Sayfalar

30 Kasım 2012 Cuma

- "DİNK SUÇLU" DİYENLER TERFİ ETTİ, "SUÇSUZ" DİYENLER SÜRGÜN YEDİ


- "DİNK SUÇLU" DİYENLERİN YOLU AÇIK


Kemal GÖKTAŞ
Türklüğü aşağıladığı iddiasıyla mahkum olmasının ardından öldürülen gazeteci Hrant Dink'in mahkumiyetine karar veren hakimler arasında yer alan Nihat Ömeroğlu'nun ombudsman seçilmesinin ardından başlayan tartışma sürerken Dink aleyhine oy kullanan hakimlerin inanılmaz yükselişi dikkat çekti. Dink'in beraat etmesi gerektiği görüşüyle Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararına itiraz eden savcı Ömer Faruk Eminağoğlu ise önce İstanbul, ardından da Çankırı'ya sürgün edildi.

Hrant Dink, Agos gazetesinde yazdığı bir yazıda Türklüğü aşağıladığı iddiasıyla Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılandığı davada mahkum oldu. Karar Yargıtaly tarafından da onanınca Dink, hedef haline geldi. Dink öldürülmeden hemen önce bu mahkumiyet kararına karşı AİHM'e başyvurdu. AİHM cinayetten sonra, Dink'in yazısının ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna hükmetti ve Türkiye'yi mahkum etti. Bu yargılama sürecine katılan yargı mensuplarının daha sonra geldiği makamlar ise dikkat çekti:

ADALET BAKANI: Dink hakkında soruşturma açılması için izin veren dönemin Adalet Bakanlığı müsteşarı Fahri Kasırga, 2007 seçimleri öncesinde tarafsız Adalet Bakanı oldu. Kasırga daha sonra da Başbakanlık Başmüşavirliğine atandı.

YARGITAY BAŞKANI: Dink hakkında Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen mahkumiyet kararının temyiz incelemesini Yargıtay 9. Ceza Dairesi yaptı. Dairenin o dönemki başkanı Hasan Gerçeker, daha sonra Yargıtay Başkanı seçildi.

ÇANKIRI SÜRGÜNÜ: Dink'e verilen mahkumiyet kararının onanmasına Yargıtay Başsavcılığı adına Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu itiraz etti. Eminağaoğlu, YARSAV Başkanı sıfatıyla yaptığı açıklamalar nedeniymle önce İstanbul'a, ardından da Çankırı'ya sürgün edildi.

YARGITAY BAŞSAVCISI: Hrant Dink hakkındaki mahkumiyetin kesinleşmesine neden olan Yargıtay Ceza Genel Kurul kararı ise 6'ya karşı 18 oyla alındı. Dink'in suçlu olduğuna hükmeden 18 yüksek yargıç içinde yer alan Hasan Erbil, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Yargıtay Başsavcılığına seçildi.

OMBUDSMAN: * Nihat Ömeroğlu AKP'lilerin oylarıyla TBMM tarafından ombudsman seçilirken, o tarihte Yargıtay 9. Ceza Dairesi üyesi olan Ekrem Ertuğrul da 9. Ceza Dairesi Başkanı oldu.

EN ÇOK OYU ALDI: * Turan Demirtaş (7. Ceza Dairesi Başkanı), Yargıtay Başkanlığı ve Başsavcılığı için yapılan seçimlerde aday oldu ancak seçilemedi. Ersan Ülker (11 Ceza Dairesi Başkanı) ise Yargıtay Başsavcılığı seçiminde ilk sırada yer aldı. Ancak dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, arka sırada yer alan Abdurrahman Yalçınkaya'yı başsavcı seçti.

AİHM'DEN DÖNEN KARARDA KİM NE OY VERDİ?

Türkiye'nin AİHM'de mahkum olmasına neden olan Yargıtay Ceza Genel Kurulu'ndaki oylama sonuçları şöyleydi:
Dink lehine oy kullananlar: Osman Şirin (Birinci Başkanvekili), Zeki Aslan, Hamdi Yaver Aktan, Muvaffak Tatar, Ali Muhlis Karakaş, S.Zeki İskender
Dink aleyhine karar verenler: Turan Demirtaş, Ersan Ülker , Hasan Gerçeker, Refik Dizdaroğlu, Muhittin Mıhçak, Raci İmamoğlu, Şükrü Türktemel, Nasuhi Kurdoğlu, Hasan Erbil, Ekrem Ertuğrul, Yılmaz Çamlıbel, Ali Suat Ertosun, Mehmet Ekmekçi, M.Metin Kaya, Emine Saba Ertuğrul, Nihat Ömeroğlu, Şule Başoğlu, Erkan Öztürk.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder