davacı kadını haklı bulan kararını bozdu. Buna göre mahkeme 21. Hukuk Dairesi kararı doğrultusunda karar verecek.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder